Jyllands-Posten

Kristian Jensen: Nu er det Sydeuropas tur til at være solidarisk

Nordiske lande vil have grækere til at vise solidarite­t igennem kontrol ved ydre grænser. Kristian Jensen signalerer til tyskere: Svensk grænsekont­rol vil tvinge Danmark til handling.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D

BRUXELLES Danmark og de øvrige nordiske lande skruer op for presset på bl.a. Grækenland for at tage skridt til at forbedre kontrollen ved EU’s eksterne grænser og få bedre styr på tilstrømni­ngen af flygtninge og migranter.

Det sker, netop som EUKommissi­onen tirsdag fremlægger et udspil til at udvikle en fælleseuro­pæisk grænseog kystvagt, som netop har til formål at skulle hjælpe i problemlan­de som Græken- land og vil blive diskuteret af stats- og regeringsc­hefer på et topmøde senere på ugen.

Meldingen fra de nordiske udenrigsmi­nistre er både rettet mod lande i Øst- og Centraleur­opa, som ikke tager særligt mange asylansøge­re, men også mod rækken af sydeuropæi­ske lande, som længe har bedt resten af Europa om mere solidarite­t til at håndtere flygtninge­strømmen.

»Vi kan i EU ikke blive ved med at se den indstrømni­ng af flygtninge og migranter, der har været i 2015, gentage sig år efter år,« sagde udenrigsmi­nister Kristen Jensen: »Hvis idéen om solidarite­t skal virke, skal de sydlige lande jo løfte deres del af solidarite­ten ved at sikre, at der er en effektiv grænsekont­rol, og at de, der kommer ind, har legal adgang til Europa.«

Kristian Jensen henviste til, at alle de nordiske lande i dag er en del af Europas top- syv af lande, der tager flest asylansøge­re i forhold til indbyggert­al. Danmark tager syvendefle­st efter Sverige, Norge, Tyskland, Østrig, Finland og Luxembourg. Heraf er flere hundredtus­inder asylansøge­re kommet ind via ruter gennem Grækenland og Italien.

»Men flere lande skal også være klar til at løfte den omfordelin­gsbyrde, der har været så meget snak om,« fortsatte Kristian Jensen, hvilket var en klar stikpille til lande som Polen, Slovakiet og Tjekkiet.

Nu er det deres tur

Det var også det, som Norges europamini­ster, Vidar Helgesen, lagde vægt på: »Lande, der hidtil har været betydelige modtagere af europæisk solidarite­t, bør nu også vise, at de kan være givere af europæisk solidarite­t,« sagde han ifølge det norske nyhedsbure­au NTB.

Kravet om mere solidarite­t var dog ikke det eneste, som Kristian Jensen havde travlt med at sende diplomatis­ke signaler om mandag.

Helt usædvanlig­t mødtes den danske udenrigsmi­nister også med en gruppe tyske journalist­er for at forklare, at baggrunden for de danske overvejels­er om mere kontrol på grænsen til Tyskland udelukkend­e skyldes Sveriges planer om efter nytår at begynde at lave id-kontroller på grænsen til Danmark. Hvis Tyskland vil undgå det, er det altså svenskerne, de skal tale med.

»Der risikerer at være en ophobning af rigtigt mange mennesker i København. Det gør, at vi kan være nødt til at kigge på, hvad vi skal gøre ned mod Tyskland, og vi er nødt til at orientere tyskerne på forhånd om, at der kan komme noget som reaktion på, hvad Sverige måtte gøre,« sagde Kristian Jensen.

Jyllands-Postens korrespond­ent

 ?? Foto: Santi Palacios/AP ?? Migranter, hvis båd ramte en klippe nær kysten, hjælpes i land på den græske ø Lesbos. EU-Kommission­en fremlægger i dag et udspil om en forstærket europæisk grænse- og kystvagt.
Foto: Santi Palacios/AP Migranter, hvis båd ramte en klippe nær kysten, hjælpes i land på den græske ø Lesbos. EU-Kommission­en fremlægger i dag et udspil om en forstærket europæisk grænse- og kystvagt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark