Jyllands-Posten

Rumænere er skyldige i menneskeha­ndel

-

I den første retssag i danmarkshi­storiens største kompleks om menneskeha­ndel blev tre herboende rumænere dømt for menneskeha­ndel ved Retten i Hillerød. De er også skyldige i bedrageri og databedrag­eri af særlig grov beskaffenh­ed.

De dømte straffes med mellem to og tre års fængsel og udvises alle fra Danmark for altid.

Afgørelsen er principiel, fordi det er første gang i dansk retshistor­ie, at straffelov­ens paragraf om menneskeha­ndel tages i brug i forbindels­e med udnyttelse til kriminalit­et.

Gennem flere år har de dømte, to brødre på 36 og 39 år samt deres 27-årige søster, hjulpet en stor gruppe landsmænd til Danmark.

Her er de fattige rumæneres identitete­r blevet misbrugt til omfattende bedrageri til et samlet be-

Dom:

løb på omkring 900.000 kr. I alt mente anklagemyn­digheden, at 17 personer var blevet udsat for menneskeha­ndel. Men retten finder det kun bevist i tre tilfælde.

Ifølge dommen er de tre intetanend­e rumænere blevet lokket til Danmark med lovning om arbejde.

»Men i stedet blev de sat til at begå kriminalit­et. I to tilfælde blev personerne også truet til at begå kriminalit­et,« lyder det fra den enige domsmandsr­et.

Sagen mod de tre søskende er den første del af et stort kompleks, som politiet har døbt ”Operation Hvepsebo”.

I alt mener politiet, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket med en bedre fremtid i Danmark. Samlet set skal Skat og en stribe virksomhed­er være blevet snydt for cirka 35-40 mio. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark