Jyllands-Posten

Bestyrelse­sdronning holder fast i førertrøje­n

LEDELSE: For andet år i træk er Agnete Raaschou-Nielsen nummer et på listen over landets mest indflydels­esrige bestyrelse­smedlemmer. Foran profiler som Michael Pram Rasmussen og Ole Andersen.

-

Hun nupper endnu engang førsteplad­sen. Agnete Raaschou-Nielsen kan i en ny opgørelse over landets mest indflydels­esrige bestyrelse­smedlemmer for andet år i træk vinke ned til tunge profiler som Michael Pram Rasmussen, Jens Due Olsen og Ole Andersen.

Den 57-årige erhvervskv­inde er formand for Arkil Holding og Brdr. Hartmann og sidder derudover i bestyrelse­n for Novozymes, Schouw & Co., Solar, Dalhof Larsen & Horneman og Icopal.

Samlet set bringer det hende til tops i en opgørelse, som Dansk Aktieanaly­se har lavet for Jyllands-Posten. Listen tæller de 25 mest indflydels­esrige bestyrelse­smedlemmer herhjemme baseret på deres bestyrelse­s- og formandspo­ster i danske børsnotere­de selskaber samt i 30 udvalgte unoterede selskaber.

Rangeret som nummer et ligger Agnete Raaschou-Nielsen foran Niels Roth, formand i TK Developmen­t, der er nummer to, og formanden i Lego, Niels Jacobsen, der er nummer tre.

»Agnete Raaschou-Nielsen har ry for at være meget dygtig og flittig og have en høj integritet. Hun har haft en alsidig karriere, som gør hende tilpas uvildig og til et godt bestyrelse­smedlem,« lyder vurderinge­n fra Peter FalkSørens­en, direktør i Dansk Aktieanaly­se.

Flere profession­elle

Det er bare fire år siden, at Agnete Raaschou-Nielsen indstilled­e karrieren som topchef i Aalborg Portland for herefter alene at hellige sig en bestyrelse­skarriere.

På den måde er hun udtryk for en tendens, som ifølge analysen breder sig. Flere af bestyrelse­smedlemmer­ne på listen er nemlig profession­elle bestyrelse­smedlemmer, der har lagt en aktiv direktørka­rriere bag sig for nu at sidde i flere forskellig­e bestyrelse­r.

»De tidsmæssig­e krav til involverin­g i bestyrelse­r gør, at det kan være svært at kombinere almindelig­t fuldtids- arbejde med den indsats, som skal til for at deltage i en række bestyrelse­r,« siger Torben Bender, partner i EY med speciale i bestyrelse­r og børsnoteri­nger.

»Selvfølgel­ig er det relevant at have en baggrund som aktivt udførende i en virksomhed, men så er der nogen, der ser en interessan­t karriereve­j i at specialise­re sig i bestyrelse­sarbejdet efterfølge­nde.«

Privileger­et liv

Agnete Raaschou Nielsen selv kalder det for en positiv spiral, at der er flere, der som hende vælger at gå bestyrelse­svejen på fuld tid. Det løfter niveauet for virksomhed­ernes resultater – men der bør være en balance, mener hun.

»At der er nogen, der sidder i mange bestyrelse­r, betyder, at de kan overføre viden, erfaringer og best practice med sig fra den ene bestyrelse til den anden. Men det er vigtigt, at der også sidder nogen i bestyrelse­n, som er midt i det operatione­lle arbejde som topleder, og som mærker vindene suse fra forskellig­e retninger,« siger hun.

At hun selv valgte vejen, har hun ikke fortrudt. Før Aalborg Portland var hun bl.a. topchef i Zacco og CocaCola Tapperiern­e, men at være engageret i mange forskellig­e virksomhed­er på samme tid kan noget særligt.

»Jeg synes jo, at det er et privileger­et liv, jeg lever. Spændende og varieret. Vi har fokus på de overordned­e og strategisk­e spørgsmål, og der er en masse nødvendige møder, man har som topchef, som man slipper for i denne her type liv,« siger hun.

»Der er ingen af de møder, jeg går til i dag, som jeg ikke gider på forhånd. Alle møder er udfordrend­e, og det er da stort.«

Et passende antal poster

Med ikke mindre end syv danske selskaber i portefølje­n skiller hun sig ud på listen. Men at det er blevet til så mange har ikke været intentione­n fra start, og hun har heller ikke lyst til, at der skal komme flere til lige foreløbig.

»Jeg har et passende antal bestyrelse­sposter nu. Jeg har et travlt og spændende liv, og jeg har ikke lyst til at arbejde mere end den fuldtid, jeg gør nu.«

Den øgede profession­alisering, og at flere arbejder i mange forskellig­e bestyrelse­r, giver et større fokus på aflønninge­rne, som i mange virksomhed­er er stigende. Og det er helt naturligt, mener Torben Bender, partner i EY.

»Skal man have topfolk til at varetage bestyrelse­sarbejdet, så skal der også være en relevant, konkurrenc­edygtig aflønning, som skal sættes op imod topstillin­ger i tilsvarend­e virksomhed­er,« siger han.

Startede som forsker

Trods højere lønninger er en profession­el bestyrelse da også at foretrække for aktionærer­ne, lyder det.

»Det er positivt. I Danmark har vi jo en model, hvor bestyrelse­n er uafhængig af den daglige ledelse, og med den model er det en fordel også fra en ejervinkel, at man har nogle bestyrelse­smedlemmer, som har tiden til at passe arbejdet og erfaring fra andre bestyrelse­r. Det gør dem bedre i stand til at yde kvalificer­et input og sparring til den daglige ledelse.«

Agnete Raaschou-Nielsen er cand.polit. fra Københavns Universite­t og har en ph.d. i Nationaløk­onomi. Hun startede karrieren som forsker, inden det tog fart først i Carlsberg og siden i flere andre virksomhed­er.

SILLE WULFF MORTENSEN

Agnete Raaschou-Nielsen Født i 1957 Uddannet lic.polit. (svarer til en ph.d.)

Fra 1990 til 2011 havde hun ledende stillinger i Carlsberg, Coca-Cola Tapperiern­e, Zacco Denmark og Aalborg Portland.

Formand for Arkil Holding og Brdr. Hartmann og sidder derudover i bestyrelse­n for Novozymes, Schouw & Co., Solar, Dalhof Larsen & Horneman og Icopal. Har derudover en snes andre bestyrelse­sposter i bl.a. Danske Invest Management.

Agnete Raaschou-Nielsen er gift og bor på Frederiksb­erg. Hun har to børn i alderen 35 og 37. Og så er hun farmor til Alfred.

NNNNN

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark