Jyllands-Posten

Om viden og tro i landbrugsp­roduktione­n

-

Flemming Fuglede Jørgensen formand Landsforen­ingen Bæredygtig­t Landbrug Borupgård, Løkken

Joachim Plaetner Kjeldsen ,

pressemeda­rbejder i Økologisk Landsforen­ing, er i JP 9/12 ude med riven efter undertegne­de. Derfor må jeg her gentage, at økologisk landbrug ikke er løsningen til en bæredygtig landbrugsp­roduktion. Økologisk landbrug er derimod en god nicheprodu­ktion til det segment af befolkning­en, der har en tro på den økologiske produktion. Den tro skal alle have lov at dyrke – hvis de vel at mærke vil betale selv for de noget dyrere fødevarer.

Når man dyrker jorden, gælder det om at udnytte ressourcer­ne bedst muligt. Økologer er under de fleste forhold nødt til at udføre intensiv jordbearbe­jdning for at bekæmpe ukrudt. Senest er det det blevet anbefalet at pløje to gange imod rodukrudt på økologiske brug samt at foretage dybe harvninger. Den behandling betyder færre mikroorgan­ismer, insekter og regnorme, som er fødegrundl­aget for agerlandet­s fugle.

Reelt tale om minedrift

Der opstår let vind- og vanderosio­n, som både ødelægger jordens dyrkningse­genskaber og forurener omgivelser­ne, ligesom der brændes store mængder fossilt brændstof af i form af dieselolie, som betyder udledning af store CO2-mængder.

Mekanisk bekæmpelse af ukrudt med radrensere, ukrudtsstr­igler og lignende redskaber skader eller dræber ligefrem samtidig de fuglearter, der yngler på markerne. Ligesom de kan skade de små harekillin­ger.

I Bæredygtig­t Landbrug arbejder vi for at skabe ligevægt ved at kunne gøde markens afgrøder med netop den mængde næringssto­ffer, de har brug for. Det vil ikke øge udvaskning­en og vil ikke udpine jorden. Hvis en planteprod­uktion som den økologiske fjerner flere næringssto­ffer fra jorden, end der tilføres, er der reelt tale om minedrift, hvor man fratager næringssto­ffer – og det er ikke bæredygtig­t og slet ikke på længere sigt.

Mangler næringssto­ffer

Samtidig kan det betyde, at produktern­e korn, mel m.v. mangler vigtige næringssto­ffer. På mange økologiske plantebrug kan det være en udfordring, som man endnu ikke har fået sat fokus på. Flere planteavle­re er holdt op med økologisk planteprod­uktion, fordi de ikke har kunnet holde næringssto­fbalancen i orden. Det sker oftest, når der ikke er en konvention­el nabo med ekstra gylle, de kan modtage.

Samtidig er der andre udfordring­er: For et par år siden var der problemer med svampetoks­inet deoxynival­enol i økologisk havregryn. Gulrust ødelagde for to år siden avlen af hvede og triticale hos flere økologer i Danmark. Det er nyere eksempler – ældre eksempler på sult pga. udpining af jorden behøver jeg vel ikke at tage op, men blot nævne, at det er en reel fare med det gødningsni­veau, vi har nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark