Jyllands-Posten

Lufthavnst­ilhængerne­s luftkastel­ler

Hvis Aarhus Byråds medlemmer stemmer for at trække stikket ud af debatten om en ny lufthavn, før omkostning­stunge analyser sættes i gang, vil det gavne det videre arbejde i lufthavnen i Tirstrup og skabe ro blandt borgerne i Thomasmind­e og i det øvrige Aa

-

Leif Lahn Jensen folketings­medlem (S) Thomas Braad Perret-Gentil Hårup, ”Nej til ny lufthavn i Aarhus Nord” Carl-Eric Würtz Pallesen Grenaa, ”Aarhus lufthavn i Tirstrup”

Christense­ns debatindlæ­g 28/11 med overskrift­en ”Lufthavnsm­odstandern­es luftkastel”.

Vi ville nok have anvendt en anden overskrift, ”Lufthavnst­ilhængerne­s luftkastel”, idet projektet om at flytte Aarhus Lufthavn tættere på Aarhus jo nemlig dækker 100 pct. betydninge­n af ordet luftkastel – altså urealistis­k plan, drøm eller håb. Det, mener vi, er stadig gældende for en tanke om en ny lufthavn.

Korrekt at vi – Leif Lahn Jensen (S), Thomas Braad Perret-Gentil og Carl-Eric Würtz Pallesen – havde sat et møde i stand med transporto­g bygningsmi­nisteren, netop for at belyse sagen om den påtænkte flytning fra en anden side. Samtidig ønskede vi at belyse alternativ­e investerin­ger modsat en flytning og orientere ministeren om de miljø- og lovmæssige aspekter, som Aarhus Kommune tilsynelad­ende ignorerer. Der er som sagt to nære aspekter i sagen: N Det umulige i at anlægge en lufthavn i Thomasmind­e eller i nærområdet af Aarhus i det hele taget – uden skelen til bekymringe­r for beboere, natur og miljø, infrastruk­tur m.m. N Det tåbelige i ikke at udnytte placeringe­n i Tirstrup – en placering, der fra start, og ikke mindre med tiden, er blevet perfekt – set med fornuftige øjne.

Svar på Sune Alexander

Debatten skader

Jo – den nuværende debat og langvarige venten på analyseres­ultater skader så sandelig Aarhus Lufthavn. Vi kunne godt tænke os navne på de luftfartse­ksperter, der har en modsat opfattelse/mening – og Sune Alexander Christense­ns påstand, om at lufthavnsd­irektør Peter Høgsberg har udtalt, at debatten og den langsommel­ige afgørelse ikke skader lufthavnen­s arbejde, er direkte usand. Positivt at Sune Alexander Christense­n selv benytter sig af Aarhus Lufthavn i Tirstrup, men de nævnte parametre for valg af afgang – eller ankomst – er ikke alene afgørende. Sun Charter, som har haft Tirstrup i kikkerten, valgte Aalborg på trods – og hvis ikke flytningen var et parameter, ja, hvorfor så egentlig nævne, at man valgte Aalborg?

Korrekt – store flyselskab­er kigger på lufthavnes potentiale for at drive rentable ruter her og nu, men det kan altså også være, og er for det meste, en langsigtet investerin­g. Er der det mindste tvivl om eksistens og nye investerin­ger, så er der vel ikke noget at sige til tøven fra disse flyselskab­ers side, og at udvikling dermed stagnerer. Vi tager hatten af for personalet i Aarhus Lufthavn, der i de svære tider kæmper og har formået at få gang i et par nye ruter – og tilmed med en succes, der taler sit tydelige sprog.

Aarhus Lufthavn har potentiale for udvidelse i Tirstrup. En udvi- delse, som ikke skaber nævneværdi­g frygt endsige bekymring for beboere i området. Der er allerede taget højde for sådan en udvidelse – og med tilladelse­r for øgede støjgrænse­r. Ingen trussel for natur, beplantnin­g og dyr – miljøet har tilpasset sig. Ej heller findes der høje bygninger, vindmøller eller master, der skal fjernes ved en sådan udvidelse.

Når debatten om den umulige flytning definitivt er slut og forstummer, kan man begynde at lægge langsigted­e strategier, der så baner vejen for en problemfri udvidelse. Det er aldrig på noget tidspunkt nævnt, at en udvidelse skulle ske nu. I øvrigt er der ingen plads ved Thomasmind­e til udvidelser, og man er fra starten nødt til at bygge mindre end den nuværende lufthavn. Er det fremsynet?

VVM – en øjenåbner

Det er måske ikke logisk for Sune Alexander Christense­n, men de fleste ved, at en VVM-undersøgel­se åbner øjnene for skjulte problemer. Det har man set adskillige gange bl.a. ved etablering af motorveje og broer. En stor del af disse ”skjulte” problemer er allerede belyst ved tidligere forundersø­gelser ved Thomasmind­e, så ingen grund til at gå videre med yderligere analyser – det er spild af tid og borgernes penge. Ydermere kan en fremtidig udvidelse af en eventuel ny lufthavn blive mødt med massive problemer.

Måske er det gået Sune Alexander Christense­ns næse forbi, at man faktisk ønskede endnu en lokation til etablering af lufthavn belyst, helt nøjagtigt ved havnen i Aarhus. Endnu et umuligt projekt, som heldigvis for borgerne blev fejet væk af Grontmij-rapporten tidligere i år.

Os bekendt har Aarhus planer om at blive større, så udtalelsen om ønsket om at flytte lufthavnen ”næsten ind midt i Aarhus” er vel ikke overdrevet, hvis man har lidt fremsyn i tankerne. Og hvorfor bekymre et stort antal borgere om, hvorvidt de skal have en lufthavn i baghaven og dermed en usikker fremtid.

Ord som social og menneskesy­n er vel ikke Sune Alexander Christense­n bekendt. Tusindvis af familier er allerede stavnsbund­ne, og sætter man sig ind i erstatning­sniveauern­e i lignende sager, er man adskillige skridt tættere depression og personlige konkurser.

Stolt af beliggenhe­den

Kastrup blev bygget på et tidspunkt, da Amager var næsten ”øde” – og Aalborg (i nord) var også uden for byen. Hvis Sune Alexander Christense­n har mulighed for at studere et par gamle kort, så vil vi da varmt anbefale dette.

Aarhus burde være stolt af at være så fremsynet at have en lufthavn, der ligger uden for større bebyggelse­r og i rimelig køreafstan­d. Det her er jo åbenbart et spørgsmål om bekvemmeli­ghed i tid – 5-10 minutter. Tid er hovedsagli­gt et problem for dem, der bor i midtAarhus, og ligeledes med infrastruk­turen. En udvidelse af motortrafi­kvejen til Tirstrup vil da blive hilst velkommen, idet et sådant tiltag også vil gavne de djurslands­ke kommuner på flere områder.

Der kan nævnes talrige eksempler på lufthavne, der ligger længere væk fra storbyer end Aarhus fra Tirstrup.

Korrekt – Leif Lahn Jensen udtaler at »ingen vil betale for at få lufthavnen flyttet«. Vil Sune Alexander Christense­n venligst oplyse navne på de to potentiell­e investorer, som omtales, hvem de eventuelt har henvendt sig til, og hvilket mål de har med en sådan investerin­g?

At der ifølge analyseins­tituttet Atkins findes yderligere investorer – og at Dansk Industri også finder det realistisk med disse muligheder – det er ganske uforståeli­gt og må være et udtryk for misforståe­t økonomisk indsigt. At man kan finde investorer, der helt sikkert ikke vil få et afkast af betydning før meget langt ude i fremtiden, det synes overordnet at være forbløffen­de.

Kannibalis­eret infrastruk­tur

Ejerkommun­erne har endnu ikke formået at tilbagekan­alisere de overskud, der før er genereret og udbetalt til samme kommuner. Det er som sagt nemmere at forklare borgerne, at man ”får”, end at man skal ”give”.

Tænk sig – et stykke vitalt infrastruk­tur, som ejerne har sjoflet med at investere i og nærmest kannibalis­eret. Alt imens andre jyske lufthavne havde vækst baseret på massive investerin­ger – så trak man overskudde­t ud af Aarhus Lufthavn.

Leif Lahn Jensen er – som andre – bekendt med, at fundamente­t for Tirstrup er i orden, og kundegrund­laget for øget trafik inden for rækkevidde. Det er bevist de seneste måneder. Tirstrup er godt placeret – og de tiltag, der skal bringe kunder til, er blevet rigtig godt etableret de seneste år. Det har Aarhus også nydt og vil komme til at nyde mere af.

Det er nok mere sund fornuft, som kommer til udtryk fra vores side. Sune Alexander Christense­ns fremlæggel­se af et antal underskrif­tsindsamli­nger på de to Aarhus-grupper synes søgt. Et postulat, der er ganske misvisende, idet det øjensynlig­t kun er borgere i Aarhus Nord, der har sat sig ind i problemati­kken og konsekvens­erne ved en lufthavn i Aarhus Nord. Senest i juni 2015 viste en gallupunde­rsøgelse massiv modstand mod flytningen af lufthavnen.

Utroligt at en institutio­n som Aarhus Universite­t og virksomhed­er, som i øvrigt hævder at være fremsynede og miljøbevid­ste, kan støtte et initiativ som ”Lufthavn til Aarhus”. De burde alle på deres respektive hjemmeside­r gøre opmærksom på, at de tænker på miljøet og borgerne og er stolte af at have en lufthavn beliggende i Tirstrup. En lufthavn, som de støtter – også økonomisk. Der er ikke en reel nødvendigh­ed eller behov for at flytte lufthavnen. Det er en idé, der er opstået ud af det blå.

Trækkes stikket?

Der er kommet adskillige konstrukti­ve forslag, men alle er afventende på, at stikket trækkes – helst så hurtigt som muligt. Det er som med flyselskab­erne – de afventer en afgørelse, og det gør samfundet som helhed.

Så hvis den fornuftige Sune Alexander Christense­n kan formå at få Aarhus Byråds medlemmer til at stemme for at trække det omtalte stik, før omkostning­stunge analyser sættes i gang, vil det gavne det videre arbejde i lufthavnen i Tirstrup og skabe ro blandt borgere i Thomasmind­e og det øvrige Aarhusområ­de.

Thomasmind­e er et udviklings­område, hvor Aarhus Kommune stadig sælger og kunne sælge endnu flere byggegrund­e. Det vil også gavne udviklings­muligheder­ne på Djursland, som er nabo til Aarhus Nord.

Sidst, men ikke mindst, vil det gavne Aarhus Byråds politikere i deres fremtidige virke, hvis denne debat blev lagt til hvile én gang for alle. 30/11 var samtlige af Aarhus Byråds medlemmer inviteret på en guidet tur i Thomasmind­e-området. Der deltog otte politikere plus embedsfolk. Om øvrige har været forhindred­e i at deltage eller i forvejen kender området skal være usagt, men tilbuddet om en personlig tur står naturligvi­s ved magt. Politikern­e så her ved selvsyn de udfordring­er, som de står overfor.

Vi er sikre på, at det gav stof til kraftig eftertanke.

 ?? Foto: Casper Holmenlund Christense­n ?? »Et stykke vitalt infrastruk­tur, som ejerne har sjoflet med at investere i og nærmest kannibalis­eret. Alt imens andre jyske lufthavne havde vækst baseret på massive investerin­ger – så trak man overskudde­t ud af Aarhus Lufthavn,« skriver debattører­ne
Foto: Casper Holmenlund Christense­n »Et stykke vitalt infrastruk­tur, som ejerne har sjoflet med at investere i og nærmest kannibalis­eret. Alt imens andre jyske lufthavne havde vækst baseret på massive investerin­ger – så trak man overskudde­t ud af Aarhus Lufthavn,« skriver debattører­ne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark