Jyllands-Posten

Tre myter om det psykiske arbejdsmil­jø

Det er et paradoks, at vi på den ene side taler mere og mere om problemer med det psykiske arbejdsmil­jø, men at vi på den anden side aldrig har haft bedre arbejdsfor­hold.

- MICHAEL ZIEGLER

nedslidnin­g og farligt psykisk arbejdsmil­jø som aldrig før. Men debatten bliver forplumret af tre sejlivede myter om det psykiske arbejdsmil­jø i Danmark. De tre myter vil vi her gøre op med.

Lad os først gøre klart, hvad psykisk arbejdsmil­jø egentlig betyder. Ifølge arbejdsmil­jøloven dækker det over helt konkrete og alvorlige forhold som mobning, sexchikane og vold samt psykiske forhold i den enkeltes arbejde, f.eks. vedvarende tidspres eller mangel på indflydels­e på eget arbejde.

Men psykisk arbejdsmil­jø forstås i daglig tale mere bredt som det at have det mentalt godt på arbejdet: om gode relationer, faglig stolthed og generel trivsel. Her i kronikken tager vi fat i den brede forståelse, som er den, myterne bunder i.

Det er et paradoks, at vi på den ene side taler mere og mere om problemer med det psykiske arbejdsmil­jø, men at vi på den anden side aldrig har haft bedre arbejdsfor­hold.

Der er ingen tvivl om, at psykiske lidelser er et reelt samfundspr­oblem. Sundhedsst­yrelsen har for nylig dokumenter­et, at psykiske lidelser er blandt de sygdomme, der oftest sender danskere på

Vi taler om stress,

førtidspen­sion. Det er hårdt for de sygdomsram­te og deres familie, og det rammer i anden omgang også samfundsøk­onomien.

Problemet er, at der i medierne ofte tegnes et forvrænget billede, som giver arbejdet skylden for mentale problemer af enhver art. Komplekse psykiske lidelser bliver reduceret til et arbejdsmar­kedsspørgs­mål i en sådan grad, at alt i arbejdet efterhånde­n bliver set som en kilde til stress og psykiske problemer. Det fjerner fokus fra de reelle udfordring­er og risikerer at »sygeliggør­e vores forhold til arbejdet,« som Svend Brinkmann har beskrevet det i sin bog om stress.

Arbejdet er for mange af os en stor del af vores identitet. Det er ofte her, vi håber på at realisere os selv og har ambitioner om at gøre en forskel. Det betyder, at vi ofte ser på arbejdspla­dsen for at finde forklaring­er på livets problemer.

Men arbejdspla­dsen er ikke en oase, hvor medarbejde­rnes problemer i livet forsvinder som dug for solen, når de møder ind på arbejde. Skilsmisse, sygdom og dødsfald i familien skaber bølger i livet, som skvulper ind på arbejdspla­dsen. Bølgerne går selvfølgel­ig også den anden vej, fra arbejdet til privatlive­t. Det er naturligt, og det skal der være plads til. Men det handler langt fra altid om det psykiske arbejdsmil­jø.

en ganske lille andel af danskerne, som bliver syge af et dårligt psykisk arbejdsmil­jø. Ud af de 3.236 sygdomme, der sidste år blev anerkendt som arbejdsska­der, var 228 af dem psykiske sygdomme (7 pct.). Det er sager, der er vurderet grundigt ud fra vi-

Det er faktisk kun

denskabeli­g, medicinsk evidens og derfor giver et retvisende billede. Og stik imod den generelle opfattelse har andelen af psykiske sygdomme, der skyldes arbejdet, ligget på samme forholdsvi­st lave niveau i årevis.

Langt de fleste danskere har det nemlig godt på arbejdet. 9 ud af 10 danskere med job er tilfredse eller meget tilfredse med deres arbejdsfor­hold, har en undersøgel­se fra EU-Kommission­en vist. Det er flere end i noget andet EU-land.

bliver ofte kædet sammen med stress. Men stress er en naturlig reaktion, som alle mennesker oplever, når der sker forandring­er og udfordring­er i livet, i arbejdet såvel som i privatlive­t. Kun når stressen er vedvarende over en lang periode, bliver det et problem, der skal håndteres.

Faktisk er det at gå på arbejde noget af det sundeste, man kan gøre for sig selv. Risikoen for at have højt stressnive­au er dobbelt så høj for arbejdsløs­e som for beskæftige­de, viser undersøgel­sen ”Den Nationale Sundhedspr­ofil” med svar fra over 160.000 respondent­er. Selv folkepensi­onister er mere stressede end dem i job.

Selv om arbejdsmil­jøet grundlægge­nde er godt på danske arbejdspla­dser, mener særligt fagbevægel­sen, at der er brug for yderligere lovgivning og kontrol fra myndighede­rne. Men den tilgang når vi ikke i mål med.

Psykisk arbejdsmil­jø forstået i bred forstand er en flydende størrelse, der handler om samarbejde og dialog på den enkelte arbejdspla­ds. Arbejdsmil­jørådet og Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jø har opstillet tre egen-

Det psykiske arbejdsmil­jø

skaber, der kendetegne­r en god arbejdspla­ds: tillid, retfærdigh­ed og samarbejds­evne.

Det er faktorer, man ikke kan lovgive sig til. Lovgivning og kontrol følger standardis­erede krav, som ikke tager højde for, at det psykiske arbejdsmil­jø altid vil afhænge af en myriade af faktorer på den enkelte virksomhed.

Man kan f.eks. ikke udpege individuel­le arbejdspla­dser, stillinger eller erhverv som særligt stressfrem­kaldende. For selv om stress ofte kommer til udtryk på arbej- det, ligger mange af de faktorer, der udløser stress, uden for arbejdet – i privatlive­t, i samfundet og i tidsånden.

Derfor skal det psykiske arbejdsmil­jø sikres af medarbejde­re og arbejdsgiv­ere i fællesskab, hvilket der i dag er mange muligheder for at gøre systematis­k.

indflydels­e gennem arbejdsmil­jøorganisa­tionen, samarbejds­udvalg og MED-udvalg, og virksomhed­er laver arbejdspla­dsvurderin­gerne og årlige arbejdsmil­jødrøftels­er. Og for at sikre den generelle trivsel på arbejdspla­dsen bruger alle offentlige virksomhed­er og mange private trivselsmå­linger, som klarlægger medarbejde­rnes holdninger og op-

Medarbejde­rne har

levelser. Og til at sikre kvaliteten af det arbejde har vi i Danmark en række branchearb­ejdsmiljør­åd, som gennem informatio­n og uddannelse hjælper virksomhed­erne med at forbedre arbejdsmil­jøet.

Med andre ord tager danske virksomhed­er arbejdsmil­jøet og medarbejde­rnes trivsel alvorligt. En ny, stor undersøgel­se fra Det Europæiske Arbejdsmil­jøagentur har vist, at Danmark er et af de tre lande, hvor flest virksomhed­er laver risikovurd­eringer af arbejdet.

også, at danske virksomhed­er ikke sætter fokus på sundhed og sikkerhed på grund af lovgivning, men fordi de gerne vil sikre medarbejde­rnes generelle trivsel. Det hænger tæt sammen med, at Danmark er et af de mest tillidsful­de lande i verden – også på arbejdspla­dsen.

Det er en udbredt myte, at arbejdsgiv­eren er eneansvarl­ig for arbejdsmil­jøet, og at det derfor udelukkend­e er op til arbejdsgiv­eren at rette op på problemer med det psykiske arbejdsmil­jø. Det passer ikke.

Medarbejde­re og ledere har forskellig­e opgaver, men et fælles ansvar. Det gode psykiske arbejdsmil­jø kan kun skabes sammen på den enkelte arbejdspla­ds – og det kræver ikke kun godt lederskab, men også godt medarbejde­rskab og kollegaska­b.

Ser vi juridisk på sagen, står det i arbejdsmil­jøloven, at »De ansatte skal medvirke til, at arbejdsfor­holdene sikkerheds- og sundhedsmæ­ssigt er fuldt forsvarlig­e inden for deres arbejdsomr­åde…«.

Hvad det helt konkret indebærer, vil afhænge af den konkrete situation. Når det handler om psykisk arbejdsmil­jø, kan det være noget så enkelt som at tage fat i arbejdspla­dsens arbejdsmil­jø- eller tillidsrep­ræsentant og komme med idéer til, hvordan arbejdspla­dsen kan gøres bedre.

Det er i det hele taget vigtigt, at man som medarbejde­r er med til at skabe en kultur på arbejdspla­dsen, hvor det er naturligt at stille spørgsmål, pege på problemer og foreslå løsninger. Hvor det er en grundlægge­nde værdi, at man udviser åbenhed, interesse og medansvar for sine kolleger, f.eks. ved at italesætte problemer med mobning eller lignende.

Der er ingen tvivl om, at arbejdsgiv­eren har det overordned­e ansvar for at skabe sunde og sikre forhold. Det står klart beskrevet i arbejdsmil­jøloven, og god ledelse er fundamente­t for at skabe et godt psykisk arbejdsmil­jø.

Men samtidig er det også helt naturligt, at man som medarbejde­r tager et personligt ansvar for at medvirke til et sundt og udviklende arbejde, hvor mennesker trives.

Undersøgel­sen dokumenter­er

disse tre myter, hvis vi vil fastholde og udvikle et godt psykisk arbejdsmil­jø. Et godt arbejdsmil­jø skabes via dialog mellem medarbejde­re og ledere – og ansvaret er fælles. Og det kræver, at vi går til opgaven med åbne øjne. Arbejdet er ikke altid en del af problemet, men det er altid en del af løsningen.

Vi bliver nødt til at aflive

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark