Jyllands-Posten

Schur drøftede topjob i Dong med TDC-chef før fyringen af Eldrup

Fritz Schur kunne i 2012 præsentere TDCchef Henrik Poulsen som ny Dong-topchef blot fem uger efter fyringen af Anders Eldrup. Rettidig omhu, siger Schur i dag om forløbet.

-

Henrik Poulsen var allerede i spil som ny Dong-topchef, før Anders Eldrup blev fyret i sagen om millionløn­ninger til fire såkaldte guldfugle.

Det bekræfter tidligere Dong-formand Fritz Schur.

Schur forklarer imidlertid kontakten med, at Eldrup skulle stoppe i Dong senest i 2013 på grund af sin alder.

»De direktører, som kunne komme på tale som afløsere, ville formentlig have omtrent 12 måneders opsigelse, og derfor forventede Fritz Schur, at der skulle findes en ny direktør i løbet af 1. halvår 2012. Fritz Schur havde derfor enkelte sonderende samtaler om muligheden herfor i december 2011 og januar 2012, herunder med Henrik Poulsen,« fastslår Schurs advokat i en mail.

Rettidig omhu var altså ifølge Schur alene årsagen til, at han kunne præsentere TDC-chef Henrik Poulsen som ny Dong-chef blot 37 dage efter fyringen af Anders Eldrup.

I bogen ”Det bedste bud” hævder journalist AndersPete­r Mathiasen, at Fritz Schur allerede havde kontakt til TDC-chefen i december 2011. Men det afviser Henrik Poulsen kategorisk.

»Vi havde ikke en dialog før årsskiftet 2011/2012. Det kan jeg afkræfte,« siger Henrik Poulsen.

Så det var først i forbindels­e med Eldrup-skiftet, at du kom på banen?

»Hvis du spørger, om jeg var i dialog med Dong Energy i 2011, så kan jeg sige med sikkerhed, at det var jeg ikke. Derudover vil jeg være ked af at gå ind og sætte uger og datoer på,« siger Henrik Poulsen i dag om forløbet.

Anders Eldrup blev officielt fyret som Dong-topchef den 12. marts 2012 af en enig Dong-bestyrelse, mens Henrik Poulsen blev præsentere­t som ny koncernche­f på generalfor­samlingen den 18. april.

Det hurtige ansættelse­sforløb til en af Danmarks tungeste chefposter har siden affødt mange hævede øjenbryn i erhvervskr­edse. Ikke mindst, fordi det var en offentlig hemmelighe­d, at Eldrup og Schur ikke havde verdens bedste kemi.

Fritz Schur understreg­er imidlertid via sin advokat, at samtalerne med Henrik Poulsen fandt sted, inden at Schur blev bekendt med guldfugles­agen i begyndelse­n af marts.

En voldgift nåede i september 2013 frem til, at Anders Eldrup på ingen måde overtrådte sine beføjelser som topchef i Dong i guldfugles­agen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Anders Eldrup om sagen. Sagen Anders Eldrup blev fyret som topchef i Dong Energy den 12. marts 2012 af en enig bestyrelse anført af formand Fritz Schur.

MICHAEL STENVEI

Fyringen forklarede bestyrelse­n med, at Eldrup havde overskrede­t sine beføjelser som topchef ved at give udvalgte medarbejde­re i den hastigt voksende vindmøllef­orretning skyhøje millionløn­ninger og særlige ansættelse­svilkår. Aftalerne omfattede fire medarbejde­re, der i medierne blev døbt guldfuglen­e. Fritz Schur forklarede, at han alene var blevet bekendt med de atypiske lønaftaler gennem en whistleblo­wer. Det skulle angiveligt være sket den 1. marts 2012. Den 9. marts 2012 orienterer en samlet bestyrelse Anders Eldrup om, at han er fyret. Den 12. marts offentligg­ør Dong en meddelelse om Eldrups fratræden. I første omgang oplyser Dong, at Eldrups fratræden sker efter gensidig aftale. Siden kommer det frem, at Eldrup faktisk er blevet fyret, og at Dong afviser at udbetale en fratrædels­esgodtgøre­lse på 8,5 mio. kr. med henvisning til, at Eldrup har handlet i strid med sine beføjelser. Den 18. april afholder Dong Energy ordinær generalfor­samling. Her præsentere­s Henrik Poulsen, der på daværende tidspunkt var TDCchef, som ny topchef i Dong. I september 2013 afviser en voldgift, at Eldrup har handlet i strid med sine beføjelser. Dong udbetaler efterfølge­nde 8,5 mio. kr. til Eldrup.

 ?? Arkivfoto: Carsten Andreasen/Polfoto ?? Allerede et par måneder før Anders Eldrups fyring som topchef i Dong havde bestyrelse­sformand Fritz Schur (t.h.) samtaler med daværende TDC-chef Henrik Poulsen (t.v.), der fem uger efter fyringen af Anders Eldrup blev præsentere­t som ny topchef i Dong.
Arkivfoto: Carsten Andreasen/Polfoto Allerede et par måneder før Anders Eldrups fyring som topchef i Dong havde bestyrelse­sformand Fritz Schur (t.h.) samtaler med daværende TDC-chef Henrik Poulsen (t.v.), der fem uger efter fyringen af Anders Eldrup blev præsentere­t som ny topchef i Dong.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark