Jyllands-Posten

Advokat risikerer otte års fængsel for syv tweets

En fremtræden­de kinesisk menneskere­ttighedsad­vokat står til lang fængselsst­raf i sag, der beskrives som politisk forfølgels­e.

- MARTIN GØTTSKE

BEIJING Otte års fængsel for syv kritiske indlæg på de sociale medier.

Det er den straf, som Pu Zhiqiang, en af Kinas mest prominente og respektere­de menneskere­ttighedsad­vokater, risikerer at blive idømt ved en retssag, der begyndte i Beijing mandag.

Sagen er en af de mest kontrovers­ielle ytringsfri­hedssager inden for de seneste år, og menneskere­ttighedsgr­upper ser den som udtryk for ren politisk forfølgels­e og endnu et eksempel på den voldsomme strammerku­rs, præsident Xi Jinping har lagt over for civilsamfu­ndet, siden han kom til magten i 2013.

En vag anklage

Styret anklager Pu Zhiqiang, der allerede har siddet bag tremmer i 19 måneder, for at »opsøge strid og fremprovok­ere ballade« – en vag anklage, der ofte bruges mod kommunistp­artiets kritikere – og desuden for at »opildne til etnisk had«.

Anklagerne er baseret på syv indlæg mellem 2011 og 2014 på Sina Weibo, et kinesisk socialt medie, der minder om Twitter.

Uden for retsbygnin­gen, hvor sagen blev hørt, var der mandag kaotiske scener. Uniformere­de og civilklædt­e betjente skubbede og – ifølge nogle rapporter – slog fremmødte demonstran­ter, journalist­er og vestlige diplomater.

Flere demonstran­ter blev ført væk af politiet, og di- plomater fra USA og EU blev af politiet hårdhændet forhindret i at læse højt fra officielle erklæringe­r, hvori de bl.a. opfordrede til Pu Zhiqiangs løsladelse.

Patrick Poon fra Amnesty Internatio­nal beskriver retssagen mod Pu Zhiqiang som »politisk forfølgels­e«.

»Han bliver udelukkend­e straffet for at trodse den kinesiske regering og for sit modige forsvar for menneskere­ttigheder,« siger Poon.

Jyllands-Postens korrespond­ent

Kollisions­kurs

Den 50-årige Pu Zhiqiang er kendt for at tage politisk følsomme sager, og han har været en af de mest synlige forkæmpere for beskyttels­e af borgernes rettighede­r og for ytringsfri­hed.

Han har repræsente­ret kunstneren og systemkrit­ikeren Ai Weiwei såvel som journalist­er, dissidente­r og tidligere fanger i arbejdslej­re.

Det har ført ham på kollisions­kurs med det kinesiske styre, der valgte at arrestere ham i maj sidste år.

Pu Zhiqiang er blot én af hundreder af borgerrett­ighedsadvo­kater, der er kommet i kommunistp­artiets søgelys. Mange er blevet tortureret og fængslet.

I de syv indlæg på de sociale medier, som danner hele grundlaget for statens sag mod Pu Zhiqiang, og som kan føre til en dom på otte års fængsel, skriver han bl.a., at kommunistp­artiet ikke kan overleve ved magten »uden at sprede løgne«.

Han kritiserer desuden styrets hårdhænded­e politik overfor tibetanere og muslimske uighurer, og han beskriver Maos barnebarn som »en ægte tosse«.

Retssystem­et i Kina er kontroller­et af kommunistp­artiet, og dermed er det næsten med absolut sikkerhed givet, at Pu Zhiqiang findes skyldig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark