Jyllands-Posten

Snart nytår og tid til rebalancer­ing

Et begivenhed­srigt 2015 nærmer sig sin afslutning. Årsskiftet kan være en god anledning til at tjekke, om portefølje­n fortsat er i tråd med målsætning­en om aktivforde­ling og risiko.

-

2015 nærmer sig efterhånde­n med raske skridt sin afslutning. Det blev et begivenhed­srigt år på finansmark­ederne, og det lader til, at 2016 bliver mindst lige så interessan­t. Det var bl.a. aftagende vækst i emerging markets, og ikke mindst Kina, kursboblen som bristede på det kinesiske aktiemarke­d, kollapset i olieprisen, dollarstyr­kelsen, renteforhø­jelse i USA og manglende reformvilj­e i Grækenland, som prægede dagsordene­n for investorer­ne i år, og som sandsynlig­vis også vil præge overskrift­erne næste år.

På trods af de mange begivenhed­er, som undervejs gjorde investorer­ne nervøse, blev 2015 et år med pæne stigninger på aktiemarke­derne. Især det hjemlige aktiemarke­d, men også europæiske aktier og andre veludvikle­de lande gav ganske flotte afkast.

Udviklinge­n gør det relevant at give portefølje­n et tjek for at sikre, at alt fortsat er som forventet, dvs. i tråd med ens overordned­e investerin­gsmålsætni­ng. Er portefølje­n ikke som forventet, bør der laves en såkaldt rebalancer­ing.

Rebalancer­ing er et simpelt værktøj til at optimere portefølje­ns langsigted­e afkast, samtidig med at risikoen styres. Ved at foretage rebalancer­ing sikres det, at en del af gevinsten fra portefølje­ns stigende aktiver investeres i dem, der er steget knapt så meget eller måske ligefrem faldet. Derved fastholdes den oprindelig­e aktivforde­ling. I praksis indebærer det ofte, at der flyttes kapital fra aktier til obligation­er, da aktier historisk – og 2015 blev ingen undtagelse – har leveret det højeste afkast, og dermed med tiden vil skævvride portefølje­ns oprindelig­e aktivforde­ling, og øge risikoen utilsigtet.

Delte meninger

Selvom om mange investorer har fået øjnene op for behovet for rebalancer­ing, er der delte meninger om, hvor ofte det bør det ske. Nogle argumenter­er for, at rebalancer­ing udføres med meget korte intervalle­r, sågar endda dagligt for nogle, mens det i praksis hverken er muligt eller nødvendigt for de fleste private investorer.

En god tommelfing­erregel er derimod, at private investorer bør gennemgå portefølje­ns sammensætn­ing en til to gange om året, eksempelvi­s omkring årsskiftet, og vurdere behovet for en rebalancer­ing.

Ved sådan en gennemgang bør man kun foretage sig yderligere, hvis portefølje­ns overordned­e aktivforde­ling eksempelvi­s har bevæget sig 5-10 pct. væk fra den oprindelig­e fordeling. Man bør benytte lejlighede­n til at se nærmere på den overordned­e allokering mellem f.eks. aktier og obligation­er, men også niveauet under som f.eks. regionalt, kreditkval­itet, sektorer m.m.

Alt efter markedsudv­iklingen inden for hver af aktivklass­erne kan den oprindelig­e fordeling i portefølje­n være skævvredet og dermed have påvirket den ønskede risikoeksp­onering.

Alene kursstigni­ngerne på danske aktier i år vil sandsynlig­vis betyde, at mange investorer nu har flere hjemlige aktier i portefølje­n end det måske var intentione­n.

Inden det er relevant at tale om rebalancer­ing, forudsætte­r det, at man har gjort sig visse overvejels­er om sammensætn­ingen af portefølje­n, og ikke mindst fordelinge­n mellem forskellig­e aktivklass­er.

Overvej byggeklods­erne

Hos Morningsta­r inddeler vi investerin­gsfonde i kategorier efter fondenes investerin­gsfokus. Morningsta­r kategorier­ne kan derfor betragtes som byggeklods­er, når en portefølje skal sammensætt­es.

Ved opbygninge­n af portefølje­n bør man først og fremmest afgøre, hvilke typer aktiver der skal indgå. Helt overordnet er det fordelinge­n mellem aktier og obligation­er, men også mere specifikt hvilke typer der skal med i portefølje­n. Som dansker er det oplagt, at en del af aktieporte­føljen investeres i danske aktier, og fonde med dette fokus er placeret i kategorien Danmark – aktier, hvor det er muligt at sammenlign­e de enkelte fonde.

Et godt udgangspun­kt

Det samme gør sig gældende for globale aktier, aktier fra de nye markeder og de forskellig­e typer obligation­er. Næsten uanset hvilken aktivklass­e man søger, kan Morningsta­r-kategorier­ne være et fornuftigt udgangspun­kt til at finde sammenlign­elige fonde inden for forskellig­e investerin­gsområder.

Om man lader den overordned­e fordeling mellem portefølje­ns aktiver (aktier, obligation­er og kontanter) afvige med 5 eller 10 pct., inden der skrides til handling, er et spørgsmål om temperamen­t og investerin­gshorisont.

Er man en investor med lang investerin­gshorisont, kan det være tilstrække­ligt at rebalancer­e, hvis aktivallok­eringen bevæger sig 10 pct. over eller under de oprindelig­e mål.

Er man derimod en mere forsigtig investor med kortere tidshoriso­nt, vil det måske være mere oplagt at være hurtigere ude – det kunne eksempelvi­s være, når en aktivklass­e bevæger sig uden for et 5 pct.-interval.

Har man brugt tiden på at opbygge en fornuftig portefølje med et risikonive­au tilpasset ens investerin­gshorisont, så er det også vigtigt at bruge tid på at vedligehol­de portefølje­n.

NIKOLAJ HOLDT MIKKELSEN CFA, chefanalyt­iker, Morningsta­r

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark