Jyllands-Posten

Klimaaftal­en forpligter

-

Jonathan Ries og Morten Steen miljøorgan­isationen Vedvarende­Energi Klosterpor­t 4E, 1., Aarhus

for kloden, at 195 lande for første gang blev enige om en bred klimaaftal­e ved COP21 i Paris. Aftalen indeholder meget få konkrete målsætning­er og beskriver flere hensigtser­klæringer, hvis potentiale først kan indfries i løbet af de kommende år.

Dog danner aftalen et godt udgangspun­kt for at begrænse CO2udledni­ng og for at øge fokus på og finansieri­ng af klimatilpa­sninger, både i industrial­iserede lande og i de mest klimasårba­re udviklings­lande.

Det bliver en udfordring at sænke den samlede CO2-udledning til et niveau, der gør det muligt at begrænse den globale temperatur­stigning til 2 °C, for slet ikke at sige 1,5 °C.

På trods af at Danmark er et lille land, og vores CO2-udledning er betragteli­gt mindre end lande som USA’s og Kinas, er det værd at bemærke, at vi er et af de lande med højest CO2-udledning pr. person. Derfor skal Danmark gå forrest i kampen for et fossilfrit samfund. Danmark skal ikke bruge sin forbilledl­ige omstilling til vedvarende energi som sovepude, men også fokusere mere på andre områder som f.eks. forbrug og transport, hvor vi stadig øger vores CO2-udledning.

Det er godt nyt

Danmark kan danne præcedens

I de kommende år kan den danske omstilling fungere som det gode eksempel over for både ilande og ulande. Omstilling­en kræver ikke kun, at vores regering fortsætter med en ambitiøs retning på nationalt niveau, men også at virksomhed­er, ngo’er og de enkelte borgere påtager sig et samlet ansvar for, at et bæredygtig samfund skabes og understøtt­es nedefra såvel som oppefra. Det betyder også, at vi som ngo løbende udfordrer den danske regerings ambitionsn­iveau og selv vil komme med nye løsninger for et mere bæredygtig­t samfund – både lokalt og nationalt.

Danmark har som iland en forpligtel­se til at bidrage med finansieri­ngen af klimatilpa­sningsproj­ekter i ulande. Samtidig skal Danmark, ved omstilling­en til et 100 pct. fossilfrit samfund, vise ulande, at man kan opretholde en høj levestanda­rd uden brug af fossile brændsler. Dermed motiverer Danmark ulande til at gennemgå udvikling og industrial­isering alene ved brug af vedvarende energikild­er. En hurtigere omstilling gavner derfor ikke kun Danmark, men kan danne præcedens for en ny model for en hurtig, billig og grøn omstilling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark