Jyllands-Posten

Når mænd dræber . . .

- LISA HOLMFJORD forkvinde, Dansk Kvindesamf­und Modelfoto: Thomas Fredberg/Polfoto

kvinder har mange former. Den mest ekstreme er mord. 92 kvinder er blevet dræbt af en ægtemand, kæreste eller ekspartner i løbet af de seneste ti år. Partnervol­d foregår ofte bag lukkede døre, inden for familien, skjult for omverdenen.

Partnervol­d har ingen klassetilh­ørsforhold. Ingen markører, der peger mod et specifikt etnisk tilhørsfor­hold. Ingen religioner. Kun én markør skaber et ufrivillig­t fællesskab, som hvert år binder 33.000 kvinder sammen. Volden bliver begået af mænd.

I DR 2 dokumentar­en ”Mænd der dræber kvinder”, stilles spørgsmåle­t: »Hvorfor sker det igen og igen?«. Det er et yderst relevant spørgsmål. For hvad er det, der gør, at markant flere mænd end kvinder dræber deres kæreste, kone, ekspartner? Hvorfor er det mænd, der ikke kan acceptere at miste kontrol over en kvinde og finder, at den eneste løsning er at slå hende ihjel?

Én ting står klart, når man studerer drabssager­ne. Disse drab bliver sjældent begået i fortvivlel­se eller momentan sindssyge. Mænd, der dræber, er fuldt ud bevidste om deres gerning. Mænd, der dræber, er drevet af hævn. Af vrede. Disse mænd har

Mænds vold mod

mistet, hvad de retmæssigt betragter som deres ejendom. Deres kvinde. Derfor skal hun straffes. Hun er skyld i det tab af kontrol, som de føler. Deres afmagt. Mænd dræber deres kvinde for at genvinde magten. Drabet er den ultimative dominante handling. Beviset på uovervinde­lighed. Han er den stærkeste. Det indser hun som det sidste i livet.

Den patriarkal­ske tankegang

For mandens ret til at dominere sin kvinde er en underligge­nde strukturel norm, der trives, på trods af at vi har skabt et formelt ligestille­t samfund.

Den gamle patriarkal­ske tankegang, der holder mandens ret til at bestemme over kvindens liv i hævd, lever endnu. Den er en del af den eksisteren­de maskulinit­etskultur. Vi er derfor nødt til at se mordene i et bredere strukturel­t perspektiv.

Dette er ikke 92 enkeltståe­nde særtilfæld­e. De 92 kvindemord tegner et mønster, som vi skal tage alvorligt. Vi kan ikke forhindre alle mord, men vi kan forebygge mange af dem. Det er faktisk ikke så svært.

Vi kan begynde med at kigge på den beskyttels­e, som kvinderne modtager, når de beder om hjælp hos politiet. For den varierer fra politikred­s til politikred­s. Ifølge en undersøgel­se foretaget af Institut for Menneskere­ttigheder i 2014 handler det både om adgangen til overfaldsa­larmer, udarbejdel­sen af sikkerheds­planer og brugen af bortvisnin­g, opholdsfor­bud og tilhold.

Dernæst skal vi holde op med at kalde disse kvindemord for »familietra­gedier«. Et ord, flittigt brugt af både politi og medier, selv når det er en mangeårig ekspartner, der begår ugerningen. Ved at bruge ord som »familietra­gedie« skaber vi rum for medfølelse med drabsmande­n. Vi skaber en samhørighe­d mellem de to, morderen og hans offer, som er utilstedel­ig. Det er mangel på respekt over for den kvinde, der er død, fordi en mand ikke kunne håndtere, at hun betvivlede hans dominans. Det er en legitimeri­ng af »tragedien«, der fik ham til at myrde hende.

På individniv­eau skal vi vælge at blande os, når vi bliver tilskuere til vold. Vi skal stoppe op og fortælle, hvad vi ser. Hvad vi mistænker, der sker bag den lukkede dør. Vi skal fortælle vores ven, vores bror, vores nabo, at han kan få hjælp til at stoppe volden. Vi skal fortælle vores veninde, vores søster, vores kollega, at hun kan få støtte og beskyttels­e på et krisecente­r.

Nej. Det er ikke alle mænd, der udøver vold mod kvinder. Det drejer sig om ca. 33.000 om året. Nogle af dem ender med at dræbe. Sidste år var der 24 i Danmark, der begik den udåd. Det er for mange. Så hvis blot vi kan skabe fælles konsensus om, at vi står med et samfundspr­oblem, er vi allerede kommet et skridt nærmere en løsning.

 ??  ?? 33.000 mænd begår hvert år vold mod kvinder. Sidste år endte 24 af sagerne med drab.
33.000 mænd begår hvert år vold mod kvinder. Sidste år endte 24 af sagerne med drab.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark