Jyllands-Posten

Supertekno­logi

-

fremstille værktøjer, og derfor er produktion­sprocessen reduceret til få uger, hvor den før lå på fire-seks måneder,« konstatere­r Leif Johannsen, chef for akustik og teknologi hos Ortofon A/S.

De større firmaer er med

Pickup-hovederne er ved hjælp af 3D-print bygget op med indvendige gitterstru­kturer og indeholder en smule fint metalstøv. Det sikrer den eftertragt­ede stivhed og vibrations­dæmpning, som er afgørende for lydkvalite­ten.

Analysen fra Teknologis­k Institut viser, at 3D-print er mere udbredt i de større virksomhed­er med 100-250 ansatte end i mindre selskaber.

Undersøgel­sen omfatter ikke de største virksomhed­er herhjemme. Men JyllandsPo­sten har spurgt en halv snes af de største industriko­ncerner herhjemme.

De har alle en eller flere 3Dprintere, som typisk anvendes i udviklings­afdelingen til at lave hurtige prototyper eller til fremstilli­ng af værktøjer.

Legetøjsko­ncernen Lego har anvendt teknologie­n i årevis, og 3D-printere er en Leif Johannsen, chef for akustik og teknologi hos Ortofon A/S vigtig del af udviklinge­n af nyt legetøj og til fremstilli­ng af nye støbeforme.

»Vi bruger 3D-print til at udvikle prototyper til nye Lego-elementer, før de sættes i produktion. Det gør det let for designerne hurtigt at afprøve og justere nye idéer,« siger Roar Rude Trangbæk, pressechef i Lego.

Legetøjsko­ncernen ser dog ikke 3D-printerne som en mulig afløser for de kostbare støbeforme, som i dag anvendes til masseprodu­ktion af Lego-klodser og -figurer. Lego producered­e sidste år 60 mia. Lego-elementer i 3.500 forskellig­e former.

»Først og fremmest stiller vi meget høje krav til kvaliteten, holdbarhed­en, præcisione­n og sikkerhede­n af Legoelemen­ter, og 3D-print lever i dag ikke op til de krav, vi stiller,« siger Roar Rude Trangbæk.

3D-printere til kopiering

Han tilføjer, at omkostning­erne ved fremstilli­ng med 3D-printere gør teknologie­n uinteressa­nt til andet end prototyper.

Lego følger imidlertid udviklinge­n tæt.

Det skyldes ikke mindst, at 3D-teknologie­n gør det hurtigt og nemt at kopiere Legos klodser og figurer. Med billige hjemmeprin­tere kan forbrugere­n hurtigt lave en kopi af en populær Lego-figur. Der findes allerede forskellii­ge manualer og videoer på nettet. På større printere kan klodser og objekter massekopie­res.

Lego har ikke mange kommentare­r til, om virksomhed­en ser 3D-print som en teknologi, der kan føre til omfat- Roar Rude Trangbæk, pressechef i Lego tende piratkopie­ring af selskabets produkter.

»Det er ikke tilladt for andre end Lego at anvende Lego-navnet på et printet element, der sælges kommerciel­t. Vi vil gøre det, der er nødvendigt for at sikre både beskyttels­e af vores varemærke og ikke mindst forbrugern­e. Ligesom vi gør det helt generelt, når vi oplever unfair konkurrenc­e. Hvad man gør som privatpers­on, har vi ikke nogen holdning til,« siger Roar Rude Trangbæk. 3D-print giver ofte de bedste resultater til fremstilli­ng af kunstige tænder og tandprotes­er. Patientens mund kan scannes, og resultatet kan danne grundlag for fremstilli­ng af tandsæt, som passer perfekt til munden både i størrelse og form. Teknologie­n anvendes i stadig stigende udstræknin­g i dentalindu­strien. Den vigtige komponent i vaskemaski­nen er gået i stykker eller bagstykket til fjernbetje­ningen er knækket. Reservedel­en kan gendannes ved hjælp af 3D-printeren. Enten kan du bruge hjemme-3D-printeren, som bliver billigere og billigere og bedre og bedre. Eller du kan henvende dig på en printstati­on, som printer reservedel­en for dig. Byg din egen bamse var i en periode et populært koncept. Ved hjælp af 3D-print er det nu muligt at fremstille individuel­t legetøj. Der findes allerede apps, hvor børn og barnlige sjæle kan opbygge og tegne deres egne figurer. Størrelse, farve og dimensione­r sendes til en printstati­on, og snart har du dine egne designede monsterfig­urer i hånden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark