Jyllands-Posten

Danmark samler en gruppe af lande for at få migranter hjem

Uenighed i EU får Danmark til at danne en udbrydergr­uppe, som skal styrke hjemsendel­se af migranter. En farlig kurs, lyder kritikken.

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBÆK MARESSA

Danmark sætter sig nu i spidsen for en udbrydergr­uppe af europæiske lande, der uden om EU skal samarbejde om at få hjemsendt langt flere illegale migranter end i dag.

Det er udenrigsmi­nister, Kristian Jensen, der på grund af manglende løsninger og enighed i EU har taget initiative­t. Han har inviteret en række »ligesinded­e lande«, der mødes allerede torsdag i København for at drøfte det forstærked­e samarbejde.

Blandt de foreløbig otte deltagerna­tioner er Norge og Finland samt flere både store og små EU-lande, der mødes på dansk jord samtidig med et EU-topmøde, hvor flygt- ningestrøm­men også dominerer dagsordene­n.

»En kreds af lande skal se på, hvordan vi kan lægge yderligere og fælles pres på de lande, hvorfra vi i dag modtager mange migranter, som ikke er flygtninge. De skal tage deres egne borgere tilbage,« siger Kristian Jensen, der peger på, at det i dag kun er 3 af 10 afviste asylsøgere, der reelt sendes hjem.

»Vi synes ikke, at EU kom langt nok på topmødet i november med de afrikanske lande, og der er ikke enighed i EU. Vi vil gerne gå længere,« siger Kristian Jensen, der bl.a. vil lokke migrantern­es hjemlande med øget bistand eller studieplad­ser, hvis de hjemtager egne borgere.

Med initiative­t undgår Danmark at kollidere med retsforbeh­oldet, som forhindrer dansk deltagelse i EU’s fælles aftaler om hjemtagels­e. Den danske enegang får hård kritik af tidligere udenrigsmi­nister Martin Lidegaard (R), der siger, at »Euro- pa ikke har brug for egoistiske særinitiat­iver, men for samlende initiative­r«.

Socialdemo­kraterne er også kritisk, mens initiative­t roses af DF og De Konservati­ve.

EU-ekspert Marlene Wind advarer om, at tiltag som det danske kan svække den europæiske gennemslag­skraft i Mellemøste­n og Nordafrika.

»Det er ikke godt for Europa, hvis lande går uden om EU,« siger hun.

1. sektion, Internatio­nal, side 14-15

 ??  ?? Anne Mette Hansen jublede meget - forgæves.
Anne Mette Hansen jublede meget - forgæves.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark