Jyllands-Posten

Den globale økonomi slingrer videre i 2016

Faldende råvarepris­er trykker inflatione­n nedad til gavn for de vestlige forbrugere, men risikerer samtidig at presse en stribe skrantende udviklings­lande mod et økonomisk kollaps.

-

Med en vækst på lige over 3 pct. var 2015 et halvdårlig­t år for den globale økonomi. Desværre bliver næste år næppe meget bedre.

Væksten i de store industrila­nde stiger nok en anelse til 2,5-2,7 pct. i USA, 1,71,9 pct. i EU og 0,8-1 pct. i Japan, men det er ikke prangende, og er kun muligt grundet massiv pengepolit­isk stimulans – inklusiv i USA, hvor centralban­ken næppe hæver renten mere end 1 pct. i løbet af året.

Problemern­e for den globale økonomi vil komme fra udviklings­landene. Den gradvise opbremsnin­g i den kinesiske økonomi fortsætter, og den vækst, der er, vil være langt mindre råvareinte­nsiv end tidligere. Indenrigse­fterspørgs­len hos energi- og råvareeksp­ortørerne fortsætter med at dykke, og udbuddet af olie vil være meget højt – også nu da sanktioner­ne overfor Iran lempes. Samlet set betyder det, at energi- og råvarepris­er formentlig­t fortsætter faldet i 2016.

Der er imidlertid flere problemer for udviklings­landene. Den store joker er El Ninõ, der ser ud til at ramme hårdt. Det tropiske vejrfænome­n vil påvirke monsunregn­en og have afgørende indvirknin­g på landenes økonomi.

Risiko for hungersnød

Nogle står til at få langt mere regn end normalt, mens andre slet ingen vil se og risikerer hungersnød. Flere vil med stor sandsynlig­hed komme i akutte økonomiske problemer og blive nødt til at henvende sig til IMF for hjælp.

De olieekspor­tører, som ingen nævneværdi­ge reserver har, får det allerhårde­st. Venezuela, som også står overfor en ustabil politisk situation, hvor præsidente­n har et parlament kontroller­et af sine politiske modstander­e, er den mest oplagte krisekandi­dat.

Fare for kapitalflu­gt

Det største spørgsmåls­tegn i Latinameri­ka er Brasilien. Landet vil givetvis miste sin investment grade-kreditvurd­ering, hvilket nemt starter en decideret kapitalflu­gt fra landet og yderligere forværrer en allerede historisk dyb recession – alt sammen lige op til OL i Rio.

I Asien vil den manglende kinesiske efterspørg­sel ramme landene i frihandels­området Asean hårdt.

Det store spørgsmål er også, hvad der sker med den kinesiske yuan. Kinesiske opsparere og investorer presser enormt på for at trække penge ud af landet, dels for at diversific­ere og dels for at beskytte sig mod yuanens forventede kursdyk. Og da IMF har optaget yuanen i sin såkaldte kurv af reserveval­utaer, tvinges den kinesiske regering til i højere grad at lade markedet bestemme kursen. Scenen er sat for kursfald, og usikkerhed­en drejer sig reelt om, hvor meget det bliver.

Det vil tvinge andre asiatiske lande til at devaluere for at fastholde konkurrenc­eevnen.

Den amerikansk­e dollar vil altså fortsat stå uhyre stærkt, og langt de fleste valutaer fra emerging markets svækkes yderligere.

Næste år bliver samlet set et jævnt, men volatilt år for den globale økonomi, hvor industrila­ndenes fortsatte økonomiske normaliser­ing (igen) vil opvejes af en yderligere forværring af situatione­n i resten af verden.

JACOB FUNK KIRKEGAARD seniorfors­ker ved Peterson Institute of Internatio­nal Economics i Washington DC

Nu har du adgang til det nye digitale forum for erhvervsde­bat på finans.dk. Følg landets skarpeste skribenter i sektionen opinion på

forsiden af

Finans Live.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark