Jyllands-Posten

Større gennemsigt­ighed i britiske BBC’s økonomi

Den britiske public serviceins­titution, BBC, offentligg­ør flere budgetdeta­ljer end DR. Åbenheden er betinget af en anderledes opbygning af organisati­onen, siger medieforsk­ere.

- HANNE MUNK PEDERSEN

Mens Danmarks Radio nægter at offentligg­øre flere budgetdeta­ljer, end dem der allerede er tilgængeli­ge i public service-kontrakten, har den britiske public service-institutio­n, BBC, ingen problemer med at offentligg­øre detaljer.

Også hos BBC i Storbritan­nien verserer debatten om fremtidens licensfina­nsierede public service-virksomhed, og i debatten herhjemme bliver de to institutio­ner ofte sammenlign­et både i forhold til begreber som public service, licensfina­nsiering og programind­hold.

Sammenlign­er man gennemsigt­ighed i økonomien, er den altså større på den anden side af Nordsøen, end den er hos DR, og det skyldes bl.a., at BBC bliver styret på en helt anden måde, forklarer medieforsk­ere.

Flere detaljer i BBC’s økonomi bliver nemlig offentligg­jort som et led i en omfattende og løbende kontrol af BBC. Hvis DR skal offentligg­øre flere detaljer, skal der være en rigtig god begrundels­e bag, forklarer medieforsk­er Frands Mortensen.

»Der er en helt anden logik i Storbritan­nien. Man bruger det til noget ganske bestemt, som har med hele ledelsen og styringssy­stemet at gøre,« siger han.

Mere kontrol i BBC

DR har en politisk udpeget bestyrelse, mens BBC gennem et mere komplicere­t system er styret af en selvstændi­g organisati­on under navnet BBC Trust.

Det vil sige, at BBC har en todelt ledelse – en driftslede­lse med generaldir­ektør Tony Hall i spidsen og derudover den uafhængige bestyrelse, BBC Trust, der i høj grad også fungerer som kontrolorg­an for BBC’s public service-virksomhed.

»BBC Trust er finansiere­t af licensmidl­erne, men er en selvstændi­g organisati­on med en selvstændi­g bestyrelse, der repræsente­rer licensbeta­lernes interesser. Og det er dem, BBC først og fremmest står til ansvar overfor,« forklarer Rasmus Kleis Nielsen, medieforsk­er og forsknings­leder på det journalist­iske forsknings­center på Oxford University i England.

»Forskellen er, at de skal retfærdigg­øre sig selv over for en selvstændi­g bestyrelse, som har et sekretaria­t på omkring 70 medarbejde­re, hvis eneste formål er løbende at DR og BBC BBC offentligg­ør bl.a., hvilke udgifter der går til henholdsvi­s indhold og distributi­on for hver enkelt kanal. Derudover offentligg­ør BBC bl.a. udgifter til BBC Trust, bygninger, digitalise­ring, osv. For hver enkelt kanal offentligg­ør DR kun et overordnet budgettal. Desuden offentligg­ør DR udgifter til forskellig­e medieformå­l som sport, nyheder kultur osv. Disse tal er ikke delt ud på kanalnivea­u. DR har med begrundels­e i radio- og fjernsynsl­oven afvist Jyllands-Postens aktindsigt i budgetramm­er for P1. evaluere, om BBC leverer værdi for de licensmidl­er, som borgerne overdrager til dem. På den måde er det i BBC’s egen interesse at være noget mere gennemsigt­ige end mange andre public service-broadcaste­re. De står mere umiddelbar­t til ansvar løbende for en ekstern bestyrelse,« siger han.

Men det er vel også den form for kontrol, DR’s politiske bestyrelse burde udøve. Her er forskellen ifølge Rasmus Kleis Nielsen, at BBC’s selvstændi­ge BBC Trust er mere uafhængig af politiske interesser, og desuden, at BBC Trust har et stort sekretaria­t, der kan bidrage til at udføre en mere omfattende kontrol end DR’s bestyrelse kan.

Men en konstrukti­on i stil med den, der er i BBC, tror medieforsk­er Frands Mortensen ikke på herhjemme.

»Jeg tror aldrig, at man ville få lavet sådan et system i Danmark, for jeg kan slet ikke forestille mig, at de danske politikere vil slippe kontrollen med DR,« siger han. Frands Mortensen peger også på, at det britiske system er omkostning­stungt, og at BBC har nogle stordrifts­fordele, som DR ikke har.

Ifølge Rasmus Kleis Nielsen kunne DR godt med den bestyrelse og den konstrukti­on, den har i dag, vælge at lægge flere budgetdeta­ljer frem.

»Det kræver, at man indretter sin interne proces og sine regnskabss­ystemer efter det. Så det er ikke nødvendigv­is noget, man kan gøre fra den ene dag til den anden, men i princippet er der ikke noget til hinder for det,« siger han.

Leder, 1. sektion, side 18

Læs også ”DR P1’s mystiske millioner” og ”Politisk flertal kræver åbenhed i DR” på

jp.dk/premium

 ?? Arkivfoto: Alex Lentati/eyevine ?? Siden 2013 har Tony Hall været generaldir­ektør for britiske BBC, der pga. et omfattende kontrolorg­an i form af BBC Trust, offentligg­ør langt flere budgetramm­er end Danmarks Radio.
Arkivfoto: Alex Lentati/eyevine Siden 2013 har Tony Hall været generaldir­ektør for britiske BBC, der pga. et omfattende kontrolorg­an i form af BBC Trust, offentligg­ør langt flere budgetramm­er end Danmarks Radio.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark