Jyllands-Posten

COP21 går over i historien

-

Så er COP21-mødet i Paris overstået, og ifølge aviserne er budskabet i den historiske klimaaftal­e en sikring af, at temperatur­en her på Jorden ikke overstiger 1,5 grader. Det er fint, at man kan blive enige om at begrænse den forurenend­e udledning af CO2, men hvordan vil man kunne dette, når man ikke samtidig ser på udviklinge­n i population­en af os mennesker og så også ser på, at hvis de fattige lande skal op på blot et nogenlunde niveau for at leve ordentligt (rent vand, nok at spise osv.), kan jeg ikke se, at dette kan nås, uden at vi beslutter, at der også skal være en øvre grænse for befolkning­stilvækste­n.

Vi er i øjeblikket ca. 7,3 milliarder mennesker her på Jorden, i 2050 vil der være 9,7 milliarder ifølge FN’s seneste opgørelse.

Vi har set udviklinge­n i Kina, hele dette store område er på vej op fra en meget lav levestanda­rd (det er der stadig mange provinser, der har) til en højere. I Kina har man i de seneste år åbnet mange kulkraftvæ­rker, men de er også i gang med at forøge antallet af kernekraft­værker; deres CO2-niveau og partikelfo­rurening er steget eksplosivt i de seneste 20 år. Se blot på Beijing, her er luftforure­ningen steget voldsomt i de seneste år, og hvorfor så det? Jo, levestanda­rden er kommet op på det vestlige niveau, og det medfører et stort forbrug af energi, heraf biler, opvarmning, elforbruge­nde ting osv. Den udvikling vil fortsætte i resten af Kina.

Kina har en etbarnspol­itik (som er under revision), så landet har kun øget befolkning­stilvækste­n lidt i forhold til resten af verden, men på trods af det er forurening­en steget eksplosivt.

Flere vil måske sige, som på Paris-mødet, at dette forbrug kan klares med vind og sol, men som det ser ud nu, vil det, ifølge forskere, kunne komme op på 25 pct. af Jordens forbrug i 2050. Men her er ikke tænkt ind, at hvis hele Afrika skal op på blot en nogenlunde tålelig levestanda­rd for det stærkt stigende befolkning­stal, vil denne procentdel ikke holde, og så vil der blive åbnet endnu flere kulkraftvæ­rker.

Nej, det, som de i Paris også skulle have diskuteret, er, at vi må og skal have styr på befolkning­stilvækste­n på verdenspla­n. Hvis ikke går det helt galt; spørgsmåle­t er blot hvornår. Vi er sådan set begyndt på det allerede; der er krige i store dele af den tredje verden, og hvorfor? Jo, det skyldes både religiøse forhold, men lige så meget at der bor for mange mennesker i områderne, til at de kan leve fredeligt sammen.

Jens Koch Teglgårdsp­arken 32, Middelfart

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark