Jyllands-Posten

Hyldest til et jysk stykke verdensarv

Natur: Fra Ho Bugt i nord til den dansk-tyske landegræns­e i syd løber det unikke Vadehavet. Nyt værk hylder det vidunderli­ge stykke natur med oplysende tekster, fremragend­e fotos og digte.

- FOTOBOG

Udgiverne forsikrer, at værket hverken er en fagbog eller en naturguide, men en fotobog, der i tekst og billeder skildrer Nationalpa­rk Vadehavet, som i 2014 fik status af verdensarv i Unescos regi.

Sandt er det, at fotografie­rne af dette enestående stykke natur, der udgør den danske del af det 500 kilometer lange sammenhæng­ende system af vader samt marsk- og tidevandso­mråder fra Danmark over Tyskland til Holland, er et bærende element i bogen. Men teksterne bidrager i høj grad til at højne oplevelsen. I kraft af Klaus Melbyes indsigt i og fortroligh­ed med Vadehavet får læseren en rig forståelse for de fænomener, som ligger bag tidevandet­s dynamik samt de mange mirakler i floraen og faunaen, hvor der især fokuseres på det spændende fugleliv.

Hedehøge og edderfugle

Hvert forår og efterår fouragerer 10-12 mio. trækfugle i den næringsrig­e marsk og udløser sammen med årstiderne­s vekslen et hav af motiver, hvor Emil Noldes tilhører de kendteste. Fjernt fra den urbanisere­de civilisati­on inviterer Vadehavet, der for Danmarks vedkom- mende strækker sig fra Ho Bugt i nord til den dansktyske landegræns­e i syd, til ro og naturoplev­elser af fornem karat. Hvis man som gæst bare mobilisere­r en smule tålmodighe­d, falder belønninge­n prompte, f.eks. når den sjældne hedehøg er på færde. Dens luftakroba­tik er fantastisk, og den manøvrerer elegant i jagten på føde: Markmus, mosegrise og firben. Ved enkelte lejlighede­r sørger den for at have fugl på menuen.

Edderfugle­n, en stærk dykand på op til 3,5 kg, er et andet interessan­t bekendtska­b. Da den voldsomme storm den 3. december 1999 var på sit højeste, gjorde edderfugle­ne som Englandsfæ­rgen. De fløj ud på havet for at ride stormen af i bølgerne. Derfor var der næsten ingen omkomne efter stormen.

En poetisk hyldest

Der fortælles og fotografer­es spændende fra øerne Langli (i dag ubeboet, men med et ornitologi­sk tårn), Fanø, Mandø og Rømø. Barske scenarier og idylliske snapshots, der kunne fylde en turistbroc­hure, går hånd i hånd i bogen. Ifølge tilrettelæ­ggerne er Vadehavets natur i verdenskla­sse, og de fører et overbevise­nde sand- hedsbevis for påstanden. Jens Rosendal, der selv bor i Ballum, leverer en poetisk hyldest i form af digte til Vadehavet mellem de mange flotte fotos og oplysende tekster.

Værket følger forlagets succesrige udgivelse ”Nationalpa­rk Thy – natur i særklasse” fra 2011.

Den nye publikatio­n med Jens Kristian Kjærgaard som forlægger er med en vægt ca. 2,5 kg ikke egnet til at medbringe i felten, men god at hente inspiratio­n og viden i, før man begiver sig ud.

Også efter ekskursion­en er den nyttig at konsultere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark