Jyllands-Posten

Det vil blive lange, tunge og besværlige forhandlin­ger

- JEPPE KOFOD

Spørgsmåle­t? Jo, det var, om dansk politi fortsat kunne være fuldt medlem af Europol efter det danske nej den 3. december.

Spørgsmåls­ophavsmand­en var statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen, som var taget til Bruxelles for at spørge både kommission­sformand Jean-Claude Juncker og ministerrå­dspræsiden­t Donald Tusk om råd, hjælp og forståelse.

Enhver ansvarlig politiker, der havde taget sig tid til at læse lovgivning­en igennem, vidste på forhånd, hvad svaret ville være. Alligevel var hverken DF eller Liberal Alliance karrige med garantier og forvisning­er om, at vi da selvfølgel­ig kunne fortsætte som fulde medlemmer af Europol – også selvom det var os selv, der meldte os ud.

Dårlig smag i munden

Jeg håber ærligt talt, at de sidder tilbage med bare en antydning af dårlig smag i munden. Men det tror jeg nu ikke. For lige så åbenlyst svaret fra kommission­sformand Juncker og EU-præsident Tusk var, lige så forudsigel­igt vil den næste års politiske slåskamp være.

Først skal den nye Europol-lovgivning formelt vedtages i Ministerrå­det og i Europa-Parlamente­t. Først derefter kan forhandlin­ger om endnu en dansk særordning begynde. Det vil føre til lange, tunge og besværlige forhandlin­ger.

En væsentlig forringels­e

Imens forhandlin­gerne pågår, og efterhånde­n som det langsomt går op for omverdenen, hvor store ulemperne er ved en parallelaf­tale, skal nejpartier­ne blot dukke op fra tid til anden i medierne og beklage sig over, at det går for sløvt, og at EU da bare kunne udvise lidt konduite.

Når så forhandlin­gerne endelig er overstået, og vi har opnået et kompromis med Kommission­en, Ministerrå­det og Europa-Parlamente­t, ja, så er der bare for Morten Messerschm­idt at slå ud med armene og sige »hvad sagde jeg? Vi fandt jo en løsning«.

Imens skænker de færreste det nok en tanke, at udkommet vil betyde en væsentlig forringels­e af dansk politis mulighed for at søge og dele informatio­ner om grænseover­skridende kriminalit­et.

Snydt for nye værktøjer

At fagbevægel­sen blev snydt for nye værktøjer i kampen mod social dumping. At danske virksomhed­er fortsat må konkurrere på dårligere vilkår end deres europæiske konkurrent­er. Og at nejpartier­ne for øvrigt absolut intet ansvar har måttet påtage sig for, at forhandlin­gerne lykkedes.

Det bliver ikke DF, LA eller Enhedslist­en, der skal forhandle med Kommission­en. Og det bliver ikke DF, LA eller Enhedslist­en, der skal overtale de 27 andre lande i Ministerrå­det.

Heller ikke i Europa-Parlamente­t bliver det op til dem at løfte nogen arbejdsbyr­de.

DF’s ECR-gruppe repræsente­rer kun 17 ud af 28 lande og kan ikke mønstre mere end 10 pct. af den samlede stemmevægt i parlamente­t.

Nedtælling til det åbenlyse

Det bliver i stedet op til de store socialdemo­kratiske og konservati­ve grupper i samarbejde med de grønne og de liberale at sikre flertallet for en ny dansk parallelaf­tale om Europol.

Det skal nok lykkes os. Men uanset hvordan man vender og drejer det, så kommer Danmark og dansk politi til at stå dårligere i 2017, end vi gør i 2015. Det er en direkte konsekvens af nejet i december – og det har stået klart i flere måneder nu. Nu venter bare den kedelige nedtælling til det åbenlyse.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark