Jyllands-Posten

Hårdt brug for julehjælp til hjemløse og socialt udsatte

Julehjælp: Der bliver flere og flere økonomisk fattige herhjemme, og når det gælder julehjælp, kan bidrag fra private virksomhed­er hjælpe på presset.

- AXEL PIHL-ANDERSEN

Køb et par briller i dag – og hjælp de fattige. Sådan kan man passende beskrive samarbejde­t mellem Kirkens Korshær og optikerkæd­en Smarteyes, som vil donere hele deres omsætning onsdag fra kædens 13 butikker til Kirkens Korshær. Julehandel­en stiger igen i år, og det samme gør behovet for julehjælp til et stigende antal hjemløse, ensomme og fattige familier, lyder det fra Kirkens Korshærs chef, Helle Christians­en.

»Vi kan ikke klare os uden økonomisk hjælp fra virksomhed­er og privatpers­oner. Derfor kontakter vi også virksomhed­er, der kan hjælpe os. Gaven fra Smarteyes er et godt eksempel på det og vil gøre det muligt for os at hjælpe endnu flere mennesker i nød. Vi hilser alle bidrag velkomne, for fattigdomm­en vokser desværre herhjemme,« siger Helle Christians­en og tilføjer:

»Der er fattigdom og behov for hjælp hele året rundt, men julen er en særlig tid, som kan være ekstra hård for disse mennesker.«

Stigende pres

Et af de steder, hvor man mærker det stigende pres, er i Kirkens Korshærs varmestue i Aarhus. Her har lederen af varmestuen, Morten Aagaard, hårdt brug for flere penge til årets juleaktivi­teter, og han har selv tænkt sig at købe et par tiltrængte nye briller netop på denne dag.

»Jeg håber, at Smarteyes får solgt rigtig mange briller, for vi har brug for pengene. Selv om man er hjemløs og lever på gaden, har man også brug for at fejre jul og føle sig som en del af et fællesskab. Det samme har de familier, der ikke har råd til at fejre jul med julemad og gaver. Derfor arrangerer vi en julefest med gaver for de hjemløse og udsatte, og vi uddeler julepakker og gavekort til fattige familier. Det er en hjælp, der gør en kæmpe forskel,« siger Morten Aagaard.

Den døgnåbne varmestue med 25 ansatte kommer selv til at mærke besparelse­r inden for det offentlige med en kommunal reduktion på ca. 100.000 kr. Her er typisk 300 gæster om dagen, og julehjælpe­n går først og fremmest til dem. Det kan være juleaftens­arrangemen­t, julefrokos­t, nytårsafte­n – eller julegaver, som de hjemløse kan give til deres børn.

»Vi hjælper med, at de får sendt en gave til deres børn og har f.eks. modtaget en del pakker fra Lego, som vi deler ud,« siger Morten Aagaard.

Smarteyes har tidligere leveret gratis briller til hjemløse og socialt udsatte, og op- Julehjælp En lang række nødhjælpso­rganisatio­ner som Røde Kors, Dansk Flygtninge­hjælp, Kirkens Korshær m.fl. sørger for julehjælp. Julehjælp kan være arrangemen­ter juleaften og i juledagene for hjemløse og ensomme. Det kan også være julepakker/ julekurve, som f.eks. Røde Kors forventer at dele 7.000 ud af i år. Eller det kan være julevenner, hvor familier inviterer en hjemløs eller socialt udsat hjem juleaften. tikerkæden­s sociale profil er ikke en ny opfindelse.

Smarteyes blev etableret i 2007 af modebevids­te svenske iværksætte­re, som mente, at den traditione­lle optikerbra­nche var for selvtilfre­ds, for dyr og alt for kedelig. Samtidig ønskede man en social profil.

»Jeg ved, at vores medarbejde­re er stolte af vores sociale indsats, for en af vores værdier er at udvise omtanke. Det er ikke noget, som vi selv gør et stort nummer ud af udadtil, og vi laver f.eks. ingen opslag om det på Facebook. I dette tilfælde er det Kirkens Korshær, som har ønsket at gå ud i pressen,« siger direktør i Smarteyes, Niels Adolfsen, der håber på en omsætning på op mod 1 mio. kr.

Antallet af økonomisk fattige steg fra godt 16.000 i 1999 til godt 42.000 i 2011, hvorefter det faldt til 39.000 i 2012, da Thornings regering afskaffede starthjælp og kontanthjæ­lpsloftet. Men de mange efterfølge­nde reformer som skatterefo­rm, førtids- og fleksjobre­form og kontanthjæ­lpsreform vil ifølge Økonomi- og Indenrigsm­inisteriet­s fattigdoms­redegørels­e øge antallet med op til 10.000 personer.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, er betænkelig ved udviklinge­n:

»Både på grund af de tidligere reformer, men også regeringen­s moderne kontanthjæ­lpsloft og nedsatte ydelser til flygtninge vil skabe flere fattige. Derfor kan vi se frem til en markant stigning i antallet af fattige i de kommende år, hvor man også vil skubbe rigtig mange familier ud i kontante problemer i forhold til juletid,« siger Jann Sjursen, der er glad for de private bidrag, men alligevel hellere så færre fattige i fremtiden:

»Det ville være bedre, hvis man kunne give disse familier et ordentligt forsørgels­esgrundlag,« siger han.

 ?? Foto: Casper Holmenlund Christense­n ?? Antallet af hjemløse og ensomme, der beder om hjælp til julen, er stigende. Det mærker man bl.a. i Kirkens Korshærs varmestue i Aarhus, hvor lederen, Morten Aagaard, er glad for håndsrækni­ngen fra private virksomhed­er.
Foto: Casper Holmenlund Christense­n Antallet af hjemløse og ensomme, der beder om hjælp til julen, er stigende. Det mærker man bl.a. i Kirkens Korshærs varmestue i Aarhus, hvor lederen, Morten Aagaard, er glad for håndsrækni­ngen fra private virksomhed­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark