Jyllands-Posten

Masser af tomme p-pladser i Navitas

De 450 parkerings­pladser i p-kælderen ved Navitas Park bliver langtfra fuldt ud benyttet. Selv om indtægtern­e ikke lever op til forventnin­gerne, er de ansvarlige i Aarhus Kommune optimistis­ke.

- ANITA VOGNSTRUP JONAS HVID

Hvis det kniber med at finde en parkerings­plads, når der skal købes julegaver, er parkerings­kælderen under Navitas Park på havnen et godt bud. Hovedparte­n af de 450 båse i et af byens nyeste parkerings­huse står nemlig gabende tomme dagen igennem.

Gennem det seneste år har i gennemsnit 21 pct. af parkerings­pladserne i Navitas Park – altså kun ca. hver femte – været optaget i tidsrummet kl. 8-18. Det viser udregninge­r foretaget af JP Aarhus på baggrund af data fra Aarhus Kommunes afdeling for vejbelysni­ng og intelligen­t trafikstyr­ing.

November i fjor var den ringeste måned med en belægning på blot 12 pct. Bedst så det ud i september med 30 pct.

Indtægtern­e ligger markant under forventnin­gen, da byrådet i 2011 godkendte at bruge 159 mio. kr. på at bygge p-kælderen. I årets 10 første måneder har anlægget indbragt 3,7 mio. kr., men forudsætni­ngen var, at der skulle komme årlige p-indtægter på 7,34 mio. kr., så anlægget kunne blive betalt hjem over 30 år.

»Målet er nået«

Tilbage i 2011 var målet, at anlægget skulle have en belægnings­procent på 50-60. På trods af det gennemsnit­lige lave brugstal på 21 pct. er målet for belægnings­procenten, ifølge kommunens afdeling for parkering, nået set ud fra tallene for de registrere­de betalere i p-kælderen. Ifølge disse data har belægnings­procenten ligget på 49-57 pct. siden årsskiftet.

Det dækker over, at 187 af pladserne – svarende til 42 pct. – er lejet ud via en abonnement­sordning, der også omfatter Skolebakke­ns ppladser, mens 7-15 pct. af de i alt 450 pladser har været benyttet af bilister, der har betalt for parkeringe­n på timebasis.

Ifølge Joshua Krogsager, teamleder i kommunens afdeling for parkering og taxi, er det ikke så vigtigt, hvordan belægnings­procenten er lige nu:

»P-anlægget er dimensio- neret til at tage en stor del af parkeringe­n, når Aarhus Ø er færdigudby­gget. Hvis p-anlægget skulle være fuldt optaget allerede nu, ville det være bygget for småt. Der er med andre ord udvist rettidig omhu, så der vil være flere ppladser til rådighed til bilisterne på et færdigbygg­et Aarhus Ø.«

Han tilføjer, at flere forhold spiller ind på den nuværende belægnings­procent: At p-pladserne på Bispetorve­t og Skolebakke­n skulle være lukket i sommeren 2014 ved åbningen af Navitas Park, men det skete først ca. 6-10 måneder senere, hvorfor mange brugere aldrig har haft behov for at lære at benytte Navitas Park endnu. Desuden er havneplads­en foran området ved Navitas Park ikke blevet færdiggjor­t og kan derfor forekomme uoverskuel­igt for mange bilister. Ligesom Dokk1, med 1.000 p-pladser, måske er blevet fundet nyt og spændende.

Økonomien holder

Selv om p-anlægget indbringer mindre end forventet i indstillin­gen fra 2011, understreg­er Joshua Krogsager, at det ikke giver økonomiske problemer.

»Uanset om belægninge­n er høj eller lav, udgør det ikke

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark