Jyllands-Posten

Berlingske vil købe sig ind i Ritzau

DR vil sælge ud af sin ejerandel i nyhedsbure­auet og har allerede en interesser­et køber: Berlingske Media.

-

Godt fire år efter at Berlingske Media forlod Ritzaus Bureau, kan mediehuset nu være på vej ind i nyhedsbure­auets ejerkreds igen. DR meddelte mandag, at public service-huset vil nedbringe sin ejerandel i Ritzau fra 36 pct. til 20 pct. Det sker i forlængels­e af, at Berlingske Media har meldt sig som interesser­et køber, siger finansdire­ktør i DR Nikolas LyhneKnuds­en.

»Vi har fået en henvendel- se fra en interesser­et part. Berlingske (Berlingske Media, red.) har henvendt sig og vist interesse,« siger han.

Berlingske Medias bestyrelse­sformand, Kim GravenNiel­sen, ønsker ikke at kommentere sagen over for Jyllands-Posten, men siger blot, at han »ikke kan udelukke«, at Berlingske har budt på Ritzau-aktierne.

Der er endnu ikke tale om en salgsaftal­e, da Ritzauakti­erne først skal udbydes til ejerkredse­n, der tæller bl.a. JP/Politikens Hus (22 pct.), Jysk Fynske Medier, Nordjyske Medier og Sjællandsk­e Medier.

Desuden har DR opfordret eventuelle andre interessen­ter til at henvende sig inden den 21. december. »De (Berlingske Media, red.) har vist interesse, og vi har haft de første snakke med dem. Nu starter en proces frem mod den 21. december, hvor vi åbent har spurgt ud, om der er andre interesser­ede aktører i mediebranc­hen,« siger Nikolas Lyhne-Knudsen.

Oprettede eget bureau

Berlingske Media trådte ud af Ritzaus ejerkreds i 2011. Bruddet blev forklaret med uenighed om strategien og Ritzaus produkter og vakte stor opstand i Ritzau, der med Berlingske Medias afgang mistede en stor kunde. Berlingske­s ejerandel blev derefter fordelt mellem de eksisteren­de ejere.

Kort tid efter oprettede Berlingske sit eget nyhedsbure­au, BNB, hvilket var en torn i øjet på Ritzau. Det har Berlingske Medias nye, belgiske ejer, De Persgroep, dog netop lukket, og aktivitete­rne er overdraget til Ritzau.

DR trådte, som det første elektronis­ke nyhedsmedi­e, ind i ejerkredse­n i 2007.

»Vi trådte ind i Ritzau med en ejerandel på 20 pct. i 2007. Da Berlingske trådte ud, og aktierne skulle købes op, steg vores ejerandel (til 36 pct.). Vi sagde allerede dengang, at vi på den lange bane gerne ville bringe vores ejerandel tilbage til det oprindelig­e niveau,« siger Nikolas Lyhne-Knudsen, der ikke ønsker at oplyse, hvor salgsprise­n ventes at lande.

Ritzaus omsætning har de seneste år været svagt stigende og landede sidste år på 109 mio. kr. Bundlinjen nåede 4,3 mio. kr.

JULIE HORNBEK TOFT

 ?? Foto: Niels Hougaard ?? Berlingske­s nye ejer, De Persgroep, har lukket selskabets eget nyhedsbure­au, og nu vil Berlingske tilbage i Ritzau-kredsen.
Foto: Niels Hougaard Berlingske­s nye ejer, De Persgroep, har lukket selskabets eget nyhedsbure­au, og nu vil Berlingske tilbage i Ritzau-kredsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark