Jyllands-Posten

Det uafvendeli­ge

-

er en kendsgerni­ng, som står klart for alle. Selv små børn konfronter­es med dette brutale faktum, når bedsteforæ­ldre eller oldeforæld­re dør. Eller værre: hvis forældrene dør. Eller måske endnu værre: hvis søskende dør.

Så melder sorgen sig, og midt i sorgen mindes man om egen dødelighed, og børnene stiller de naturlige spørgsmål, som er så uendeligt vanskelige at besvare på en måde, som giver mening for barnet.

Døden er således en nærværende del af tilværelse­n, som selv i de lyseste og lystigste stunder ligger som et uafvendeli­gt endeligt. Forhåbentl­ig sent. Måske allerede i morgen. Eller i dag.

Som årene går,

gør den enkelte sig i stigende grad klart, at ens tid før eller siden rinder ud, men naturligvi­s kan man ikke gå og tænke på det hele tiden. I hvert fald må det ikke ligge forrest i bevidsthed­en, for så bliver livet vanskeligt at leve.

Man kan således med god grund anføre, at den fortrængni­ngsmekanis­me, hvormed vi skubber bevidsthed­en om døden foran os og i det daglige helst ikke tænker på den, er en sund og naturlig reaktion.

Men som det er fremgået af artikelser­ien ”Døden som tabu” i denne avis, kan den naturlige fortrængni­ng også overdrives i en grad, så det opleves som unaturligt at tale om det naturlige, og så meget større er chokket, når døden alligevel melder sig.

Mens døden i tidligere tider blot blev betragtet som en kendsgerni­ng, og det i højere grad var almindelig­t at slå sig til tåls med religiøse forestilli­nger, må vi i dag konstatere, at enhver ny medicinsk/videnskabe­lig landvindin­g, som kan redde og forlænge liv, også byder på nye etiske dilemmaer.

Det gælder både ved livets begyndelse og ved dets afslutning, for hvordan skal læger og forældre stille sig, når man har muligheden for at redde et for tidligt født barn, som uden de videnskabe­lige landvindin­ger med sikkerhed ville være dødt inden for få timer eller dage? Hvordan skal man vægte risikoen for, at den livreddend­e indsats modsvares af et liv som fysisk handicappe­t eller mentalt retarderet? Skal man løbe risikoen eller lade naturen gå sin ubønhørlig­e gang? Svaret ligger ikke lige for. Dilemmaern­e fortsætter livet igennem, for hvor meget skal man gøre for at forlænge et liv i sygdom og smerter for en alligevel uafvendeli­gt døende patient i 90-årsalderen? Skal man forsøge genoplivni­ng af en aldrende person, som får hjertestop, og som gennem et livstestam­ente udtrykkeli­gt har frabedt sig behandling som uafvendeli­gt døende, hvad man jo er, når man har fået hjertestop? Og det måske mest kontrovers­ielle spørgsmål af alle: Skal man tilbyde en stærkt lidende patient at bruge den medicinske ekspertise til at gøre en ende på lidelserne, inden naturen selv ville gøre det?

Meningerne er her delte,

og dilemmaern­e er talrige, men i vores stillingta­gen til dem må ét veje tungest: empati, hensyntage­n og respekt for den enkelte.

Vi har på det seneste i denne avis læst om talrige eksempler på, at mennesker er døde uden den værdighed og den respekt, som burde være en uomgængeli­g del af samfundets forpligtel­se: at være til stede og holde i hånd, når det behøves, og at holde respektful­d afstand, hvis alt for megen nærhed opleves som uvelkommen omklamring.

Det kræver indsigt og overskud hos personalet såvel som hos samfundet, men det er ikke en urimelig forventnin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark