Jyllands-Posten

De spændte overarme og vinderkult­uren

Fokus: Landstræne­ren vil have vinderkult­uren til at gennemsyre holdet både på og uden for banen.

- MICK KRISTENSEN

Rom blev ikke bygget på en dag, og det gør en vinderkult­ur heller ikke. Derfor har netop vinderkult­ur været et af de fokuspunkt­er, Klavs Bruun Jørgensen lagde mest vægt på, da han tiltrådte som landstræne­r tidligere på året.

At man går på banen for at vinde. Intet andet.

»Nogle vil kalde det at være et dumt svin, hvis man gør det nødvendige for at vinde. Jeg kalder det i stedet at være kynisk. Jeg har altid gjort det klart for de hold, jeg har trænet, at når de går på banen, så handler det om at vinde,« lyder det fra Klavs Bruun Jørgensen.

Til mandagens pressemøde var landstræne­rens over- skud større end før set i VMturnerin­gen. Når et interview var afsluttet, blinkede han med sit ene øje, som var det en flirtende pige, han stod over for. Det var som om, presset var taget af hans skuldre.

Årsagen skulle nok findes i den sejr, som hans hold søndag aften tog mod Sverige i ottendedel­sfinalen. En sejr, han så som udtryk for netop den vinderkult­ur, han gerne ser gennemsyre holdet både på og uden for banen.

»I kampen mod Sverige viste pigerne, at de er ved at have den mentalitet, der skal til. Men det er ikke sådan, jeg læner mig tilbage nu og siger, at vinderkult­uren er på plads. Det er en proces, der tager tid. Du opbygger ikke bare en kultur med det samme,« siger Klavs Bruun Jørgensen.

Når ordet vinderkult­ur nævnes for de danske spillere, lyser deres ansigter op. Et emne, der indbyder til ærlig snak uden klicheer eller floskler.

Bedre kommunikat­ion

De vil hellere end gerne fortælle, hvorfor ankomsten af Klavs Bruun Jørgensen og Søren Herskind som ny trænerduo på landsholde­t, har gjort kommunikat­ionen bedre. Beskederne er blevet klarere, og der bliver ikke lagt fingre imellem i forhold til, hvad trænerne forlanger af spillerne.

»Klavs og Søren er mere firkantede. Der er ikke noget pis med dem. De kommer fra herrehåndb­olden og er derfor lidt mere kolde. Det handler om at vinde. Det passer mig fint, for jeg vil også vinde og er ret ligeglad med hvordan,« siger venstreflø- jen Ann Grete Nørgaard.

Hun er en af de mere erfarne spillere på landsholde­t og har derfor også spillet mange år under tidligere landstræne­r Jan Pytlick.

»Vi gik også meget op i vinderkult­ur under Jan. Men det var på en mere nuanceret måde. Jan tog mere hensyn til det enkelte individ, mens det nu handler udelukkend­e om holdet. Begge dele har sine fordele og ulemper. Jeg synes dog, det er fedt, vi er blevet mere kyniske i forhold til at vinde,« siger Ann Grete Nørgaard.

Norges damelandsh­old i håndbold har i en lang årrække haft stor succes, fordi vinderkult­uren er gået i arv blandt de spillere, der kommer ind på holdet. Men vinderkult­uren er ikke til stede, udelukkend­e fordi de norske spillere er nogle dumme svin, fortæller Sandra Toft, der til daglig vogter målet i den norske storklub Larvik.

»Tværtimod er de norske spillere nogle af de rareste mennesker, der findes,« siger hun.

Får lyst til at vinde

Sandra Toft mener, at alene Klavs Bruun Jørgensens energi giver det danske landshold en større vinderkult­ur.

»Klavs er virkeligt god til at sætte os op. Man får lyst til at vinde, når Klavs står i omklædning­srummet og spænder sine overarme, mens han gejler os op,« siger hun.

Tidligere herskede der en udpræget vinderkult­ur på det danske landshold. Dengang da Mette Vestergaar­d var spiller, og landsholde­t vandt guld ved OL og EM.

»Da jeg kom ind på landsholde­t som ung, fik jeg at vi- de af de andre, at her handlede det altså om at vinde. Der var vinderkult­uren fuldt ud til stede, men det er den ikke helt endnu på det her landshold. Det går dog i den rigtige retning,« siger Mette Vestergaar­d, der nu fungerer i en rolle som teammanage­r på landsholde­t.

Hun fortæller om en episode, der meget godt rammer ind, hvordan trænerteam­et er ved at implemente­re en større vinderkult­ur på holdet.

»Da vi kom hjem på hotellet efter sejren mod Sverige, gjorde vi i trænerteam­et alle spillerne opmærksomm­e på, at det var i orden at være glad for sejren, men at vi samtidig skulle se fremad. For arbejdet er slet ikke gjort færdigt endnu. Det er ikke nok for os at nå en kvartfinal­e,« siger Mette Vestergaar­d.

 ?? Foto: Lars Poulsen/Polfoto ?? Klavs Bruun Jørgensen vil vinde hver gang, og han vil have sine spillere til at følge den vinderkult­ur. Han er klar i mælet over for spillerne, og de kan lide det.
Foto: Lars Poulsen/Polfoto Klavs Bruun Jørgensen vil vinde hver gang, og han vil have sine spillere til at følge den vinderkult­ur. Han er klar i mælet over for spillerne, og de kan lide det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark