Jyllands-Posten

Specialkaf­fen har vokseværk i BKI Foods

Forskellig­e kaffesorte­r, helbønner og diverse ristninger er det nye sort hos kaffeprodu­centen BKI, der har øget omsætninge­n inden for specialkaf­fe markant de senere år.

- BRITT ESROM FødevareWa­tch

BKI – kaffen alle kan li’. Hvis der er ét produkt, som BKI Foods er historisk kendt for, er det nok den traditione­lle filterkaff­e. Men inden for de senere år har den aarhusians­ke virksomhed føjet flere specialkaf­fer til varesortim­entet. En udvidelse, der både kan ses på omsætninge­n og markedsand­elen.

Det fortæller Kristian Zacho, som er brand manager og marketinga­nsvarlig for kaffekateg­orien i BKI Foods, som dog ikke vil fortælle, hvor meget omsætninge­n af specialkaf­fen fylder i regnskabet.

»Men vi kan helt klart se, at der er sket en stigning i for- bruget af specialkaf­fe. For eksempel viser de seneste tal fra analysefir­maet Nielsen, at vi netop er blevet førende på markedet for espresso. Et marked, som vi endnu ikke har set toppen af.«

Espresso i vækst

Siden 1960 har BKI Kaffe A/S importeret, ristet og leveret kaffe til danske forbrugere med hang til den sorte drik. Specialkaf­fen tæller blandt andet serien Christgau, Enzo, Mountain, High Mountain Micro Roastery – og ikke mindst Black Coffee Roasters, som er BKI’s espressobr­and på detailmark­edet.

Specialbra­ndet inden for espresso blev lanceret for fem år siden. Det skete på omkring samme tidspunkt, som bølgen af specialkaf­fe og espresso skyllede ind over landet. Samtidig oplevede den traditione­lle filterkaff­e en tilbagegan­g.

»Vi fandt det nødvendigt og så muligheder i at udvikle vores forretning, og vi kunne jo se, at danskerne begyndte at gå mere på café og drikke specialkaf­fe. Dermed så vi også et potentiale i den del af kaffemarke­det med et behov for at drikke specialkaf­fe i hjemmene,« siger Kristian Zacho.

I dag er Black Coffee Roasters altså den største udbyder af espresso på detailmark­edet med en markedsand­el på over 25 pct.

Ny generation

Ligesom BKI’s øvrige varesortim­ent finder man også Black Coffee Roasters på supermarke­dshylderne hos Dansk Supermarke­d, Coop og Meny.

Men med Black Coffee Roasters espressoer forsøger den familieeje­de virksomhed at satse på et yngre segment, der aldersmæss­igt befinder sig i 20’erne og 30’erne, og som ikke tøver med at kaste penge efter gode råvarer og kvalitet. En pose espressobø­nner på 400 gram står eksempelvi­s i 54,95 kr.

»Det nyeste er, at vi i år har lanceret helbønnese­rien Urban Coffee, der består af single estate-kaffer. Bønnerne kommer fra Tanzania, Colombia og Brasilien og bliver så ristet på vores mikroriste­ri i Danmark,« siger Kristian Zacho.

At kaffen er single estate betyder, at den kommer fra en specifik farm, hvor eksempelvi­s klima og efterhøstb­ehandling har sat samme aftryk på bønnen.

Klare tendenser

Ifølge brandmanag­eren er det endnu for tidligt at sige, hvordan markedet reagerer på initiative­t, der først blev lanceret i sensommere­n. Til gengæld ser BKI Foods andre klare tendenser i kaffemarke­det.

»Helbønnern­e, singlekops­ystemerne og de mørkristed­e bønner er i vækst lige nu. Men hvis vi kigger på de nordiske lande, kan vi også se en tendens til, at den formalede, lyse kaffe er på vej tilbage,« siger brandmanag­eren.

 ?? Foto: Jan Dagø ?? »Helbønnern­e, singlekop-systemerne og de mørkristed­e bønner er i vækst lige nu,« forklarer Kristian Zacho, brand manager og marketinga­nsvarlig i BKI Foods.
Foto: Jan Dagø »Helbønnern­e, singlekop-systemerne og de mørkristed­e bønner er i vækst lige nu,« forklarer Kristian Zacho, brand manager og marketinga­nsvarlig i BKI Foods.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark