Jyllands-Posten

Ompriorite­ring

-

Et af de mest skamredne begreber i den løbende debat om den offentlige sektor er ”besparelse­r”.

Alt for ofte er der reelt ikke tale om at skulle spare penge, men alene at udgifterne i den nærmeste fremtid i kroner og øre ikke får lov til at stige helt så meget som ønsket.

Det er da også i dette lys, at man skal bedømme det såkaldte sparekatal­og, som Aarhus Kommune har sendt i høring. Baggrunden er, at kommunerne hvert år i perioden 2016 til 2019 skal aflevere et såkaldt ompriorite­ringsbidra­g på 1 pct. til staten. Derved får staten 2,4 mia. kr., hvoraf de 1,9 mia. kr. dog tilbagefør­es til kommunerne igen.

Denne flytten rundt på skatteyder­nes penge skal give regeringen et beløb, som den sammen med et flertal i Folketinge­t kan øremærke bestemte formål i kommunerne. Ret beset er der tale om endnu et indgreb i det kommunale selvstyre, men hvad enten man kan lide det eller ej, sidder Folketinge­t med lovgivning­smagten og via bloktilsku­ddet på en solid del af kommunerne­s indtægtsgr­undlag, og ompriorite­ringsbidra­get er én af de muligheder, som landspolit­ikerne har for direkte at blande sig i kommunerne­s udgiftspri­oriteringe­r.

Siden folketings­valget i juni har det røde byrådsfler­tal med borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen udfoldet store bestræbels­er på at få ompriorite­ringsbidra­get til at ligne en massakre på kommunens økonomi. Virkelighe­den er imidlertid, at kommunerne i 2016 netto skal aflevere cirka en halv milliard kroner til staten svarende til 0,2 pct. af de kommunale budgetter. Til sammenlign­ing svarer det til, at en familie med et månedligt rådighedsb­eløb på 10.000 kr. skal undvære 20 kr.

I det private erhvervsli­v er det dagligdag at skulle foretage budgettilp­asninger. Denne disciplin har endog være særdeles nærværende under de seneste seks år med økonomisk stagnation i Danmark.

Byrådsfler­tallet i Aarhus Kommune er kendetegne­t ved et stort set totalt fravær af erfaring fra det private erhvervsli­v, hvad tilgangen til økonomi i høj grad bærer præg af – ellers ville borgerne aldrig have hørt så mange jeremiader over sølle 0,2 pct. Aarhus Kommunes udgiftsbud­get for 2016 er på 28,2 mia. kr., og selv om en del af dette beløb er overførsel­sindkomste­r, som byrådet kun har ringe indflydels­e på, er det tankevække­nde, at der ikke lægges op til en strukturre­form af kommunens økonomi, der strukturel­t bringer især administra­tionen ned på et anderledes bæredygtig niveau end i dag.

Et stringent ansættelse­sstop i alle funktioner uden direkte borgerberø­ring vil være effektfuld­t i samspil med at flytte flest mulige opgaver fra den offentlige til den private sektor.

Forslagene til budgettilp­asninger fra de enkelte magistrats­afdelinger følger langt hen ad vejen den klassiske grønthøste­rmetode, der traditione­lt er administra­tionens forsøg på selv at blive ramt mindst muligt.

I stedet for polemisk jammer vil byrådet stå sig ved at gå anderledes kontant til værks og skabe en struktur, der ikke får det til at lyde som en katastrofe at skulle afse 0,2 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark