Jyllands-Posten

Hverdagen venter efter weekendens grønne skåltaler

EKSPORT: Klimaaftal­en fra Paris gemmer på et dansk eksporteve­ntyr, lyder det fra store dele af erhvervsli­vet. Spørgsmåle­t er dog, om virkelighe­den for dansk erhvervsli­v er markant anderledes i dag end før den historiske klimaaftal­e.

-

Verdens første globale klimaaftal­e blev indgået i weekenden i Paris, og den fik alverdens ledere til at gribe hinandens hænder og triumferen­de hæve dem over hovedet, da aftalen var en realitet.

Om klimaaftal­en afstedkom lignende scener rundt om i dansk erhvervsli­v er uvist. Til gengæld er der ingen tvivl om, at klimaaftal­en er godt nyt for ikke mindst Danmark, der oplever en stigende eksport af grøn energitekn­ologi.

Klima- og energimini­ster Lars Christian Lilleholt var da også hurtigt ude med budskabet om, at klimaaftal­en på det såkaldte COP21-topmøde både var godt nyt for klimaet, danske arbejdspla­dser og eksporten.

10.000 kroners-spørgsmå- let er imidlertid, om erhvervsli­vet vågner op til en helt ny virkelighe­d, hvor eksportmil­liarderne hænger løst på træerne.

Skeptikere peger allerede på, at virkelighe­den hurtigt kan vise sig at blive langt mere afdæmpet, end hvad weekendens historiske vingesus synes at varme op til.

De bekymrede toner forklares med, at ét er politiske aftaler, noget andet er hverdagens realiteter.

Milliarder at hente

At der kan være noget om snakken, leverer Lars Christian Lilleholt overrasken­de nok selv beviset på.

For selv om ministeren har optrådt som klimaets frontkæmpe­r under COP21mødet, er regeringen samtidig imod den tidligere regerings 2020-klimamål, der fastslår, at Danmarks CO2udledni­ng skal nedbringes med 40 pct. i 2020 i forhold til 1990-udledninge­n.

I stedet vil Venstre blot have et 2020-mål på 37 pct. Hvorfor? Fordi et klimamål på 40 pct. bliver for dyrt, lyder det fra ministeren.

Det er sådanne situatione­r, der får skeptikere til at lufte bekymring for, hvordan det vil gå klimaløfte­rne, når tømmermænd­ene efter klimafeste­n melder sig.

Af samme grund har mange virksomhed­er og erhvervsor­ganisation­er herhjemme da også været hurtige til at koble klimaaftal­en med behovet for handling. Det gælder f.eks. Dong Energy, Vestas og Dansk Energi.

Danmarks største erhvervsor­ganisation, DI, var endda endnu tidligere ude. Allerede inden klimatopmø­det for alvor gik i gang, var DI på banen med budskabet om, at en COP21aftal­e kan øge eksporten af energi- og klimaløsni­nger til EU, USA, Mexico og Kina til 115-125 mia. kr. i 2030. Sidste år var eksporten til de 31 lande på knap 60 mia. kr.

Med til historien hører imidlertid, at en nærlæsning af eksporttal­lene viser, at kun godt halvdelen af eksporten – 37,9 mia. kr. – stammede fra grønne teknologie­r. Resten af eksportkro­nerne hentes hjem på salg af sorte energiløsn­inger, som tydeligvis også er i høj kurs i udlandet.

Markant eksportsti­gning

Samtidig er det langtfra første gang, at DI har gang i den store regnemaski­ne. Allerede i foråret benyttede erhvervsor­ganisation­en 2014ekspor­ttallene til at pege på, at pejlemærke­t for eksporten af energitekn­ologier – sorte og grønne – nu var 100 mia. kr. i 2020.

Set i det lys dåner iagttagere ikke over 2030-målet på op mod 125 mia. kr., selv om EU, USA, Mexico og Kina kun dækker 75 pct. af den samlede eksport af energitekn­ologier.

Når alt det er sagt, så har eksporten af energitekn­ologier – klimaaftal­e eller ej – oplevet en markant stigning, viser eksporttal fra bl.a. Energistyr­elsen.

I 2012 blev der således solgt danske energiløsn­inger i udlandet for 61 mia. kr., mens tallet sidste år var 74,4 mia. kr. Heraf udgjorde grønne løsninger 43,6 mia. kr. I 2012 var det tal 32,3 mia. kr.

Alligevel er COP21-aftalen vigtig, lyder det i pengeverde­nen, der ser aftalen som det afgørende bevis på, at politikern­e ikke vil skifte energihest midt i vadestedet.

Det er tidligere set i bl.a. Spanien og Italien, og derfor har mange investorer afventet en global aftale, før de vil åbne for milliardin­vesteringe­r i grønne energiløsn­inger.

Finansverd­enens opbakning er et vigtigt skridt i klimakampe­n, lyder det fra flere sider. Virkelighe­den er nemlig, at der skal investeres så astronomis­ke summer i omlægninge­n af den globale energifors­yning fra sort til grøn, at opgaven på ingen måde kan drives af diverse statsligt finansiere­de støtteordn­inger.

Men der er også grus i den grønne jubelmaski­ne. Bl.a. slår Mærsk fast, at man ven- Meldingen er måske ikke overrasken­de, når man tænker på, at den danske industrikæ­mpe har investeret gigantiske beløb i udvindinge­n af olie og gas.

Men Mærsk står ikke alene. Meldingen er den samme fra Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA), ligesom både SR- og V-regeringen har sat en tyk streg under, at det vil være noget nær tåbeligt for Danmark ikke at hente al den gas og olie op af Nordsøen, som teknologie­n overhovede­t åbner for.

Det er således kun to måneder siden, at Lars Christian Lilleholt slog fast, at Venstre vil arbejde for at øge indvinding­en af olie og gas, så »vi fastholder indtægtern­e til gavn for vores velfærdssa­mfund og økonomi«.

Derfor bliver det givetvis spændende for erhvervsli­vet at følge, hvordan den historiske klimaaftal­e bliver omsat til virkelighe­d rundt om i de 196 underskriv­ende lande, når skåltalern­e ebber ud, og hverdagen melder sig.

MICHAEL STENVEI

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark