Jyllands-Posten

Hver 10. ung er uden job eller uddannelse i mindst et halvt år

173.000 unge under 30 år er ikke i gang med noget og har ofte en række nederlag i bagagen, lyder analysen fra AE-Rådet.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN

Gruppen af unge, som hverken har et job eller er i gang med en uddannelse, er vokset kraftigt de senere år.

I slutningen af 2008 var der 142.000 såkaldte inaktive unge danskere under 30 år, men i slutningen af 2014 var tallet steget til 173.000.

Det viser en analyse fra Arbejderbe­vægelsens Erhvervsrå­d (AE), som også dokumenter­er, at den største stigning er sket i den tunge gruppe af unge, der har været uden for både arbejdsmar­kedet og uddannelse­ssystemet i mere end et halvt år.

Den gruppe tæller nu 107.000 unge, hvilket er en stigning på 30 pct. og svarer til hver 10. unge dansker.

Chefanalyt­iker Mie Dalskov Pihl, AE, kalder tallene skræmmende og peger på, at stigningen er sket, på trods af at politikern­e i perioden har indført diverse ungepakker, kontanthjæ­lpsreforme­r og en række særlige unge-indsatser for at hive flere unge ind på arbejdspla­dserne og uddannelse­sinstituti­onerne.

Et liv på kanten

»Det er voldsomme tal, og de viser, at vi skubber en kæmpe pukkel af problemer og samfundsøk­onomiske byrder foran os. Der er tale om unge mennesker med mange nederlag i bagagen, og deres liv kommer til at være på kanten,« siger Mie Dalskov Pihl.

Analysen viser også, at un- ge indvandrer­e er markant overrepræs­enteret i gruppen, og at der siden finanskris­en er blevet flere unge, der studerer, men til gengæld er der i samme periode sket et langt større fald i antallet af unge, som er i job.

Ifølge Helle Linnet, formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmar­kedschefer, har denne gruppe af unge en række andre problemer end blot manglende job eller uddannelse­splads.

»De har mange andre problemer i form af f.eks. misbrug, psykiske problemer eller social sårbarhed,« siger hun.

Beskæftige­lsesminist­er Jørn Neergaard Larsen understreg­er, at det er for tidligt at vurdere effekten af kontanthjæ­lpsreforme­n, men er enig i, at flere end 100.000 unge uden beskæftige­lse eller uddannelse er et problem.

»Det er absolut ikke tilfredsst­illende. Et af svarene er mere brobygning mellem virksomhed­er og uddannelse­r, så de unge kommer ud og mærker, at de kan bruges.«

Ifølge AE-Rådet er en del af problemet, at mange ufag- lærte job er forsvundet, og Dansk Folkeparti­s beskæftige­lsesordfør­er, Bent Bøgsted, fastslår, at mere uddannelse til de unge er vejen frem.

»Men problemet er ofte, at de unge får for dårlig skolegang, så de ikke kan klare kravet til en erhvervsud­dannelse, og forkert vejledning på jobcentren­e,« siger han.

1. sektion, Indland, side 6-7

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark