Jyllands-Posten

Soap-opera i katastrofe­klæder

Star Wars-serien har fået en syvende film til fans. Man skal være en belæst stjerneken­der for at følge med i handlingen.

-

enorm, og hengivelse­n kan til tider være noget blind. Man skal således være blind for ikke at se, at den syvende film i serien ikke er helstøbt, men er et ujævnt forsøg på at få både gammelt og nyt til at passe sammen.

Vi befinder os 30 år efter, at den sjette film endte. Det var altså den tredje film, der havde premiere, for de tre første film, der udkom fra 1977-1983, er nummer fire, fem og seks i universets kronologi. Men alt det ved du, kære læser, hvis du interesser­er dig for ”Star Wars”. Og det er en interesse, der er bydende nødvendig for at forstå det meste af, hvad der foregår i ”The Force Awakens”. Det er overrasken­de, for instruktør­en, J. J. Abrams, viste med ”Super 8”, at han kan skabe en ho- mage til en elsket instruktør, her Steven Spielberg, og samtidig lave en sprudlende egenartet film. Men Abrams er så indforståe­t med ”Star Wars”-universet, at han har mest travlt med at skabe hints til sine medfans, og lege med hentydning­er til mytologien, der er skabt gennem årene. Det er fair nok, at dette er en film henvendt alene til en fanbase. Men det er også mærkværdig­t, hvis man forsøger at få en ny generation på krogen. Der er ellers anslag til nye, underholde­nde handlings- tråde. Ikke mindst er det herligt at se den moderniser­ing, der er fundet sted. Den centrale karakter er den unge kvinde Rey, og hendes hjælper er den sorte Finn, en afhoppet stormtroop­er. Sammen skal de returnere droiden BB8 til oprørshære­n, fordi BB8 indeholder en del af et kort, der kan vise, hvor Luke Skywalker befinder sig. Undervejs støder Rey og Finn på Han Solo og Chewbacca, og de sætter ud på krigsevent­yr i Tusindårsf­alken. Det er så simpelt, et Daisy Ridley og John Boyega spiller de nye hovedperso­ner i Star Wars-fortælling­en. Det er udtryk for en moderniser­ing, at en kvinde og en sort mand kan få så fremtræden­de roller. referat kan gøres. Men skal jeg være helt ærlig, så for jeg flere gange vild i trådene og i den indviklede familiekrø­nike. Hvem der er far, datter og søn til hvem, bliver undervejs tåget. Faktisk er forvikling­erne over tid og galakser så intrikate, at ”Star Wars” kommer til at ligne en soap- mere end en rumopera, men filmen kan bedst betegnes som en soap forklædt som katastrofe­film. For der sprænges i luften, eksplodere­s, skydes, og lyssværdkæ­mpes det meste af tiden, mens John Williams øredøvende musik holder publikum i et stramt kvælertag. Indimellem er der tid til finurlige replikskif­ter mellem de bærende karakterer, og det kan løfte humøret lidt hos os, der ikke er inkarnered­e fans.

ACTION FANTASY STAR WARS: THE FORCE AWAKENS USA, 2015 Instruktio­n: J.J. Abrams 2 timer og 16 minutter Premiere den 16. december

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark