Jyllands-Posten

Europæiske imperiedrø­mme

-

var så uforståeli­g i sit oplæg, at den udviklede sig til en afstemning for eller imod EU. Den viste, at der hersker en betydelig skepsis over for EU. Og det er ikke bare her. Af gode grunde. Det er nu særdeles tvivlsomt, om foretagend­et vil overleve ”på den lange bane”.

Hvad er gået galt? Tja, hvad startede som en god idé, gik over gevind. Det minder på mange måder om velfærdsst­atens historie, som var en god idé, så længe det handlede om at skabe et sikkerheds­net for de svage, men blev dårlig, da den pludselig skulle være svaret på alle – alles – problemer.

Selve etablering­en af en gigantisk, overstatsl­ig, selvkørend­e tænketank i Bruxelles har vist sig problemati­sk. Efter Murens fald fik den sin egen dagsorden, og den var overvejend­e imperialis­tisk.

Siden har EU ført sig frem som stormagt, men uden dækning. Organisati­onen er hul i ryggen.

Det er en imperialis­tisk dagsorden baseret på blød magt, ikke den sædvanlige hårde militærmag­t. Den er baseret på en forestilli­ng om, at hvad alle civilisati­oner, lande og mennesker i virkelighe­den ønsker, er at leve the European way – det vil sige fredeligt, militærløs­t, med masser af demokrati og rettighede­r.

Den forestilli­ng har vist sig uholdbar og bragt Europa i store vanskeligh­eder i forhold til Mellemøste­n og Nordafrika, og i forhold til Kina og Rusland. Man bliver ved med at forestille sig, at disse lader sig bringe ind på demokratie­ts og rettighede­rnes vej, uden

Den seneste folkeafste­mning

synligt fremskridt. Tværtimod. Forestilli­ngen har også åbnet Europa vidt for alle dem fra de øvrige kontinente­r, der bare gerne vil have et bedre liv, og som nu strømmer hertil for at leve på kridt – og vi har såre svært ved at finde det moralske modargumen­t.

Hvor det mere specifikt gik galt for EU, var med østudvidel­serne i 2004, med Schengen-aftalen og med euroen. Bruxelles så lyset, da Muren faldt. Man fejede med et snuptag resterne af det sovjetiske imperium op uden tanke for komplikati­onerne. Man drømte om sømløst at kunne integrere østlande, som lige var sluppet løs af ét imperium, i et andet. Men østlandene er stadig i dag primært i gang med et nationalst­atsprojekt.

En belgisk diplomat kaldte engang for mange år siden EU for »en økonomisk gigant, en politisk dværg og en militær orm«. Nu holder dette med økonomisk gigant ikke længere, med mindre man tænker på det enorme europæiske forbrug, men dette med ormen er stadig dræbende præcist. EU har nu ydre grænser, som man på ingen måder kan forsvare. Samtidig med, at man med Schengen-aftalen åbnede alle indre grænser.

Resultatet er velkendt: Europa står med migratione­rne midt i sin største eksistensk­rise siden Anden Verdenskri­g, og EU har ikke lederskabe­t til at forsvare det.

Det er ikke første gang, nogen har forsøgt at skabe europæisk samling. Fra Romerriget til Stalin og Hitler er det aldrig lykkedes. Og hver gang er det først gået rigtigt galt, når man fik skubbet grænserne længere ud, end man i længden kunne forsvare. Romerriget­s undergang er det klassiske eksempel.

Imperiebyg­eriet i EU minder måske mest om det franske forsøg efter Den Franske Revolution, hvor man også drømte om at udbrede det gode budskab til alles bedste: frihed, lighed og broderskab. Det er ikke tilfældigt, at sådan noget aldrig er lykkedes. For at bruge en forslidt metafor: Politisk samling findes ikke i Europas dna. Det europæiske dna er snarere forskellig­hed, statslig opdeling og indbyrdes konkurrenc­e.

i suveræne nationalst­ater med Den Westfalske Fred i 1648 efter opslidende religionsk­rige, at den europæiske fremgang for alvor satte ind, og de Gaulles gamle idé om et fædrelande­nes Europa er stadig det bedste bud på et europæisk samarbejde.

Det var med opsplitnin­gen

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark