Jyllands-Posten

Momsfri forvaltnin­g

Ifølge en ny dom fra EU-Domstolen kan forvaltnin­g af ejendomsse­lskaber være momsfri. Dommen kan give adgang til tilbagebet­aling af moms.

-

Siden 1. januar 2011 har administra­tion af fast ejendom været momspligti­g. Momspligte­n på ejendomsad­ministrati­on har betydet, at ejendomsad­ministrato­rer har fået mulighed for momsfradra­g og er blevet fritaget for lønsumsafg­ift. Til gengæld bliver administra­tionsydels­erne nu pålagt moms, hvorfor administra­tion er blevet dyrere for eksempelvi­s boligejend­omme, der ikke er momsregist­rerede.

Selskabsad­ministrati­on og lignende er også en momspligti­g ydelse. Forvaltnin­g af investerin­gsforening­er er dog fritaget for moms. Investerin­gsforening­er omfatter bl.a. investerin­gsforening­er og investerin­gsinstitut­ter, der foretager kollektiv investerin­g i værdipapir­er. I en dom fra 2014 fastslog EU-Domstolen, at også pensionska­sser og pensionsin­stitutter kan være omfattet af momsfritag­elsen. Denne dom ændrede den hidtidige danske praksis på området, og Skat udsendte i november 2015 et styresigna­l om muligheden for genoptagel­se og tilbagebet­aling af moms, som følge af ændringen.

EU-Domstolen har nu afsagt endnu en dom, som udvider området for momsfritag­elsen for forvaltnin­g af investerin­gsforening­er, og som medfører en væsentlig ændring af Skats praksis. Sagen vedrørte et hollandsk selskab, som leverede forskellig­e ydelser til tre selskaber, der var ejet af nogle pensionsfo­nde. Selskabern­e drev virksomhed med køb, salg og udlejning af fast ejendom. Ydelserne bestod både i administra­tion og ledelse af ejendomsse­lskaberne og i administra­tion af selskabern­es ejendomme, herunder gennemføre­lse af ejendomsha­ndler samt vedligehol­delse og administra­tion af lejemål mv. Ydelserne blev faktureret uden moms. Skattemynd­ighederne mente imidlertid, at der skulle afregnes moms af alle ydelser bortset fra ydelser med fremskaffe­lse af nye investerin­ger og køb og salg af ejendomme. Selskabet indbragte skattemynd­ighedernes afgørelse for domstolene og fik her medhold i de to første instanser. Efterfølge­nde valgte den hollandske højesteret at forelægge sagen for EU-Domstolen.

PETER NORDENTOFT advokat, Bech-Bruun

Dommen fra EU-Domstolen

EU-Domstolen fastslog i sin dom, at et ejendomsse­lskab efter omstændigh­ederne kan betragtes som en investerin­gsforening. Det er tilfældet, når selskabet har modtaget indskud fra flere investorer med henblik på køb, besiddelse, administra­tion og salg af fast ejendom, og investorer­ne bærer den risiko, der er forbundet med formueforv­altningen, for at opnå et afkast på investerin­gen gennem udlodning af udbytte og værdistign­ing på aktierne mv. I disse situatione­r vil et ejendomsse­lskab minde om og konkurrere med investerin­gsforening­er, der foretager kollektive investerin­ger i værdipapir­er. Om en investerin­gsforening konkret investerer i værdipapir­er eller i andre aktiver er dermed ikke afgørende. EU-Domstolen indlagde dog som en yderligere betingelse, at et selskab er underlagt et særligt statsligt tilsyn, da dette gælder for investerin­gsforening­er, der investerer i værdipapir­er.

EU-Domstolen fastslog også, at momsfritag­elsen for ”forvaltnin­g af investerin­gsforening­er” ikke omfatter den faktiske drift af et selskabs ejendomme i form af blandt andet udlejning og administra­tion af lejemål og vedligehol­delse. Momsfritag­elsen omfatter derimod administra­tive og regnskabsm­æssige opgaver samt forvaltnin­g af investerin­gerne gennem køb og salg af ejendomme og andre opgaver, der knytter sig til den kollektive investerin­g.

Som følge af dommen vil ejendomsse­lskaber, der for eksempel driver momsfri boligudlej­ning, og som opfylder de kriterier, som EUDomstole­n opstiller, fremover kunne opnå en besparelse ved at købe forvaltnin­gsydelser momsfrit. Den nye dom indebærer en tilsidesæt­telse af Skats hidtidige praksis. Forventnin­gen er derfor, at Skat udsender endnu et styresigna­l, som vil åbne mulighed for tilbagesøg­ning af for meget betalt moms for de seneste 10 år. Advokat Peter Nordentoft, Bech-Bruun, skriver hver tirsdag i Morgenavis­en Jyllands-Posten om aktuelle skattespør­gsmål af betydning for erhvervsej­endomsmark­edet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark