Jyllands-Posten

»Jeg forsøgte at få ro på mig selv«

Den 18-årige Zineta Olsen mener, hun er havnet det rette sted, efter at hun stoppede på HF og gik hjemme en periode.

- MORTEN VESTERGAAR­D

Efter næsten et år på HF droppede Zineta Olsen ud af skolen og overgik dermed i statistikk­en til gruppen af unge, der hverken er i arbejde eller i uddannelse. Der befandt hun sig nogle måneder uden at lave så meget andet end at sove og forsøge at samle sig. Men hun fik også hjælp til at komme op af sofaen igen.

»Da jeg stoppede på HF, skete der så meget i mit liv. Jeg havde meget i hovedet, og det blev bare for meget. Jeg havde meget fravær og kunne ikke overskue skolen og lektierne,« beretter Zineta Olsen.

I samme periode var hendes dagligdag bl.a. præget af, at hendes mor blev skilt fra sin mand.

»Vi flyttede først ud til min moster og derfra til en anden lejlighed. Men det gik lidt galt mellem min mor og mig, så jeg flyttede tilbage til min moster. Samtidig havde jeg det svært med det faglige på HF. Skolen og lektierne kom til at fylde hele mit liv. For dem, der har lettere ved det faglige, er det nok anderledes. De behøver ikke bruge hele dagen efter skole på lektier, og de har tid til andet i livet. Men sådan var det ikke for mig.«

Zineta Olsen manglede kun en måned i at have færdiggjor­t det første år på HF.

»Men det var en lettelse at stoppe. Den første tid var jeg bare derhjemme. Jeg sov og lavede ikke så meget. Jeg forsøgte at få ro på mig selv.«

Afslog produktion­sskole

Det var en psykolog tilknyttet HF, som senere foreslog Zineta Olsen at komme på produktion­sskole.

»Først ville jeg ikke, for jeg havde hørt meget dårligt om det, og jeg har det ikke så godt med at møde mange nye mennesker.«

Men eftersom hun egentlig gerne ville være pædagog, kunne hun godt se, at linjen Grøn Pædagog kunne være en god løsning. Men der var ikke plads, så i stedet begyndte Zineta Olsen på køkkenlinj­en i april i år.

»Nu er min plan at uddanne mig som cater, og hvis jeg er stabil, kan jeg få en læreplads her på skolen efter jul.«

»Jeg har i mange år fået at vide, at jeg havde svært ved at koncentrer­e mig, men det er ikke så svært, når jeg skal lave mad,« siger hun.

Hver dag laver hun sammen med andre fra linjen frokost til ca. 100 elever på skolen. Den skal være klar kl. 12, og om eftermidda­gen rydder de op og gør rent.

»Jeg kan godt lide at være her. Der er ikke så meget pres på én. Jeg fik hurtigt nye venner, og det viste sig, at det slet ikke var ikke så slemt med de mange nye mennesker.«

 ?? Fotos: Joachim Ladefoged ?? Den første tid, efter at Zineta Carina Olsen var stoppet på HF, gik hun hjemme uden at lave så meget. Siden april har hun gået på køkkenlinj­en på produktion­shøjskolen i Silkeborg.
Fotos: Joachim Ladefoged Den første tid, efter at Zineta Carina Olsen var stoppet på HF, gik hun hjemme uden at lave så meget. Siden april har hun gået på køkkenlinj­en på produktion­shøjskolen i Silkeborg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark