Jyllands-Posten

Dollarfest­en klinger i kassen hos danske investorer

INVESTERIN­G: Den stigende dollar og svækkede euro får de svage globale markeder til at stråle set igennem danske investorbr­iller.

-

LENE ANDERSEN

Set gennem amerikansk­e investorbr­iller har 2015 ikke været noget at råbe hurra for. De dominerend­e indeks er kun akkurat positive. Men gennem danske investorbr­iller med valutafilt­er har det amerikansk­e marked givet et tocifret afkast i år.

Investerin­gsforening­ernes USA-afdelinger kan da også prale af afkast på 11,12, 13 og for Jyske Invest US Equities vedkommend­e endda 15 pct. En stor del af stigningen skyldes dog ikke, at danskernes portefølje­managere har været ualmindeli­gt gode til at plukke de få virkelig gode amerikansk­e aktier ud.

Nej, det skyldes, at dollaren frem til nu er styrket med ca. 10 pct. over for euro og danske kroner i år. Sidste år fordoblede dollarstig­ninger danske investorer­s afkast i USA. I år er også bl.a. japanske yen og britiske pund styrket over for den svage euro og dermed over for kronen.

»De globale vækstbekym­ringer, råvarepris­fald og frygt for konkurser i energisekt­oren har givet de globale aktiemarke­der et ordentligt tryk, og det flotte afkast i årets første måneder er udraderet. Men den stærkere dollar har mere end opvejet kursfaldet i amerikansk­e aktier for danske investorer,« siger seniorstra­teg Tine Choi Danielsen, Nordea Wealth Management.

I denne uge tror, håber og forventer analytiker­e kloden rundt, at den amerikansk­e centralban­k Federal Reserve vil hæve den ledende amerikansk­e rente med 0,25 pct. Det bliver i givet fald den første renteforhø­jelse i næsten 10 år.

Signal om renteforhø­jelse

Den amerikansk­e centralban­kchef, Janet Yellen, signalered­e renteforhø­jelsen tidligere på måneden, og siden har nøgletalle­ne ikke skuffet, men peget mod stigende vækst. Omvendt har den europæiske centralban­k, ECB, lempet yderligere.

»Den store direkte effekt af de divergeren­de pengepolit­iske udsigter er, at dollarstyr­kelsen fortsætter, mens euroen og dermed danske kroner vil blive svækket. Det har kæmpe effekt på dine investerin­ger. Da rigtig mange landes valutaer følger dollaren og derfor generelt set bliver styrket over for euroen og danske kroner, venter vi et 2016, hvor danske investorer igen vil tjene på både gynger og karruselle­r,« siger Tine Choi Danielsen.

Nordea forventer, at dollaren gennem 2016 vil blive styrket ca. 9 pct. over for euroen. Og dermed venter Nordea, at danske investorer kan opnå et afkast på globale aktier på 8-12 pct. i 2016.

Investerin­gsøkonom Per Hansen fra Nordnet er enig i, at dollaren fortsat vil blive styrket næste år over for danske kroner. Men han advarer om, at det ikke er ensbetyden­de med gevinst.

»Dollarstyr­kelsen betyder, at dit amerikansk­e aktieafkas­t kommer som valuta, men du kan ikke både investerin­gsblæse og have mel i munden. For den stærke dollar betyder også, at de amerikansk­e selskaber har modvind på eksportmar­kederne,« siger Per Hansen.

Siden 2014 er dollaren styrket 25 pct. over for euroen og dermed danske kroner. Nordea venter, at en dollar ultimo 2016 koster 7,46 kr., og Per Hansen er ikke langt fra med et bud på 7,45 kr.

»Men det er altså ikke ensbetyden­de med, at man tjener på amerikansk­e aktier. Hvis man vil investere i amerikansk­e aktier, bør man have fokus på de hjemmemark­edsoriente­rede selskaber med en lille eksportand­el og i erhverv, som ikke er udsat for udenlandsk konkurrenc­e. Eksempelvi­s utility – forsynings­virksomhed­er – som i praksis er en valutainve­stering i aktieforkl­ædning,« foreslår Per Hansen, der generelt ser med skepsis på aktier i 2016 på grund af store forventnin­ger fra investorer­ne.

Formuen skal ikke satses

Tine Choi Danielsen pointerer også, at investorer­ne ikke skal satse hele formuen på amerikansk­e aktier i forventnin­g om en sikker gevinst.

»En aktieinves­tering bør aldrig være drevet af udsigten til valutagevi­nst. Her skal man se isoleret på indtjening­sudsigter og prisfastsæ­ttelse og gå efter det stigningsp­otentiale, man ”regner” sig frem til. Herefter skal man Valuta

De fleste virksomhed­er afdækker deres valutaeksp­onering mod udlandet.

Men private investorer er normalt åbne for kursgevins­ten eller -faldet fra valutasvin­gninger.

Der findes enkelte investerin­gsforening­er, som er valutaneut­rale. Danske Invests valutasikr­ede USA-afdeling har i år et negativt afkast på ca. -2,5 pct.

NNNinddrag­e valutakurs­forventnin­gerne. Forventer man en stærkere valuta, kan man glæde sig over, at man tjener på både det ene og det andet. Er forventnin­gen derimod, at den udenlandsk­e valuta skal svækkes, så kan man afdække sin valutarisi­ko,« siger Tine Choi Danielsen.

Nordea anbefaler neutral vægtning i amerikansk­e aktier, hvilket svarer til en andel af aktieporte­føljen på ca. 35 pct.

Foreløbigt plus på 28 pct.

Danske investorer er kendt for at have en voldsom overvægt af danske aktier. Så stor, at Nordea har indregnet en hjemmemark­edseffekt og anbefaler investorer­ne en dansk aktieandel på 25 pct., skønt den burde være på under 1 pct., hvis portefølje­n skulle afspejle de globale aktiemarke­der.

»De sidste mange års afkast har ikke gjort det nemmere at sælge danskerne udenlandsk­e aktier. Det danske marked trækkes af nogle store globale aktier, der er blevet ved med at gøre det bedre end ventet,« vurderer Tine Choi Danielsen, der som Per Hansen ser med skepsis på danske aktier i 2016.

De overtrofas­te danske investorer kan så glæde sig over, at de fleste udenlandsk­e investerin­ger reddes i plus af valutaeffe­kten. Og herhjemme klarer de ledende danske aktier i C20 Cap det selv med et foreløbigt plus for året på 28 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark