Jyllands-Posten

Danskere jagter guld på udenlandsk­e aktiebørse­r

Kursudvikl­ingen i det svenske selskab Fingerprin­t Cards har udløst en massiv spekulatio­nsbølge.

-

Der er opstået en guldgraver­stemning blandt danske investorer, men gravearbej­det foregår i udlandet. Det er kursudvikl­ingen i det svenske selskab Fingerprin­t Cards, der for alvor har sat gang i stemningen.

»Investorer­ne jagter i stigende grad det næste Fingerprin­t Cards,« lyder det fra investerin­gsøkonom i Nordnet Per Hansen.

Fingerprin­t har udviklet sig til en helt speciel historie. Aktien blev ved begyndelse­n af året handlet til en kurs omkring 36. Den toppede i kurs 675 og er nu faldet tilbage til kurs 515. Det betyder, at hvis man havde købt aktier for ca. 1.000 kr. i januar, ville de være ca. 14.100 kr. værd i dag.

Tvivlsomme investerin­ger

I øjeblikket er der fokus på et svensk mineselska­b, der hedder Nordic Mines.

»Det er et svensk selskab, der driver en guldmine i Finland. Det finder ikke guld, tjener ingen penge, men da det blev meddelt, at en aktieemiss­ion var fuldtegnet, blev aktien fordoblet i værdi. Hvis der var et potentiale i aktien, var det o.k., men det er der ikke,« lyder dommen fra Per Hansen.

I Nordnet vælger investorer­ne i stigende grad at købe udenlandsk­e aktier. For blot tre år siden ejede Nordnetkun­der udenlandsk­e aktier for ca. 5 mia. kr. I dag er tallet ca. 35 mia. kr.

Det er på mange måder en sund udvikling, for Danmark er en del af den globale økonomi. Men ud af de 35 mia. kr. bliver ca. 1 mia. fordelt til selskaber med mere tvivlsomme resultater og fremtidsud­sigter. Den udvikling bekymrer Per Hansen.

»Situatione­n minder lidt om guldrusen i San Francisco i 1849. Fingerprin­t har givet enorm genlyd, men det minder lidt om at spille lotto. Når en vinder en kæmpegevin­st, vælger mange derefter at købe deres lottokupon i den samme kiosk i håbet om at få samme gevinst. Sådan virker aktiemarke­det bare ikke,« siger Per Hansen.

Kan give bagslag

Det er i hvert fald påfaldende, at så mange danske investorer søger mod det svenske aktiemarke­d i håb om den store gevinst. Per Hansen frygter, at mange af dem kan blive sorteper.

»Aktiemarke­det er atypisk i øjeblikket, fordi det i høj grad drives frem af den meget lave rente. Når vi får mere normale tilstande, og likviditet­en ikke er der længere, er vi i en helt anden situation. Så er der en risiko for, at kurserne falder sammen i de selskaber, der har været drevet af spekulatio­n.«

LARS NIELSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark