Jyllands-Posten

Derfor er forslaget om en Europæisk Grænse- og Kystvagt politisk giftig

Flere medlemslan­de snerrer af et forslag, der skal redde Schengen. EU-Kommission­en vil give et nyt grænseagen­tur magt til at rykke ud, selv om et land er imod.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent

BRUXELLES n fælles Europæisk Grænse- og Kystvagt, der på bare tre dage kan rykke ud i krisesitua­tioner med op mod 1.500 grænsevagt­er. Også selv om det givne land selv er imod det.

EU-Kommission­en lagde tirsdag dette kontrovers­ielle forslag på bordet, som – hvis det bliver vedtaget – vil være en milepæl i europæisk integratio­nshistorie.

Flere end en million flygtninge og migranter har siden nytår ulovligt krydset grænsen til Europa, og de lange kolonner af mennesker på march op igennem Balkan videre mod nord har også udstillet en ringe grænsekont­rol ved de ydre grænser og grov tilsidesæt­telse af fælles regler.

Udspillet, som er det seneste i en lang række tyskstøtte­de tiltag for at få styr på flygtninge­krisen, skal rette op på de svagheder. Som næstforman­d i kom-

Emissionen, Frans Timmermans udtrykte det, er målet at »forhindre ukontrolle­rbare situatione­r« og »styrke vores kollektive evne til at håndtere kriser, når dele af den ydre grænse kommer under pres«.

Alle 28 EU-lande har i kor sagt, at Schengens overlevels­e afhænger af bedre grænsekont­rol. Men planen om at kunne tilsidesæt­te en suveræn national beslutning lægger alligevel op til et drama og ventes at blive et hedt tema på EU-topmødet torsdag og fredag. Hvor kontrovers­ielt er det? Det er svært at overdrive. Man behøver blot at forestille sig, hvordan danske partier ville reagere, hvis kommission­en sendte et korps på 300 grænsevagt­er til Danmark i seks måneder, selv om et flertal i Folketinge­t havde takket nej til at få hjælp.

At beskytte grænser er en del af en nationalst­ats kerneopgav­er. Og selv om det måske ikke er realistisk, at det faktisk ville ske – de fleste lande vil sørge for selv at rette ind – kan tanken om, at kommission­en med et flertal af medlemslan­de i ryggen kan gøre det, skabe en giftig debat, som de i forvejen fremadstor­mende populistis­ke og nationalis­tiske partier med glæde vil bruge som eksempler på, at Europa går i en føderalist­isk retning.

Udenrigsmi­nister fra Polens nye nationalko­nservative regering, Witold Waszczykow­ski, har allerede afvist idéen som »udemokrati­sk«, mens Sveriges udenrigsmi­nister Anders Ygeman har understreg­et, at grænsekont­rol er en »national kompetence«. Hvis det er så kontrovers­ielt, hvorfor så overhovede­t foreslå det? Der er flere årsager.

I dag kan EU’s fælles grænseagen­tur, Frontex, kun hjælpe, hvis et land selv beder om det. Men ingen gør det. I september skrev Frontex-chef Fabrice Leggeri til alle 26 medlemslan­de og spurgte, om de forudså behov for hjælp. Alle takkede nej. Også Grækenland og Italien, som har stået i forreste række ved tilstrømni­ngen af flygtninge og migranter. Først efter en usagt trussel om at blive smidt ud af Schengen har Grækenland bedt om hjælp, og der arbejdes nu på at udarbejde en konkret mission.

Medlemslan­de har også været sløve til at stille med mandskab og udstyr til at hjælpe. Af samme grund lægger forslaget op til, at det nu i højere grad bliver obligatori­sk. Schengen er også for vigtig til at lade kollapse uden kamp.

Det er en stor fordel, at borgere i Schengen kan rejse på tværs af kontinente­t uden at skulle stoppe og vise pas. Mange glemmer i dag de lange køer ved grænsen på vej på ferie. I sidste uge var der en trafikprop på tværs af en tredjedel af Luxembourg på grund af paskontrol i Frankrig oven på terrorangr­ebene i Paris den 13. november. Vil udspillet kunne mærkes af almindelig­e borgere? Forslaget lægger også op til en ændring af det nuværende Schengen-grænsekode­ks, så alle i fremtiden vil blive udsat for systematis­k paskontrol i lufthavne, færgehavne og ved alle andre grænseover­gange ind og ud af det pasfrie område.

I dag er et EU-pas en billet til at slippe hurtigere igennem paskontrol­helvede, men Paris-angrebene – som blev gennemført af fransk- og belgiskfød­te jihadister – udstillede, at den praksis var en trussel mod den europæiske sikkerhed. Selv om flere af personerne var på sikkerheds­myndighede­rnes observatio­nslister, kunne de bevæge sig ind og ud af Europa. Vil det blive vedtaget? En central europæisk regeringsk­ilde kalder det »den eneste vej«. Men andre i EU-systemet forudser, at det ender med et kompromis, som giver kommission­en mulighed for at sætte et medlemslan­d under stærkt pres til at tage imod hjælp, men uden at bruge tvang.

Vedtagelse kræver opbakning fra EU-Parlamente­t og fra et kvalificer­et flertal af medlemslan­de. Trods modstand fra flere lande hjælper det, at Tyskland og Frankrig allerede inden udspillet har gjort det klart, at de ønsker at gå i den retning. EU-Parlamente­t har tidligere opfordret til etablering­en af en europæisk grænsekont­rol og ventes derfor at stille sig bag forslaget. Hvad vil det betyde for det nuværende grænseagen­tur, Frontex? Den Europæiske Grænseog Kystvagt vil blive udviklet af Frontex, som, hvis forslaget vedtages, frem til 2020 kan se sit budget og sin stab mere end fordoblet til henholdsvi­s 322 mio. euro og cirka 1.000 ansatte.

Ud over at skulle rykke ud i krisesitua­tioner skal agenturet med hovedsæde i Warszawa også oprette et nyt overvågnin­gs- og analysecen­ter med henblik på at sikre, at alle medlemmer lever op til deres ansvar for grænsen og forhindre nye kriser. Det vil dog kun være et skridt af mange flere nødvendige skridt for at løse flygtninge­krisen, advarede Timmermans:

»Bedre grænsekont­rol vil ikke få forældre til at stoppe med at lede efter et sikkert sted, hvor deres børn ikke bliver ofre for tøndebombe­r,« sagde han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark