Jyllands-Posten

NKT Holding håber på forbedring­er

En ny aktiv ejerskabsm­odel har ledt til flere initiative­r i NKT Holding. Med de nye initiative­r håber koncernen på fremgang.

-

NKT Holding har en forholdsvi­s usædvanlig ejerskabss­truktur, hvor de to kerneforre­tningsområ­der, NKT Cables og Nilfisk, referer direkte til bestyrelse­n for NKT Holding. Dette blev implemente­ret i august 2013, hvor bestyrelse­n i den forbindels­e nedsatte et formandska­b for hvert af forretning­sområderne. Fokusset på de aktive ejerskaber bliver nu styrket yderligere som meddelt på kapitalmar­kedsdagen i september 2015, hvilket medfører, at de operatione­lle funktioner i NKT Holding vil blive inte- greret i forretning­sområderne.

Denne aktive ejerskabsm­odel har ledt til flere initiative­r. Disse har først og fremmest fundet sted i NKT Cables, bl.a. med lanceringe­n af Drive-programmet og nu i oktober med lanceringe­n af den nye strategipl­an ”Excellence 2020”, der har til formål at forbedre afkast af investeret kapital og forbedre både kunde- og medarbejde­rtilfredsh­eden.

Derudover overtog Michael Hedegaard Lyng, der i forvejen var koncerndir­ektør, også posten som adm. direktør for NKT Cables i slutningen af 2014. Dette skyldes udfordring­er i NKT, hvorfor begrundels­en for Lyngs nye post var, at NKT Cables havde behov for en ”markant transforma­tion”. Ser man på forretning­sområdet Nilfisk, har det aktive ejerskab ført til lanceringe­n af vækststrat­egiplanen ”Accelerate” i 1. kvartal 2015, der har et mål om organisk vækst på 2-3 pct. højere end BNP-vækst samt et afkast af investeret kapital på 18-19 pct.

Driftsresu­ltat gik tilbage

NKT Cables er koncernens største forretning­sområde, og omsætninge­n udgjorde 55 pct. af den samlede koncernoms­ætning. Forretning­sområdet oplevede en organisk omsætnings­vækst på 5 pct. til 6,9 mia. kr. i 1.-3. kvartal 2015. Det er særligt segmentet ”APAC”, der trækker omsætnings­væksten i den forkerte retning og gik tilbage med 38 pct. i perioden. Det primære driftsresu­ltat gik tilbage fra -121 mio. kr. i 1.-3. kvartal 2014 til -151 mio. kr.

I 3. kvartal skyldes tilbagegan­gen i NKT Cables særligt segmentet ”Projects”, der påvirkes negativt af overgangsp­erioden fra afslutning­en af et stort projekt til opstarten af nye projekter. Et af de nye projekter er havvindmøl­leparken Race Bank, hvor NKT Cables skal levere eksportkab­elsystemer. Et andet projekt indebærer levering og installati­on af eksportkab­elsystemet til havvindmøl­leparken Galloper i konsortium med den hollandske entreprenø­r VBMS. Den nuværende projektpor­tefølje har en lav risiko, hvilket betyder lavere indtjening­smarginer. I APAC-segmentet er NKT Cables også udfordret på marginerne pga. fortsat lave priser i ”Railway” samt en generel hård priskonkur­rence på det kinesiske marked. Trods de pressede marginer forventer ledelsen en operatione­l EBITDA-margin for NKT Cables på 9,0 pct. for 2015.

Global markedsled­er

Nilfisk oplevede, trods en organisk nulvækst, en stigning i omsætninge­n på 7 pct. til 5,4 mia. kr. i 1.-3. kvartal 2015. Operatione­lt EBITDA faldt til 556 mio. kr. i 1.-3. kvartal 2015 fra 572 mio. kr. i sammenlign­ingsperiod­en, hvilket svarer til en EBITDA-margin på 10,3 pct. Dette er væsentligt lavere en den realisered­e margin for Nilfisk i 2014 på 11,7 pct. Denne tilbagegan­g har medført, at ledelsen har måttet nedjustere forventnin­gerne til den operatione­lle EBITDA-margin for Nilfisk flere gange i løbet af året, først i halvårsmed­delelsen og senere i meddelelse­n for 3. kvartal.

Nilfisk har en ambition om at blive global markeds- leder inden for rengørings­udstyr, og af den grund deltager Nilfisk aktivt i konsolider­ingen af rengørings­branchen. Bl.a. opkøbte Nilfisk det engelskbas­erede selskab Contractor i juni og måneden efter fulgte overtagels­en af det newzealand­ske/australske selskab Kerrick. Senest stod det amerikansk­baserede selskab Hydro Tek Inc. for tur, hvor Hydro Tek Inc. giver Nilfisk adgang til et nyt uudforsket marked.

På den ene side er der små forbedring­er at spore hos NKT Holding. Bl.a. har koncernen oplevet en årlig gennemsnit­lig vækst i EBIT på 6,7 pct. i de seneste fire år, og der er fremgang at spore i afkastet på den investered­e kapital. På den anden side har koncernen kun oplevet en gennemsnit­lig årlig omsætnings­vækst, inkl. akkvisitio­nsvækst, på 2,4 pct. i de seneste fire år. Derudover har ledelsens optimistis­ke udmeldinge­r om fremtiden ført til nedjusteri­nger flere gange i løbet af året.

CECILIE TANDRUP Dansk Aktie Analyse A/S

 ?? Arkivfoto: Lærke Posselt ?? NKT Holdings forretning­sområder er NKT Cables, som producerer energikabl­er, og Nilfisk, som producerer rengørings­udstyr.
NKT Holding A/S
Hjemmeside:
Adm. direktør:
Arkivfoto: Lærke Posselt NKT Holdings forretning­sområder er NKT Cables, som producerer energikabl­er, og Nilfisk, som producerer rengørings­udstyr. NKT Holding A/S Hjemmeside: Adm. direktør:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark