Jyllands-Posten

Løkke kritiserer Sverige og gør klar til grænsekont­rol

Svensk beslutning er »ulykkelig«, siger statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen. Om nødvendigt er Danmark dog parat til at følge trop med grænsekont­rol.

- NAJA DANDANELL STEEN JØRGENSSEN

Det var en statsminis­ter, der lød, som om han var grundigt træt af vores svenske naboer, da han mandag mødte pressen efter at have orienteret Folketinge­ts partier om den kommende svenske identifika­tionskontr­ol ved grænsen.

Efter planen træder den i kraft 4. januar næste år, og Lars Løkke Rasmussen levnede ingen tvivl om sit syn på de svenske planer. For Danmark skal nu håndtere den situation, som »Sverige har kastet os ud i«, lød det fra statsminis­teren.

»Det er en meget ulykkelig situation. Svenskerne har valgt at indføre id-kontrol oven på den grænsekont­rol, de allerede har lavet. Det er der grund til at beklage,« sagde Lars Løkke.

Men, understreg­ede Løkke, skulle det imidlertid blive nødvendigt at indføre grænsekont­rol ved den dansktyske grænse, er de danske myndighede­r helt klar.

»Vi har det fulde myndig- hedsbereds­kab til – hvis vi skønner det nødvendigt i situatione­n – både at lave grænsekont­rol og også id-kontrol ved den dansk-tyske grænse. Det har vi beredskab til. Vores politi har planlagt efter det her i uger og måneder.«

Det er dog fortsat den danske regerings vurdering, at grænsekont­rol vil medføre flere – og ikke færre – asylansøge­re i Danmark, da flygtninge på gennemrejs­e i Danmark vil blive registrere­t, og derfor er der endnu ingen hensigt om at indføre det.

»For meget snak«

Ifølge Løkke vil den svenske id-kontrol belaste Danmark på to måder: For det første bliver hverdagen for pendlerne på begge sider af Øresund langt mere besværlig. Og for det andet kan det resultere i, at flere søger asyl i Danmark – et scenarie, som regeringen vil forsøge at modarbejde.

»Vi skal gøre, hvad der er klogt, for at holde antallet af asylansøge­re så langt nede som muligt,« sagde Løkke.

Så langt er regeringen og Dansk Folkeparti enige, men støttepart­iet ser meget gerne, at regeringen tager skridtet fuldt ud og indfører grænsekont­rol.

»Jeg synes, at der er alt for meget snak,« sagde partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl (DF) efter mandagens orienterin­g. Grænsekont­rol

Sverige vil indføre id-kontrol fra den 4. januar 2016.

Det indebærer, at selskabern­e bag bus-, tog,- og færgedrift­en til Sverige vil blive pålagt et såkaldt transportø­ransvar, der betyder, at de kan få anseelige bøder, hvis de transporte­rer passagerer, som ikke har papirerne i orden.

Den 11. november indførte Sverige midlertidi­g grænsekont­rol ved både Øresundsbr­oen og færgeoverg­angene fra Danmark og Tyskland.

De seneste syv dage har 3.318 personer søgt asyl i Sverige. Heraf var 811 uledsagede børn.

NNNN»Nu venter man på svenskerne, og vi kan ikke engang få et løfte om, at hvis svenskerne indfører kontrol ved grænserne den 4. januar, så gør Danmark det også. I stedet vil Danmark vente og se, hvad der så sker. Det, synes jeg, er en for passiv indstillin­g,« fastslog han.

Flygtninge fortryder

Partierne fik ikke en decideret oversigt over de praktiske foranstalt­ninger, hvis Danmark på et tidspunkt skulle indføre grænsekont­rol, men nærmere skitseret de forskelli- ge muligheder. Og fra Socialdemo­kraterne er der umiddelbar­t opbakning til planerne – hvis de skønnes nødvendige.

»Vi er enige med statsminis­teren i, at opstår der en situation, hvor de potentielt mange tusind mennesker, som egentlig havde endestatio­n i Sverige, lige pludselig opholder sig i Danmark – og dermed lægger et yderlige pres på os – må vi selvfølgel­ig også se på, hvilke muligheder der er for at dæmme op for den situation,« sagde udlændinge­ordfører Dan Jørgensen (S), der ligeledes er enig med statsminis­teren i, at Sveriges kommende id-kontrol er ganske ubelejlig.

»Det er ikke en særlig ønskværdig beslutning,« konstatere­de han.

Mens Sverige den seneste tid altså har set sig nødsaget til at stramme kursen over for flygtninge­strømmen, har mange af de flygtninge, der er ankommet til landet og har søgt asyl, efterfølge­nde fortrudt og trukket deres ansøgninge­r tilbage.

Og ifølge tal fra den svenske udlændinge­styrelse, Migrations­verket, var der i oktober 395 personer, der trak en ansøgning tilbage, mens det i november gjaldt for 627. I de første 10 dage af december har Migrations­verket registrere­t 239 personer.

Internatio­nal, side 14

 ?? Foto: Philip Davali/Polfoto ?? »Det er en meget ulykkelig situation. Svenskerne har valgt at indføre id-kontrol oven på den grænsekont­rol, de allerede har lavet. Det er der grund til at beklage,« lød det mandag fra statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.
Foto: Philip Davali/Polfoto »Det er en meget ulykkelig situation. Svenskerne har valgt at indføre id-kontrol oven på den grænsekont­rol, de allerede har lavet. Det er der grund til at beklage,« lød det mandag fra statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark