Jyllands-Posten

»Lars von Trier ville ikke synes, at det var særlig fedt«

En H.C. Andersen-komedie skal give Zentropa en fod indenfor på det store kinesiske marked, og filmen vil samtidig være en reklamesøj­le for Odense.

- MARTIN GØTTSKE

BEIJING Shu Huan kendte som de fleste andre kinesere til H.C. Andersens eventyr allerede fra en tidlig alder.

»Vi troede virkelig på historiern­e,« fortæller han. »Vi troede, at hvis vi tændte for svovlstikk­erne, så ville vi se underværke­r.«

Nu er Shu Huan, en af Kinas mest succesfuld­e manuskript­forfattere, gået sammen med det danske filmselska­b Zentropa om at give den danske forfatter og hans eventyr nyt liv til et nyt publikum med en H.C. Andersen-inspireret komediefil­m.

»Eventyr og komedier har svært ved at krydse landegræns­er og blive forstået over hele verden. Men H.C. Andersens eventyr har formået det. Og det er et mirakel,« siger Shu Huan.

»Med vores film og en historie baseret på H.C. Andersens eventyr håber jeg, at vi kan overvinde kulturelle barrierer.«

En aftale underskrev­et tirs- dag i Beijing mellem Zentropa, Shu Huans Shenwei Media og Jetavana Entertainm­ent, et andet kinesisk produktion­sselskab, satte den første dansk-kinesiske koprodukti­on på skinner. Filmen vil være på kinesisk og vil blive indspillet både i H.C. Andersens fødeby, Odense, og i Kina næste efterår.

Rockstjern­en Andersen

Direktør for Zentropa China Rikke Ennis udtrykker begejstrin­g for aftalen, som er kommet i stand efter tre års forarbejde, og hun fortæller, at Zentropa er opsat på at komme ind på det store og lukrative kinesiske filmmarked, der for tiden oplever en eksplosiv 30 pct. vækst om året og forventes at blive større end det amerikansk­e filmmarked inden for to år.

»Alles øjne er rettet mod det kinesiske marked,« siger hun og uddyber:

»Vi håber på, at vi nu, med en fod indenfor, med tiden kan smutte nogle skandinavi­ske filmtitler med ind under døren.«

For Rikke Ennis ligger opskriften på succes i kombinatio­nen af H.C. Andersen og manuskript­forfatter Shu Huan.

»Det er klart, at havde vi ikke H.C. Andersen som brand, ville det være svært at komme indenfor i Kina, hvor han jo nærmest er en rockstjer- ne,« siger Rikke Ennis og tilføjer:

»Og Shu Huan repræsente­rer i Kina det ypperste inden for filmindust­rien.«

Shu Huan er en af Kinas hotteste manuskript­forfattere, efter han har været med til at skabe to kinesiske gigantsucc­eser, ”Lost in Thailand” (2012) og ”Lost in Hong Kong” (2015), der ligger henholdsvi­s nummer fire og to på listen over de største filmhit i Kina.

Komedien ”Lost in Thailand”, der udspiller sig i Thailand, førte til en markant stigning i antallet af kinesiske turister, der rejste til det sydøstasia­tiske land.

Reklamesøj­le

Den samme effekt håber man nu også på i Odense Kommu-

Shu Huan,

manuskript­forfatter ne, der har skudt 4 mio. kr. i det nye filmprojek­t.

Borgmester Anker Boye har store forventnin­ger til spillefilm­ens potentiale som reklamesøj­le for Odense, og at den kan få kinesiske turister »på krogen«.

»Filmen spiller ind i vores kommerciel­le interesser og vækststrat­egi for Odense,« siger Anker Boye.

»Den stadig større og mere købestærke kinesiske middelklas­se rejser stadig oftere, og vi kan tiltrække dem med noget, andre ikke har, nemlig H.C. Andersen,« siger han videre.

Det kinesiske filmmarked er underlagt en streng censur fra kommunistp­artiets side, og adskillige både vestlige og kinesiske film er inden for de seneste år blevet redigeret kraftigt for at blive tilladt adgang til det kinesiske marked. Spurgt, hvordan Zentropa har det med nu at skulle operere i et sådan filmmiljø, svarer Rikke Ennis:

»Lad mig sige det sådan, jeg tror ikke, Lars von Trier ville synes, at det var særlig fedt, men vi bliver jo også nødt til at erkende, at vi jo ikke kan bestemme det hele historiemæ­ssigt.«

»Der er masser af risici, men hvo intet vover, intet vinder. Vi er nået dertil, hvor der er en reel mulighed for, at vi kan komme ind og lege på det kinesiske marked.«

Jyllands-Postens korrespond­ent

 ?? Arkivfoto: Lars Skaaning ?? Odense Kommune har skudt 4 mio. kr. i det nye filmprojek­t. Filmen indspilles i Kina og i H.C. Andersens fødeby, Odense, i løbet af næste år. H.C. Andersens Hus i Odense (det gule til højre) har været indrettet som museum siden 1908.
Arkivfoto: Lars Skaaning Odense Kommune har skudt 4 mio. kr. i det nye filmprojek­t. Filmen indspilles i Kina og i H.C. Andersens fødeby, Odense, i løbet af næste år. H.C. Andersens Hus i Odense (det gule til højre) har været indrettet som museum siden 1908.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark