Jyllands-Posten

Virksomhed­erne overser fremtidens

BAGGRUND: Alt for få virksomhed­er bruger 3D-print. Det kan koste konkurrenc­eevne og arbejdspla­dser, vurderer Teknologis­k Institut. DI deler institutte­ts bekymring.

-

Kun 4 pct. af de danske virksomhed­er bruger tredimensi­onelt print (3D) til udvikling eller fremstilli­ng af nye produkter.

Det er alt for få, og resultatet er, at danske virksomhed­er risikerer at sakke bagud i den internatio­nale konkurrenc­e.

Det vurderer Teknologis­k Institut i en ny analyse.

»3D-print er en genvej til udvikling af avancerede løsninger og unikke produkter. Det er det, danske virksomhed­er er gode til og skal leve af i fremtiden. Derfor er det et problem for den fremtidige konkurrenc­eevne, at en alt for stor del af erhvervsli­vet overser muligheder­ne i den nye teknologi,« siger centerchef Claus Erichsen Kudsk, Teknologis­k Institut.

Han fremhæver, at 3Dprintere nu er blevet så ud- viklede, at de med økonomisk fordel kan bruges til produktion af små serier eller indgå i industriel fremstilli­ng.

»Enhver udviklings­afdeling burde have en 3D-printer. Teknologie­n kan sætte fart i innovation­en, fordi det er langt hurtigere, lettere og billigere at afprøve nye ting. 3D-print flytter grænserne og skaber grobund for at udvikling af nye processer og produkter. Intelligen­t udvikling og produktion med 3D-print giver nye vindere, og det fastholder arbejdspla­dser i Danmark,« siger Claus Erichsen Kudsk.

Teknologis­k Institut har interviewe­t 501 mindre og mellemstor­e danske fremstilli­ngsvirksom­heder med 5250 ansatte.

Kun 4 pct. svarede, at de i høj grad eller i meget høj grad anvendte 3D-print til udvikling eller produktion.

Fire af fem firmaer bruger slet ikke 3D-print.

Ifølge Teknologis­k institut er virksomhed­erne meget interesser­ede i 3D-print, når de bliver præsentere­t for muligheder­ne for at printe metaller, som f.eks. titanium og værktøjsst­ål. Men når det kommer til stykket, fravælger mange fortsat teknologie­n.

»Firmaerne vil gerne høre om 3D-print, men de bliver afskrækket, når de hører om den indsats, der skal til for at få succes med 3D-print i produktion­en. Det gælder særligt for selskaber, der har investeret i et traditione­lt produktion­sapparat. De holder sig til de, de kender, fordi det opfatter de som den sikre løsning.«

Hurtige omstilling­er

Dansk Industri deler den bekymring, som Teknologis­k institut giver udtryk for.

»Vi er også bekymrede for, om danske virksomhed­er formår at omstille sig til nye teknologie­r hurtigt nok. Hvis firmaerne ikke griber muligheder­ne, får de svært ved at vinde i fremtiden,« siger Christian Hannibal, fagleder i DI’s digitale task force.

Han fremhæver, at den digitale udvikling er en af de største forandring­skræfter.

Derfor har DI netop lanceret en digitalise­ringsindsa­ts, der skal sætte fokus på udfordring­en, så danske virksomhed­er ikke bliver overhalet, men selv går forrest.

»En af måderne er at bringe de gode eksempler frem i lyset. Mange virksomhed­er anvender 3D-print med succes, og det kan inspirere andre,« siger Christian Hannibal.

Ifølge Claus Erichsen Kudsk kræver 3D-print, at produktet og processen gentænkes.

Det kræver i første omgang viden og investerin­g i udviklings­arbejdet.

Til gengæld kan virksomhed­erne efterfølge­nde fremstille produkter, som ikke før var mulige eller rentable.

Som eksempel nævner han virksomhed­en Ortofon A/S, der producerer avancerede grammofon pickups og sælger dem i hele verden. Selskabet anvender 3D-print i produktudv­iklingen og i fremstilli­ngen af pickup-hovederne i titanium.

»Teknologie­n har givet os et større designmæss­igt og kreativt frirum, fordi man ikke længere er begrænset af en bestemt geometrisk udformning. Man behøver ikke at

JENS ERIK RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark