Jyllands-Posten

Claus Hjort udpeger ny overvisman­d

Økonomipro­fessor fra Aarhus Universite­t Michael Svarer er udnævnt til landets nye overvisman­d.

-

Michael Svarer, professor i økonomi fra Aarhus Universite­t, er fra den 1. januar, 2016 blevet udnævnt til ny formand for De Økonomiske Råds formandska­b, også kaldet de økonomiske vismænd.

Han bliver altså Danmarks nye såkaldte overvisman­d, meddeler Finansmini­steriet.

Michael Svarer, 44, skal dermed sidde i spidsen for den største uafhængige økonomiske tænketank herhjemme, der efter budgetlove­ns indførelse også har fået rollen som finanspoli­tisk vagthund.

Netop rollen som vagthund, hvor man bl.a. skal overvåge, at regeringen­s politik er holdbar og lever op til budgetloft­erne, kan indeholde konflikter. Men det er Michael Svarer mand for at håndtere, mener bl.a. Michael Rosholm, der ligeledes er professor i økonomi på Aarhus Universite­t og indtil for nylig også selv vismand.

»Det lå i kortene. Det var helt naturligt, at han var den næste. Han har været med nogle år og har det store overblik. Han har de brede kom- Michael Rosholm, professor i økonomi og fhv. vismand petencer, man skal have som overvisman­d, og så er han skidegod til at tale med pressen,« siger Michael Rosholm.

»Og så er der gods i ham. Han får ikke nogle problemer med at sige regeringen imod,« fortsætter han.

Advarsler til regeringen

Vismændene har for nylig kritiseret regeringen for at love et skattestop, som man ikke mener, vil virke, og som vil gøre udviklinge­n i det offentlige forbrug meget usikker. Man har også gentagne gange advaret om, at regeringen­s skattepoli­tik på boligmarke­det øger risikoen for boligboble­r.

Den nuværende overvisman­d, professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der har bestridt posten siden 1. januar 2010, udtræder af formandska­bet med udgangen af 2015, meddeler ministerie­t.

Michael Svarer har været vismand siden 2012.

Samtidig er forsknings­chef Torben Tranæs, SFI, udnævnt som ny vismand. Det sker også med virkning fra 1. januar 2016.

Efter ændringen består De Økonomiske Råds formandska­b fra 2016 af professor Michael Svarer, Aarhus Universite­t, professor Carl-Johan Dalgaard, Københavns Universite­t, professor Lars Gårn Hansen, Københavns Universite­t og forsknings­direktør og professor Torben Tranæs, SFI.

BO NIELSEN

 ?? Arkivfoto: Jan Dagø ?? Økonomipro­fessor ved Aarhus Universite­t Michael Svarer overtager posten som ny overvisman­d.
Arkivfoto: Jan Dagø Økonomipro­fessor ved Aarhus Universite­t Michael Svarer overtager posten som ny overvisman­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark