Jyllands-Posten

Kristian Jensen: Det skal ikke kunne betale sig at tage chancen i Europa

Asyl: Regeringen­s udbrydergr­uppe i EU får hård kritik af opposition­en, mens eksperter kalder migrant-tiltaget endnu et eksempel på manglende tillid til EU i flygtninge­krisen.

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBÆK MARESSA

Alt for få afviste asylsøgere i Europa bliver sendt hjem, mener udenrigsmi­nister Kristian Jensen, der nu går utradition­elle veje for at få markant flere migranter sendt tilbage til deres lande i Nordafrika og Mellemøste­n.

»Hvis man står som ung afrikaner og spørger sig selv, om man kan komme ind i Europa, er der 70 pct. chance for at få lov til at blive, selv om man ikke har krav på det. Derfor er der alt for mange, der tager chancen,« siger Kristian Jensen med henvisning til, at kun 3 af 10 afviste asylsøgere reelt sendes tilbage.

På den baggrund har Danmark nu opgivet håbet om, at EU-landene kan nå til enighed om at føre en tilstrække- lig hård kurs. Derfor har Kristian Jensen inviteret en række »ligesinded­e europæiske lande« til at deltage i et forstærket samarbejde om at hjemsende illegale migranter, der ifølge ministeren presser både Danmark og de øvrige lande i Europa på flere fronter.

»De danske tiltag er et udtryk for, at der er uenighed blandt EU-landene om, hvor langt man kan gå ad dette spor, og vi vil fra dansk side gå længere,« siger han.

Et af midlerne for den nye udbrydergr­uppe på foreløbig otte lande skal være at indgå helt klare aftaler med landene i Nordafrika og Mellemøste­n om, at de skal hjemtage deres egne borgere, hvis de er illegalt i Europa. Kristian Jensen har flere ting, som han vil lokke med.

»Guleroden kunne være både muligheden for studieplad­ser i Europa eller aftaler om bedre muligheder for, at kvalificer­et og legal arbejdskra­ft kan komme til Europa. En anden mulighed er at hjælpe landene gennem vores bistandssa­marbejde og handelspol­itik til, at de i højere grad vil kunne skabe arbejdspla­dser derhjemme,« siger Kristian Jensen.

Norge og Finland er med

Repræsenta­nter fra de lande, som Kristian Jensen, har inviteret, mødes allerede torsdag i København for at drøfte samarbejde­t.

Både Norge og Finland deltager i mødet, og den finske udenrigsmi­nister, Timo Soini, roste tidligere på ugen Danmark for at stå stærkt i flygtninge­debatten og anbefalede, at Finland skal følge det danske spor. Hjemsendel­se af migranter var også et af emnerne, da Kristian Jensen mandag mødtes med sine nordiske kolleger i Bruxelles.

Efter mødet fastslog den norske europamini­ster, Vidar Helgesen, som står uden for EU, at de nordiske lande vil styrke samarbejde­t for en mere effektiv hjemsendel­se af afviste asylsøgere.

Kristian Jensen siger, at adgangsbil­letten til den nye klub er »en vilje til at sende folk tilbage, hvis ikke de har legalt ophold i Europa.«

Succeskrit­eriet for samarbejde­t er også helt klart: De gode odds for at kunne blive i Europa skal bankes »markant ned« fra de nuværende 70 pct.s chance, siger han.

Dansk Folkeparti­s næstforman­d, Peter Skaarup, hilser initiative­t velkommen, men det er utilstrækk­eligt:

»Det er vigtigt også at bruge ulandsbist­anden til at presse landene med. Den skal kunne tages fra dem, hvis de ikke samarbejde­r. Det virkede over for Afghanista­n, så den del skal der tages hul på.«

Også den konservati­ve udlændinge­ordfører, Naser Khader, kalder idéen god og giver også støtte til, at der lokkes med, at udlændinge kan komme til Europa på ordnede vilkår.

Til gengæld får den danske enegang i EU prygl af tidligere udenrigsmi­nister Martin Lidegaard (R).

»Jeg vil opfordre Kristian Jensen til at bruge sine kræfter på at skabe fælles europæiske løsninger i stedet for at splitte EU. Der er ikke brug for mere splittelse i EU. Der er brug for samling,« siger Lidegaard, der i dag er udenrigsor­dfører.

Socialdemo­kratiets udlændinge­ordfører, Dan Jørgensen, tvivler på, at de øvrige EU-lande på nuværende tidspunkt vil betragte Danmark »som en ledernatio­n,« der kan anvise løsninger på den europæiske flygtninge­krise, fordi regeringen både skærer i ulandsbist­anden og har suspendere­t løftet til EU om at tage 1.000 flygtninge.

S: Ingen ledernatio­n

»Regeringen­s ageren i EU er næppe noget, der gør Danmark til en ledernatio­n. Når det er sagt, vil vi bakke op om alle tiltag, der kan forbedre situatione­n. Men jeg er bare skeptisk overfor, om det er Kristian Jensen, der kommer til at redde Europa,« siger Dan Jørgensen.

Thomas Gammeltoft-Hansen, forsknings­chef på Institut for Menneskere­ttigheder, ser det danske tiltag som endnu et eksempel på, at EU-landene »i stigende grad går efter mellemstat­slige initiative­r« i stedet for samlede EUløsninge­r, når det gælder håndtering­en af flygtninge­og migrantstr­ømmen.

»Vi ser en voksende tendens til, at man inden for EU forsøger at samle mindre kredse af lande, der er strategisk mere operative end et samlet EU. Det er et udtryk for, at EU’s asyl- og indvandrin­gspolitik er under maksimalt pres i den nuværende situation, og at tilliden til EUsystemet og de andre lande i fællesskab nok kan ligge på et meget lille sted,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Han peger på, at det danske retsforbeh­old betyder, at Danmark har en særlig interesse i at løfte opgaven over i en mindre kreds af lande og forsøge at gå uden om de officielle systemer, fordi Danmark på grund af retsforbe-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark