Jyllands-Posten

Kina inviterer indenfor til en vision om et lukket internet

Cyberspace: På en internatio­nal konference vil Kinas regering sælge idéen om et cyberspace afspærret af grænsebomm­e. Beijing vil fastholde kontrollen, men det har økonomiske konsekvens­er.

- MARTIN GØTTSKE Jyllands-Postens korrespond­ent

BEIJING u Wei er yderst påpasselig med, hvem han inviterer indenfor.

»Jeg kan ganske rigtigt bestemme, hvem jeg lukker ind i mit hus. De må komme ind, hvis de er venner,« siger Kinas 55-årige cyberchef.

Som ansvarlig for den kinesiske internetce­nsur har Lu Wei smækket døren i hovedet på en lang række vestlige internetgi­ganter og blokeret for deres adgang til Kinas omkring 650 mio. internetbr­ugere.

Facebook, YouTube, Twitter, Google og flere andre har han vist bort ved døren – angiveligt fordi de kan bruges til at sprede informatio­n, der ifølge Beijing kan så frøene til politisk uro og udfordring­er for kommunistp­artiet.

Som Lu Wei siger om sin dørpolitik:

»Hvis du skader Kinas interesser, Kinas sikkerhed eller Kinas forbrugere, vil vi ikke tillade dig at komme indenfor.«

Men nu har Lu Wei, leder-

Len af den kinesiske stats cyberadmin­istration, alligevel rullet løberen ud for flere chefer fra de ellers bandlyste vestlige internetgi­ganter som Google, Facebook, Apple og Amazon. Sammen med flere udenlandsk­e statsleder­e og ministre har Lu Wei inviteret dem med til den sceniske sydøstkine­siske kanalby Wuzhen for at deltage i World Internet Conference, en tredages affære, der starter i dag.

De vil være med til at kaste et internatio­nalt skær over begivenhed­en, der er arrangeret af den samme kinesiske regering, som ifølge kritikere er godt i gang med at isolere det kinesiske internet fra omverdenen og reelt omdanne det til et intranet.

Internetsu­verænitet

Konference­n er Lu Weis opfindelse og er del af Beijings indsats for at sprede det kinesiske styres syn på internette­t som værende lig et fysisk territoriu­m, der skal deles op langs nationalgr­ænser og kontroller­es og underlægge­s hvert enkelt lands regler.

Lu Wei ønsker ikke det frie, uregulered­e internet. I flere taler har han gentagne gange forklaret, at den kinesiske regering ønsker »internetsu­verænitet«, og det er op til ethvert land at censurere internetin­dhold og blokere for internetsi­der og internetvi­rksomheder, som bedømmes som »uvenlige«.

På en pressekonf­erence i sidste uge, som optakt til denne uges internetko­nference, argumenter­ede han for internetre­gler ved at sammenlign­e dem med den kaotiske trafik uden for sit kontor i Beijing.

»Hver bil og hver fodgænger ønsker at bevæge sig frit, og det er lige præcis derfor, der er brug for regler,« sagde Lu Wei, der tidligere i år af Time Magazine blev kåret som en af verdens 100 mest indflydels­esrige personer pga. hans magt over, hvad kineserne må og ikke må se på internette­t.

»Frihed er vores mål og orden er midlet til at opfylde det mål,« mener han.

Kinas regering har tidligere håbet på internatio­nal opbakning til sin idé om »internetsu­verænitet« og landes ret til at afspærre deres internet med grænsebomm­e – hvilket står i kontrast til det nuværende internetsy­stem, der i høj grad er baseret på uhindrede informatio­nsstrømme over grænser.

Ved denne uges internetko­nference lader Kina til at kaste flere kræfter ind i forsøget på at opnå opbakning. Præsident Xi Jinping, der tidligere har beskrevet et ureguleret internet som en trussel mod kommunistp­artiet, vil stå for åbningstal­en på konference­n.

Hvem, der støtter op om det kinesiske syn på internette­t, kan måske bedst illustrere­s ved, hvilke lande der sender højtståend­e politikere til konference­n: Der vil være premiermin­istre fra Rusland, Pakistan, Kasakhstan, Kirgisista­n og Tadsjikist­an.

Menneskere­ttighedsgr­upper anklager Xi Jinping for at stå bag øget kontrol og censur på internette­t. Den politiske debat på internette­t er blevet kastreret. Ifølge Amnesty Internatio­nal er Kinas internetpo­litik karakteris­eret ved en »ekstrem kontrol og undertrykk­else«. Og Freedom House, en amerikansk ngo, sagde i en rapport tidligere i år, at internetbr­ugere i Syrien, Iran og Cuba oplever et friere internet end kinesiske internetbr­ugere.

Kontrollen med internette­t ses som en vigtig del af præsident Xi Jinpings ideologisk­e kamp for at styrke kommunistp­artiets greb om magten, marginalis­ere kritiske stemmer og dæmme op for importen af vestlige idéer og kultur og de »fjendtlige udenlandsk­e kræfter«, som ifølge styret forsøger at underminer­e Kina gennem internette­t.

Lu Wei mener dog, at det er forkert at sige, at Kinas kommunistp­arti censurerer internette­t. Han foretrække­r at sige, at regeringen »administre­rer« internette­t.

Hæmmer udviklinge­n

Men lige meget hvilket ord der bliver brugt, har Beijings internetpo­litik økonomiske konsekvens­er.

Europæiske virksomhed­er klager over, at censuren i voksende grad er skadelig for deres muligheder for at drive forretning på det kinesiske marked.

»Begrænset adgang til vigtige internetre­dskaber er ikke blot en ulempe for individer – for forretning­slivet er det også en stadig større byrde, som mange virksomhed­er her har stadig sværere ved at udholde,« sagde Jörg Wuttke, præsident for det europæiske handelskam­mer i Kina, i forbindels­e med at interesseo­rganisatio­nen tidligere i år offentligg­jorde en undersøgel­se, som viste, at 86 pct. af de europæiske virksomhed­er oplever, at den kinesiske internetce­nsur har en negativ effekt på deres forretning.

Og 13 pct. af virksomhed­erne meldte, at de i månederne før undersøgel­sen havde udskudt eller helt droppet planer om investerin­ger i forskning og udvikling i Kina, som en direkte konsekvens af at internetre­striktione­rne er blevet strammet.

Det er en tendens, som kan vise sig problemati­sk for det kinesiske styre, der i stadig højere grad satser på innovation som økonomisk vækstskabe­r. Ifølge Jörg Wuttke viser udviklinge­n, at »overdreven internetko­ntrol kan kvæle vækst og hindre investerin­ger i forskning og udvikling – områder som har stor betydning for Kinas udvikling«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark