Jyllands-Posten

»Det eneste, vi ikke har, er en klassisk havelåge«

I Helsingør kan borgere og medarbejde­re på byens virksomhed­er gå på Cykelteket og låne en særlig cykel.

- HANNE FALL NIELSEN

En foldecykel? Én med lad og kaleche? Eller hvad med en el-cykel? Eller en trehjulet, hvis det kniber med balancen?

Som et velassorte­ret bibliotek har Cykelteket i Helsingør alle nyheder og sjældne udgaver af cykler til låns blandt borgere og ansatte, som arbejder på en virksomhed i kommunen.

»Målet er at få flere til at cykle, men der er mange forskellig­e cykelbehov, og

1

Helsingør:

det kan være svært at gennemskue muligheder­ne – og specielle cykler er ret bekostelig­e. Derfor kan folk komme og låne en cykel i en uges tid og prøve den af,« fortæller Sidsel Birk Hjuler, mobilitets- og cykelkonsu­lent i Helsingør Kommune.

Det utradition­elle udlån har kørt som pilotproje­kt i 2015, og byrådet har netop forlænget med endnu et år med kommunal støtte, men derefter skal Cykelteket stå på egne ben. Det har kostet 1,2 mio. kr. at få Cykelteket på hjul, og her har Region Hovedstade­n betalt godt halvdelen. Den årlige drift ligger på en halv mio. kr., og borgmester Benedikte Kier (K) synes, at det er en fornuftig investerin­g.

»Familierne er vilde med det. De har mulighed for at afprøve nye, sjove og spændende cykeltyper. Og cykelhandl­erne er glade, fordi det, at folk har mulighed for at låne og afprøve forskellig­e typer, faktisk giver dem et større salg,« siger hun.

Cykelteket har 40 forskellig­e cykeltyper på hylderne, og i år er der 500 registrere­de lånere, der står for 900 cykeludlån. I en foreløbig evaluering svarer 60 pct. af lånerne, at de vil cykle mere, hvis de havde en model som lånecyklen hjemme i skuret.

»Vi dækker helt sikkert et stort behov for at prøve nye modeller. Det eneste, vi ikke har, er en klassisk havelåge,« siger Sidsel Birk Hjuler.

 ?? Foto: Carsten Bundgaard ?? Projektled­er Sidsel Birk Hjuler viser en del af vognparken i Cykelteket frem sammen med driftsansv­arlig Brian Larsen.
Foto: Carsten Bundgaard Projektled­er Sidsel Birk Hjuler viser en del af vognparken i Cykelteket frem sammen med driftsansv­arlig Brian Larsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark