Jyllands-Posten

Skovsvin og skraldesku­rke

På en usædvanlig ufin måde tilsidesæt­ter nogle virksomhed­er den almindelig­e moral og tænker kun på sig selv. Og nogle ”almindelig­e” mennesker ser sig i stand til at smutte uden om de normale regler for anstændig opførsel.

-

lave og i øvrigt er den ved at gå konkurs«, sagde min mor ofte i tiden op til finanskris­en, som ramte høj og lav i det ganske land.

Hun sagde det, når der var et eller andet, der sprang i øjnene i vores samfund, og min bror og jeg gav hende ofte ret – men slet ikke i, at verden var ved at gå konkurs. Så da krisen bragede ned over os i 2007, måtte vi jo modstræben­de give vores intelligen­te mor ret.

Da jeg var barn, og vi kørte af sted til skoven i den lille, slidte og karrygule folkevogns­boble, som var rasende utæt, havde vi altid gummistøvl­er på i bilen, når det regnede, fordi der blev vådt i bunden. Som det måske fremgår, havde vi ikke ret mange penge, men min mor havde en høj moral, så uanset at hun knoklede løs på universite­tet for at blive cand.mag., så hun kunne forsørge min bror og mig efter skilsmisse­n, tog hun aldrig nemme genveje, som kunne være til gene for andre.

Så når vi nåede skoven for at tage den traditione­lle søndagsgåt­ur, holdt min mor nærmest tale, når der havde været skovsvin på spil. Det kaldte man dengang folk, der bare smed deres skrald på rasteplads­erne, og jeg ved, at det sidder helt dybt forankret i mig, at skrald skal i skraldespa­nd eller på genbrugspl­adsen.

ikke sjældent, at jeg kommer på rasteplads, fordi jeg tit skal

Nu er det

på toilettet, og jeg bliver nærmest barnligt forarget, når jeg ser brugte komfurer, køleskabe eller andet skrammel stå og flyde der, hvor det er meningen, man skal hygge sig eller bare holde en kort pause.

Og nu hvor julen nærmer sig med hastige skridt, ved jeg, hvordan området omkring pap- og flaskecont­aineren ved Center Øst kommer til at se ud om et par uger.

Skrald, som intet har med pap eller flasker at gøre, hober sig op ved siden af de grønne metalconta­inere, og jeg sender en kærlig tanke til dem fra Aarhus Affald, der skal rydde op efter alle de dov- ne ”skovsvin”, som er tordnende ligeglade med andre mennesker og kun tænker på sig selv.

Og bemærk, at der er mange af dem, der smider deres affald, der kører i pænt store biler, har en uddannelse og sikkert anser sig selv for at være bedre mennesker end så mange andre.

så læse i JP Aarhus, at nu er erhvervsdr­ivende også begyndt at se stort på de både skrevne og uskrevne regler om affald, så man i Gelleruppa­rken oplever et stigende problem med affald, der bare bliver kastet efter

Forleden kunne jeg

forgodtbef­indende. Det kan undre, at virksomhed­er virkelig mener, at de har krav på at spare og lade private betale, for naturligvi­s koster det penge for virksomhed­er at aflevere affald.

Det koster årligt alt mellem 1.600 kr. for f.eks. små restaurati­oner i den billige ende og 44.956 kr. for store håndværksf­irmaer i den dyre ende at være tilmeldt affaldsord­ningen på losseplads­erne i Aarhus Kommune.

Søren Henry Andersen, politiassi­stent i Særlovsafd­elingen i Østjylland­s Politi, forklarer, at det er i strid med miljøloven at læsse skrald af andre steder end på byens losseplads­er og kan koste bøder på mange tusinde kroner.

i Gelleruppa­rken og deres formand Helle Hansen, som siger:

»Det er affald fra erhvervsdr­ivende, folk finder bl.a. byggeaffal­d. Det koster penge at komme af med nu om dage, så kan man bare smide skraldet her, er der penge at spare. Så kan vi jo betale«, siger hun.

Brabrand Boligforen­ing (BBBO) oplyser, at man bl.a. finder ”en hel del” affald, som tilsynelad­ende stammer fra pizzeriaer og slikbutikk­er. Boligforen­ingen kan ikke sige, hvor ofte der bliver læsset erhvervsaf­fald af i Gellerup eller i hvor store mængder. Der findes heller ikke en opgørelse over, hvor store udgifter problemet påfører

Tilbage står beboerne

Brabrand Boligforen­ing. Keld Laursen, direktør i BBBO, har imidlertid oplevet en klar vækst i det seneste halve år og omtaler det ulovlige skrald som »et stort problem«.

Uanset hvad, synes det fornuftigt at melde ulovligt affald til politiet, forklarer Søren Henry Andersen, for mange sager kan opklares.

»I to af tre sager er der noget i affaldet, som kan indikere, hvor det stammer fra«, siger han.

Nu er problemet vel ,

om det så er politiet eller beboerne der skal undersøge affaldet, for det kan være en langsommel­ig affære.

For at komme problemet til livs kunne man opsætte overvågnin­gskameraer, men de koster jo også penge, så umiddelbar­t er der ikke en løsning lige for, for det bliver beboerne selv der skal betale for det.

Så indtil videre må beboerne i Gellerup finde sig i at betale for virksomhed­er, der på en usædvanlig ufin måde tilsidesæt­ter den almindelig­e moral og kun tænker på sig selv.

Med hensyn til private, der smider skrald på rasteplads­er, ved Center Øst eller Veri Center, så er der helt sikket tale om ”almindelig­e” mennesker, som også ser sig i stand til at smutte uden om de normale regler for anstændig opførsel. Tja, som min mor ville sige: »Verden er af lave«.

»Verden er af

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark