Jyllands-Posten

Stop klynkeriet

-

Lars Bøje Mathiesen byrådsmedl­em (LA)

ærlig talt ikke at høre på mere klynk fra forskellig­e borgmestre rundt i landet. Ja, den socialdemo­kratiske borgmester Jacob Bundsgaard her i Aarhus fører an og står og råber op om massive forringels­er på den borgernære service.

Men det er et spil for galleriet og en usympatisk del af et større politisk taktisk spil.

Virkelighe­den er nemlig en helt anden. Her er fakta:

I 2016 skal kommunerne aflevere ca. 2,4 mia. kr. til staten i det såkaldte ompriorite­ringsbidra­g.

Men samtidig får de 1,9 mia. kr. retur fra staten, som de kan bruge på børn, sundhed eller ældre. Det vil sige, at kommunerne reelt set

Nu gider jeg

derfor kun skal aflevere 500 mio. kr. i 2016.

Det er altså 500 mio kr. ud af en samlet ramme på ca. 237 mia. Det svarer til 0,2 pct.

Vi har altid en situation, hvor kommunerne mener, at deres verden går under, fordi de i 2016 skal finde ekstra 0,2 pct. Det er ærlig talt useriøst. Man kunne nogle gange ønske sig, at alle, der brokker sig over 0,2 pct., fik et par års praktik i det private erhvervsli­v. Jeg er overbevids­t om, at de ville få et nyt syn på effektivis­eringer, besparelse­r og økonomisty­ring.

Men det er jo selvfølgel­ig en smart måde for kommunerne at snige borgernære forringels­er ind ad bagdøren, når man kan klandre andre for det. Man kan give regeringen skylden for nedskæring­erne og samtidig fortsætte med de unødvendig­e projekter og en dyr administra­tion.

Men det handler om politiske prioriteri­nger og intet andet. Hvis man ikke kan finde 0,2 pct. på administra­tion, projekter og ledelse, så burde man ikke sidde med ansvaret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark