Jyllands-Posten

Blå erhvervsma­nd på grøn dannelsesr­ejse

- LARS-CHRISTIAN BRASK

en internatio­nal karriere i finansverd­enen og aktuelt en god håndfuld bestyrelse­sformandsp­oster, ligesom jeg er byrådsmedl­em for Venstre i Roskilde Kommune. Der er ikke meget miljøhippi­e over min profil, men også jeg har måttet erkende, at det miljøvenli­ge og bæredygtig­e er en fantastisk platform at udvikle vores virksomhed­er ud fra.

Min grønne dannelsesr­ejse skete, da et forlag opfordrede mig til i dialog med 11 kloge danskere at gennemvrid­e den traditione­lle opfattelse af, hvad positiv vækst er for en størrelse, og i samtalerne har de aktuelle miljø- og klimaudfor­dringer haft en naturlig og stor plads.

De kloge mennesker, der har fået mig på grønnere tanker, er blandt andre DR-klimaekspe­rt Jesper Theilgaard, den selvudnævn­te klimamoste­r Christine Feldthaus, Lone Landmand og kokken Søren Ejlersen fra Aarstidern­e. Og indrømmet, det har da ikke været helt nemt for min »indre blå erhvervsma­nd«-mentalitet at åbne op for nye grønne erkendelse­r.

I bagagen har jeg

En platform at eksportere ud fra

Min skepsis er imidlertid blevet vendt til følgende overbevisn­ing: Danmark har potentiale til at gribe fremtiden og blive en grøn supermagt.

Tænk, hvis vi – i kølvandet på en ambitiøs internatio­nal klimaaftal­e i Paris – beslutter os for at gøre Danmark til en grøn supermagt.

Tænk, hvis vi bestemmer, at nu skal bæredygtig­hed, dyrevelfær­d, klimavenli­ghed og økologi være den vision, som landspolit­iske initiative­r og markedsfør­ingen af Danmark skal bakke op om.

Hvad vil der så ske? Ja, så vil vores virksomhed­er få en potent platform at eksportere ud fra, og vi vil alle kunne ranke ryggen, fordi vi har været så fremsynede at gøre Danmark til verdens bedste og mest miljøvenli­ge land.

Yngre danskere ønsker både at passe på egen krop og at tage hensyn til miljøet, fortæller Henrik Rasmussen, adm. direktør for Roskilde Festival, i min bog: I 2016 vil 90 pct. af maden på Roskilde Festival derfor være økologisk. Bæredygtig­hed er et must. Det er den vej, vinden blæser.

Når driftige forretning­smænd rider med på en miljøgrøn bølge, handler det mest om follow the money. Der er penge og vækst i det grønne. Og med det for øje skal vi nogle gange turde sige nej til muligheder, hvis prisen synes for høj. På kort sigt kan det måske betale sig at svine og ødelægge naturområd­er. På lang sigt er det en blindgyde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark