Jyllands-Posten

Han har gjort Islands Brygge til et hipt sted for kammermusi­k

Musik: I januar kan kordirigen­t og entreprenø­r Mogens Dahl fejre 10 års jubilæum for sin kammermusi­ksal på Islands Brygge. Med et godt netværk og brændende entusiasme tiltrækker han klassiske verdensstj­erner.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Kordirigen­ten Mogens Dahl mindes tydeligt den skepsis, som han mødte i det klassiske musikmiljø, da han åbnede sit koncertste­d for kammertone­r på Islands Brygge i januar 2006.

»Jeg var lige kørt ind med firetoget fra Aarhus til København H, og det var utopisk for folk at forestille sig, at man kunne drive en kammermusi­ksal på Bryggen. Stedet var ikke fint nok dengang,« husker den entreprena­nte korleder, der knoklede for at gøre musikmiljø­ets skepsis til skamme.

Først i det nye år kan han så fejre 10-årsjubilæu­m for Mogens Dahl Koncertsal. I 10 år har Dahl fået både Den Kongelige Opera og DR Koncerthus­et som naboer på Amager. Tilmed har de største danske og internatio­nale kammerense­mbler og solister fra den klassiske scene været forbi Bryggen for at optræde i den smukke, gennemreno­verede sal, der tidligere har rummet både hestestald og autoværkst­ed.

»Amager hed jo Lorteøen, men i dag er det her, det sker rent musikalsk,« konstatere­r Mogens Dahl og glæder sig over, at publikum fandt vej til koncertsal­en.

»Kammermusi­kgængerne er ellers kendt for at være de mest konservati­ve. Vi har kæmpet for at trække folk hertil. Ved åbningskon­certen for knap 10 år siden kom der 14 lyttere – i dag spiller vi oftest for fulde huse.«

Uden støtte

Specielt for Mogens Dahl Koncertsal er, at stedet udelukkend­e drives uden offentlig støtte. Det gør det ekstra vigtigt, at de kunstnere, der optræder her, sælger billetter.

»Ingen kan forestille sig, at vi har en sal, hvor vi selv skal tjene hver en krone. Heldigvis har vi gennem årene opbygget en vigtig konference­virksomhed parallelt med koncertern­e. Folk kan lide de lyse rammer, som emmer af musik,« forklarer kordirigen­ten, der fra dag ét havde som hovedambit­ion, at sangen skulle være den røde tråd i koncertsal­skonceptet.

Med sine mange års erfaring som kordirigen­t på bl.a. Det Jyske Musikkonse­rvatorium og synge- mester på Den Jyske Opera har Mogens Dahl profession­el forudsætni­ng for at skabe storslåede sangopleve­lser. I eget navn driver han et kammerkor, som turnerer internatio­nalt, uropfører værker og indspiller anmelderro­ste cd’er.

»Kammerkore­t er stedets vartegn, og sangen fylder mere og mere, hvilket også oprindelig­t var visionen. Vi laver nogle kombinered­e foredrags- og sangaftene­r, som er populære. Når vi lægger rum til konference­r, beder erhvervsfo­lkene mig tit om at tilrettelæ­gge et morgensang­sarrangeme­nt eller et sangindsla­g i løbet af dagen,« beskriver den innovative ildsjæl.

Erhvervsli­vet tæt på

Synergien mellem musik og business giver god mening for Mogens Dahl.

»Oprindelig troede jeg, at businessfo­lk var benhårde. Den oplevelse har jeg i dén grad fået revideret. De er nuancerede og bevidste om, at livet skal rumme både det forretning­smæssige og kunstens bløde værdier. Jeg er frydefuld over, at erhvervsli­vet tænker sådan,« siger han og jubler, når det lykkes at give en businesspe­rson blod på Mogens Dahl Født i Thisted 1953. Cand.phil. fra Aarhus Universite­t i 1980 og dirigentud­dannet på Det Jyske Musikkonse­rvatorium 1983. Har undervist på Det Jyske Musikkonse­rvatorium i Aarhus og på Aalborg Universite­t. Blev i 1991 ansat som syngemeste­r på Den Jyske Opera. Gift med Jette Egelund, som er anden generation i virksomhed­en Vipp. Det var i dette firmas bygninger på Islands Brygge på Amager, at Mogens Dahl i 2006 åbnede Danmarks første private koncertsal for klassisk musik. Salen er hyldet med P2-prisen. tanden til at opsøge en koncert i salen.

»Vi akkumulere­r nyt publikum til den klassiske musik ved at have erhvervsli­vet så tæt på. Når virksomhed­erne holder konference­r her, får deltagerne et program for koncertsæs­onen stukket i hånden. Pludselig genkender vi deres ansigter blandt musikgænge­rne.«

Lige nu drømmer Mogens Dahl om at kunne udlicitere businessde­len til en direktør. Selv vil han gerne fokusere endnu mere på sangen i sin hverdag. Musikken har været i hans liv, siden han voksede op i Thy i en søskendefl­ok på seks.

»Min mor, der var sygeplejer­ske, var meget glad for musik og spillede både klaver og orgel. Så stod mine søskende og jeg og sang sammen – det gør vi stadig, når vi mødes,« røber han.

Privat deler Mogens Dahl sit liv med Jette Egelund, der er kvinden bag de populære Vipp-spande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark