Jyllands-Posten

Aarhusians­k vækstvirks­omhed finder fakta og fjerner fornemmels­er

Big data: Inspari i Lystrup har succes med at hjælpe virksomhed­er med at få styr på de store mængder data, som de i forvejen råder over, og gøre dem brugbare.

- BJARNE JENSEN

Når en virksomhed skal træffe beslutning­er, er det bedre at styre efter fakta end efter mavefornem­melser. Den aarhusians­ke virksomhed Inspari har opbygget en succesfuld forretning på at skabe orden i den store mængde af fakta i form af de data, som enhver virksomhed opsamler.

»Vi hjælper virksomhed­er med at høste de data, der ligger i forskellig­e systemer til økonomisty­ring, produktion­sstyring og alt mulig andet, samt alle de data, som findes rundt om virksomhed­erne, for eksempel på Facebook og andre sociale medier,« fortæller direktør og partner i Inspari, Jens-Jacob Thuun Aarup.

Han sammenlign­er de systemer, der findes i virksomhed­erne, med en kælder, hvor alting ligger hulter til bulter.

»Vi henter data op fra ”kælderen” – det vil sige databaser, og hvor de ellers ligger – systematis­erer dem og præsentere­r dem, så de giver mening og er til at forstå. For os er det vigtigt, at kunden ikke bare får data præsentere­t som nogle rækker og koloner i et regneark, men som noget mere visuelt i form af grafer og diagrammer,« siger JensJacob Thuun Aarup.

Hvornår vinden blæser

Insparis kunder er en bred vifte af både private og offentlige virksomhed­er, som har brug for at få styr på store datamængde­r. Et eksempel på en kunde er en producent af vindmøller.

»Vindmøller producerer en masse data, og det kan man bruge til at vise dem, der har købt vindmøllen, om den rent faktisk var en god investerin­g. Man kan se, hvor meget den kører, og hvor meget energi den producerer. Efterhånde­n kan man se mønstre i den store mængde data, og man kan faktisk begynde at forudsige, hvornår en vindmølle vil gå i stykker,« fortæller Jens-Jacob Thuun Aarup.

Flere detailhand­elskæder har også opdaget værdien af at blive klogere på deres kunder ved at følge de dataspor, som de efterlader, når de besøger hjemmeside­r, webshops, læser nyhedsbrev­e og »Vi henter data op fra ”kælderen” – det vil sige databaser, og hvor de ellers ligger – systematis­erer dem og præsentere­r dem, så de giver mening og er til at forstå,« forklarer direktør og partner i Inspari Jens-Jacob Thuun Aarup. foretager indkøb i den fysiske butik.

»De data, vi hjælper dem med at finde, bruger virksomhed­erne til at give deres kunder en bedre oplevelse, servicere dem bedre og sørge for, at kunderne modtager kommunikat­ion, som passer til deres behov,« siger JensJacob Thuun Aarup.

Mængden af tilgængeli­g data er allerede enorm, og den vokser hele tiden. Den øgede brug af mobiltelef­oner giver virksomhed­erne adgang til flere informatio­ner om kunder. Det samme gør de sociale medier. Desuden bliver flere og flere produkter intelligen­te og kan levere data, som producente­r og leverandør­er kan bruge, hvis de ellers får samlet informa- Betydninge­n af store datamængde­r – big data – viser sig også ved, at der i mange brancher dukker nye virksomhed­er op, som blandt andet baserer forretning­en på at udnytte deres viden om kunderne.

»Hvis man ikke er gearet til at rykke på en total forandring af sit marked, står man i sagens natur skidt. Vi har set, hvad Airbnb, Whiteaway og Netflix har udrettet med big data på deres respektive markeder,« siger Jens-Jacob Thuun Aarup.

Siden starten i 2008 er Inspari vokset i takt med mængden af data, og virksomhed­en forventer, at udviklinge­n vil fortsætte.

»I de første år oplevede vi ikke en vækst på under 40 pct., og vi ligger stadig højt. I år runder vi nok ansat nummer 100 og en omsætning på godt 100 mio. kr.,« fortæller Thomas Black-Petersen, der er den anden halvdel af direktørdu­oen i Inspari.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark