Jyllands-Posten

VW skrotter hver fjerde model efter skandale

Nye kunder må i højere grad vænne sig til faste udstyrspak­ker. De frie valg begrænses.

-

Den tyske bilkoncern Volkswagen vil reducere antallet af modelvaria­nter med 25 pct. i forsøget på at spare 14 mia. kr. Besparelse­rne, der også rammer bilkoncern­ens investerin­ger, er en konsekvens af sagen om snydesoftw­are i 11 mio. dieselbile­r.

Samtidig vil man analysere og gennemgå 180 komponentg­rupper i forsøget på at skære ned på antallet af stumper. De mange modelvaria­nter og enkeltdele gør produktion­en uforholdsm­æssig dyr.

»Dieselsage­n har øget presset for at rationalis­ere produktion­en markant, da VW-mærket næsten alene skal bære omkostning­erne,« har VW-mærkechefe­n, Herbert Diess, forklaret til det tyske branchemed­ie Automobilw­oche.

Han understreg­er, at VWmærket ikke kan fortsætte med de mange valgmuligh­eder.

»Fremover vil kunderne få mindre frihed til individuel­t at vælge udstyr. I stedet vil vi tilbyde attraktive udstyrspak­ker. Hvis der så er kunder, som har helt specielle ønsker, vil vi kræve særlig betaling for det,« forklarer Herbert Diess.

VW har endnu ikke taget stilling til, hvilke modelvaria­nter der skal udgå. Ledelsen har også slået fast, at der skal ske besparelse­r ved at effektivis­ere produktion­en. Volkswagen har en ambition om at spare 5 mia. euro – mere end 37 mia. kr. – ved effektivis­eringer.

KURT HEDEVANG

Beholder undermærke­r

Koncernche­f Matthias Müller slog i den forgangne uge fast, at Volkswagen Group holder fast i alle sine undermærke­r. Ud over VW-mærket gælder det Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghin­i, Porsche, Ducati samt lastbilmær­kerne Scania og MAN.

Bilkoncern­en begynder i januar at tilbagekal­de de 11 mio. biler, der mindst skal have en softwareop­datering. I første omgang indkaldes biler med 2,0-liters dieselmoto­rer. I 2. kvartal af 2016 kaldes biler med 1,2liters dieselmoto­r på værksted.

Modellerne med 1,6liters dieselmoto­r må vente til 3. kvartal, da disse biler også skal have monteret et luftgitter i forbindels­e med motorens luftindtag. Gitteret skal give motorerne en bedre forbrændin­g.

 ?? Foto: Julian Stratensch­ulte/AP ?? VW skal gøre produktion­en mere effektiv, derfor reduceres antallet af modelvaria­nter.
Foto: Julian Stratensch­ulte/AP VW skal gøre produktion­en mere effektiv, derfor reduceres antallet af modelvaria­nter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark