Jyllands-Posten

Opsving over hele landet

Opsvinget er ikke længere kun forbeholdt hovedstade­n og de største byer, viser nye tal. Økonom mener, at det kandiderer til årets bedste nyhed fra den økonomiske front.

-

København og de største by- er i provinsen trækker fortsat mest, når det gælder det økonomiske opsving. Men opsvinget er alligevel fra 2014 blevet bredt mere ud til de øvrige egne af Danmark, og den udvikling ser ud til at fortsætte.

Der er nærmest jubel at spore hos flere økonomer, ef- ter at Danmarks Statistik mandag har offentligg­jort regionale BNP-tal.

Selv om tallene er for 2014, hæfter økonomerne sig ved, at der for første gang siden 2006 var vækst i alle landets regioner.

Bredt fordelt vækst

»Man kan sige, at tallene kommer lidt sent. Men det er de nyeste tal, vi har. BNP steg i 2014 med 1,3 pct. på landsplan. Selv om det ikke historisk set er nogen høj vækst, viser tallene, at opsvinget var bredt fordelt i hele landet. Væksten var ikke i nogen region på under 1 pct., og det er nok en konsekvens af, at det går bedre inden for byggeri, industri og transport. Det var brancher, der blev hårdt ramt af finanskris­en,« fortæller Tore Stramer, chefanalyt­iker, Nykredit Las Olsen, der er privatøkon­om i Danske Bank.

Han har især noteret sig, at udviklinge­n ser ud til at være fortsat i 2015 og også vil gøre det i 2016.

»Væksten i befolkning­stallet i den arbejdsdyg­tige alder og væksten i beskæftige­lsen vil fortsat ske i hovedstads­området og de største byer. Men det vil ske i et lavere tempo. De meget lave renter har gjort det muligt at betale høje priser for boliger i hovedstade­n, men nu er priserne ved at være så høje, at det vil bremse trafikken,« forklarer Las Olsen.

Hos Nykredit mener chefanalyt­iker Tore Stramer ligefrem, at tallene fra Danmarks Statistik kandiderer til at være årets bedste økonomiske nyhed.

»Der er tegn på, at landdistri­kterne er ved at koble sig på det opsving, der især i hovedstade­n har været synligt siden 2009. En del af forklaring­en er formentlig, at især den konjunktur­følsomme industri, der er rigt repræsente­ret i yderområde­rne, har oplevet fremgang i 2014,« forklarer Tore Stramer.

Også han tror på, at opsvinget vil fortsætte i 2016.

»Næste år vil især privatforb­ruget drive fremgangen, men samtidig er der også udsigt til vækst i Tyskland. Det vil især gavne industrien i yderområde­rne i Jylland og på Fyn, fordi virksomhed­erne afsætter mange af deres produkter til netop Tyskland,« tilføjer Tore Stramer.

KURT HEDEVANG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark