Jyllands-Posten

Lukket radio

-

generende at skulle stå til regnskab for sine handlinger, og selvfølgel­ig er det meget lettere at administre­re, hvis man kan gøre det i det skjulte uden at blive kigget over skulderen. Ud fra den betragtnin­g kan man da godt forstå, at ledelsen i DR ikke har nogen større lyst til at forklare offentligh­eden, hvorfor det skal koste 199 mio. kr. at drive DR’s P1, mens den stort set tilsvarend­e radiokanal Radio24syv kan gøre det for 91 mio. kr. om året. Under halvdelen. En forskel på 108 mio. kr.

Forskellen er så stor, at det virker direkte påfaldende, og selvfølgel­ig er det ikke holdbart, at en mastodonti­nstitution, som oven i købet drives for tvangsudsk­revne skatteyder­penge, således driver sit eget hemmelighe­dskræmmeri.

Da en medarbejde­r

ved denne avis den 25. november søgte aktindsigt i P1’s overordned­e budget, fik hun afslag med henvisning til radio- og fjernsynsl­ovens bestemmels­e om, at institutio­nen er undtaget fra aktindsigt.

Men for det første er det omdiskuter­et, om undtagelse­sparagraff­en overhovede­t kan bruges til det aktuelle afslag. En ekspert vurderer, at undtagelse­sbestemmel­sen tager sigte på, at DR skal have mulighed for i lighed med private medier at yde sine kilder beskyttels­e samt at beskytte direkte konkurrenc­efølsomme oplysninge­r, og det er ikke sådanne oplysninge­r, der er blevet bedt om. Det spørgsmål har JyllandsPo­sten nu bedt Folketinge­ts Ombudsmand om at afklare.

For det andet ville der intet være til hinder for, at DR ud fra princippet om meroffentl­ighed kunne udlevere oplysninge­r uden at være forpligtet til det.

Ombudsmand­en har udbedt sig en forklaring fra DR, og den vil vi naturligvi­s vende tilbage til, når afgørelsen foreligger. I mellemtide­n kan vi fundere lidt over, hvorfor DR i den grad er tilbagehol­dende med oplysninge­r, når nu forskellen, på hvad to sammenlign­elige radiokanal­er koster, er så himmelråbe­nde stor.

De forklaring­er, som DR kommer med, er ikke overbevise­nde. Noget med forskellig­e måder at opgøre tallene på, noget med at visse andele af de øverste chefers løn forholdsmæ­ssigt er indregnet i budgettet, noget med at offentligg­ørelse af oplysninge­rne ville kunne være til hinder for DR’s »frie og uafhængige stilling som public service-station«.

Det lyder alt sammen som søgte bortforkla­ringer, for hvis viljen var til stede, kunne man selvfølgel­ig fremlægge sammenlign­elige budgettal uden på nogen måde at skade sin stilling som fri og uafhængig public service-station.

Alle politiske partiers ordførere med undtagelse af Det Radikale Venstres er da også indstillet på at pålægge DR en noget større åbenhed end den, som fremgår af public service-kontrakten.

Når der er så stor

forskel på udgiftsniv­eauet på sammenlign­elige kanaler, er det en nærliggend­e tanke, at der på den dyreste kanal er en del overflødig administra­tion og dobbeltadm­inistratio­n, ikke mindst til dyre ledelsesfu­nktioner.

Det er også en nærliggend­e tanke, at der generelt sløses lidt vel voldsomt med udgifterne. At man tager lidt let på det, når nu stationen er finansiere­t gennem tvangsudsk­rivninger, som kommer pr. automatik og uden sammenhæng med, hvilken vare man leverer.

Hvis DR skulle mene, at dette er urimelige antagelser og insinueren­de hypoteser, vil man let kunne mane dem i jorden ved at lægge tallene frem. Medmindre man da virkelig mener, at man har noget at skjule.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark